Tre nordmenn nærmer seg slutten av sesongen i den franske toppdivisjonen Ligue 1.

Birger Meling (Rennes) og Stian Gregersen (Bordeaux) har bidratt for sine respektive klubber gjennom hele året, mens Patrick Berg ankom Nord-Frankrike og Lens i januar.

Inneværende sesong har bydd på ulike utfordringer for de norske gutta, som alle kjemper om en plass i Ståle Solbakkens kommende landslagstropp.

- Jeg vil egentlig ikke kalle det en skuffelse for Norges spillere i Ligue 1, men avslutningen har vært tøff for nordmennene, forteller Nettavisen- og Direktesport-kommentator Robin Haugen.

Den norske trioen har vært på banen i til sammen 178 minutter, i hvert sitt lags siste fem seriekamper.

Les også: Hyller Birger Melings lagkamerat: - Han kunne spilt for Real Madrid eller Manchester City

Nettavisen er på plass i Paris, og vil sende lørdagens Ligue 1-avslutning med sending fra indre bane på Parc des Princes.

Berg sliter med spilletiden

Patrick Berg ble hentet til Lens ved årsskiftet for en prislapp på omkring 40 millioner kroner. Den tidligere Bodø/Glimt-kapteinen har derimot slitt med spilletid, og står med kun to starter i Ligue 1.

- Han hadde nok større forventninger til dette halvåret selv, men han spiller på et lag som fort kan tituleres med Ligue 1s beste midtbaneduo. Men dette kan naturligvis ikke fortsette over sommeren. Han må få mer spilletid fra neste sesong, men det tror jeg også er mulig for Patrick Berg. Han har hatt en tøff periode, som sikkert har bydd på ulike utfordringer for han, forklarer Haugen.

Og fortsetter:

- Cheick Doucouré var mannen som Berg skulle kjempe ut av laget, men 22-åringen fra Mali har virkelig levert siden januar. Da ble det nærmest umulig for nordmannen å spille seg til en fast plass, samt at kaptein Seko Fofana er selvskreven på Lens-laget.

Les også: Nettavisen kårer «sesongens lag» i Ligue 1

Avslører hva som skjedde i kulissene: - Ga beskjed til Glimt

- Man skulle gjerne ønske, som norsk fotballtilhenger, å se Patrick Berg oftere i Ligue 1. Trøsten får være at han har spilt ålreite kamper for sitt lag. Han har ikke nødvendigvis levert noen topp prestasjoner, men laget har fungert på en god måte. Det er et veldig positivt tegn.

24-åringen har vært på banen i 14 ligakamper, men kun 296 minutter totalt. Nordmannens eneste fulle kamp kom mot Lille i midten av april.

- Han spilte hele kampen mot erkerivalen Lille, og det endte med seier på bortebane. Jeg er ganske sikker på at enten Doucouré eller Fofana vil forsvinne fra Lens i sommer, som vil åpne en plass for Patrick Berg.

- Slik du oppfatter det, har han taklet dette halvåret godt?

- Jeg vil jo tro at det har vært krevende for han, med tilpassingen til et nytt land, ny liga og ny klubb. Selv Lionel Messi har slitt med det i PSG, så det er et fenomen flere åpenbart sliter med.

Melings berg- og dalbane

Birger Melings første sesong som Rennes-spiller har vært varierende for 27-åringen fra Stavanger. Fram til jul var venstrebacken tilnærmet fast på laget, men etter nyttår har han blitt utfordret av stortalentet Adrien Truffert.

- Sesongutviklingen har ikke vært positiv for Birger Meling. Jeg må derimot passe på å presisere at konkurransen er knallhard i et av de beste lagene i Frankrike. Samtidig har Rennes-produktet, 20-åringen, Adrien Truffert vært strålende, forteller Haugen videre.

Les også: Kommer med klar Arteta-oppfordring etter Salibas kanonsesong: - Passer perfekt

Hør ukens episode av Nettavisens fotballpodkast «Sesongkortet» under:

- Truffert er U21-landslagsspiller for Frankrike, og har en lysende framtid foran seg. Meling har tross alt spilt over 30 kamper i Ligue 1, så han har vist at han har nivået inne. Men det er klart at han helst skal spille regelmessig, så det kan ikke fortsette med at han får starte hver femte kamp i serien. Da tror jeg Ståle Solbakken begynner å rynke litt på nesen også.

- Bør han se seg rundt etter andre muligheter?

- Den er vanskelig, fordi han må spille. Rennes' Europa-Drøm avgjøres jo i den siste runden, som vil bety mye for neste sesong. Kampbelastningen vil øke, som gjør at mulighetene for spilletid gjør det samme. Han spiller på et fantastisk godt lag, så får vi bare krysse fingrene for mer spilletid. Jeg mener han har gjort mye riktig og har levert på banen,

- Grusom sesong

Den tredje nordmannen som har livnært seg i Frankrike denne sesongen er Stian Gregersen. Hans Bordeaux har hatt en blytung sesong, og tar etter all sannsynlighet turen ned i Ligue 2. Mannen fra Kristiansund har vært utenfor kamptroppen de siste fire kampene:

- Han kommer til å være mindre attraktiv for andre klubber etter den sesongen Bordeaux har levert. Det er det ikke noe å lure på. Det har vært en grusom sesong, både offensivt og defensivt for laget.

Les også: Nice-supporternes sang om avdøde Emiliano Sala vekker avsky: - Du kan ikke synke lavere enn det

- Nå gjelder ikke det bare Gregersen, men også andre i det laget. I Ligue 2 kan han heller ikke spille, hvis han har ambisjoner om landslagsplass. Jeg mener at det vil bli vanskelig for han, uansett. Hvis han skal ha noen mulighet, må han komme se bort.

Haugen er ikke nødvendigvis overrasket over nordmennenes mangel på spilletid, og minner om Ligue 1s store repertoar av spillere med ferdigheter og talent.

- Kvaliteten i Ligue 1 er høy, så man må være på et godt nivå for å skulle ha mulighet til å spille for et av lagene. Man ser jo stadig at spillere sliter med å ta nivået ute i Europa, etter overgangen fra Eliteserien. Det skal være en klubb som passer deg som gjør at du får muligheten til å levere fra dag én, så man kan ikke dra til Ligue 1 og tro at man bare kan spasere til spilletid, avslutter han.

Ligue 1-sesongen avsluttes lørdag, og Nettavisen er på plass i Paris for å få med seg tittelfeiringen til Mbappé og Co. Du kan følge hele runden hos Nettavisen og Direktesport!