Nei til stjerner, ja til Alex Kristoff

Foto: Tim De Waele (©TDWsport.com)

Alexander Kristoff (23) fikk lovnader fra BMC etter oppturen i Hamburg.

17.08.10 09:50

Om John Lelangue skulle vært hatt den minste rest av tvil, forsvant alt det med Alexander Kristoffs fjerdeplass i Vattenfall Cyclassics.

La gå at verken Mark Cavendish eller Thor Hushovd var til stede.

Smak heller på de som var der: Tyler Farrar, Edvald Boasson Hagen, Alessandro Petacchi, Daniele Bennati, André Greipel, Gerald Ciolek, Allan Davis, Francesco Chicchi, José Joaquin Rojas, Peter Sagan og Borut Bozic.

Selv Tour de France-arrangøren hadde vært stolt av en slik samling sprintstjerner. Farrar vant, Boasson Hagen ble nummer to, Greipel tok tredjeplassen og Kristoff plasserte seg på en imponerende fjerdeplass.

- Det er viktigere å ta en fjerdeplass i dette selskapet, enn å vinne en etappe i et mindre ritt. Bortsett fra Cavendish – var de her alle sammen, forteller sportsdirektør John Lelangue i BMC Racing Team til procycling.no.

Oppdaget i Irland
Franskmannen falt pladask for den talentfulle nordmannen under fjorårets Tour of Ireland. På den 196 kilometer lange etappen fra Clonmel til Killarney, gikk (som vanlig) Mark Cavendish seirende ut av spurten.

Da Lelangue slappet av foran TV-skjermen på hotellet, var det imidlertid en annen rytter som vekket oppmerksomheten hans.

- Ettersom jeg satt i følgebilen fikk jeg ikke sett sprinten, men jeg fikk med meg TV-opptaket etterpå. Jeg studerte bildene tatt fra helikopteret på datamaskinen og tok kontakt med Jim (Ochowicz, BMC-presidenten) og sa: Her har vi en sprinter med et stort potensial de neste årene.

Les også: Centimeterne skilte Tyler og Edvald

Som i Vattenfall Cyclassic endte Alexander Kristoff på fjerdeplass under etappen. Lelangue forteller at 23-åringen passet beskrivelsen perfekt i forhold til hva det amerikanske sykkellaget lette etter.

- Vi hadde en plan med å sikre oss Cadel Evans, Alessandro Ballan og George Hincapie. Det var de store navnene vi ønsket å bygge laget rundt. Samtidig var vi på utkikk etter en lavprofilert sprinter. Vi ønsket en ung rytter vi kunne finslipe de neste sesongene, ikke en vi må kjøre fullt opptrekk for i hvert eneste ritt, forteller Lelangue.

Stjerner vil til BMC
I etterkant av sykkelklassikeren i Hamburg, satte BMC-direktøren seg ned med den norske sprinteren. Der og da fikk han forsikringer om at han også vil bli satset på i årene som kommer i det ambisiøse ProKontinental-laget.

- Det er store ryttere, også sprintere, som ønsker å slutte seg til laget vårt. Vi kommer til å signere nye ryttere, men ingen rene sprintere. Vi stoler på Alex. Når vi har funnet noen som han, ønsker vi å satse for ham utover, forsikrer franskmannen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Tim De Waele

Kristoff er selv strålende fornøyd med tingenes tilstand i det amerikanske laget.

- Jeg får kjøre for mine egne sjanser, og det er bra som førsteårsproff. Det er åpenbart at de satser på meg, og etter gårsdagen har jeg fått vist fram potensialet mitt. Jeg fikk meldinger fra alle sjefene på laget etterpå. De synes prestasjonen var god og ba meg fortsette det gode arbeidet.

- Fikk du også forsikringer angående neste sesong?

- Ja, jeg snakket en del med John Lelangue i forhold til neste år. Det er ikke så ofte jeg kjører med ham som sportsdirektør, så det var viktig å gjøre det godt i Hamburg. Jeg har hørt at de skal signere noen nye ryttere, men det virker ikke som det vil true min posisjon, forteller Kristoff til procycling.no.

Timingen er nøkkelen
Stavanger-gutten har hatt en meget positiv utvikling denne sesongen, selv om årets første seier fremdeles mangler.

To tredjeplasser fra Philadelphia og California, tiendeplassen i Scheldeprijs, søndagens superprestasjon i Vattenfall og fire topp-ti-plasseringer i Polen rundt, er årets beholdning foreløpig.

- Jeg føler at formen er grei. Jeg sliter litt med posisjoneringen foran spurten, men det sliter nok alle med. Det gikk ganske bra i går og det var mye bra i Polen. Nå sikret jeg meg endelig poeng i ProTouren, så det var viktig for meg.

Lelangue mener at timingen, ikke posisjoneringen, er nøkkelen for Kristoff med tanke på resten av sesongen.

- Han kommer alltid sterkt mot slutten av sprinten. I løpet av de siste 200 meterne, tar han alltid igjen ryttere foran ham. Det er snakk om når man skal sette inn angrepet. Det skal være sent nok, men ikke for sent.

- Er dere fornøyd med utviklingen han har hatt denne sesongen?

- Ja, vi er veldig godt fornøyd med ham. Han har fortsatt mye tid å utvikle seg på. Vi er ikke et lag som legger for mye press på våre unge ryttere. Alex vil få den tiden og de sjansene han trenger. Som sagt, så vil jeg heller at han blir nummer fire i Hamburg, enn at han vinner et av de mindre rittene.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Tim De Waele

Også i Vattenfall Cyclassic holdt nordmannen stor fart mot slutten. Så stor at det fort kunne endt med mer enn fjerdeplass og 20 ProTour-poeng..

Sprenger seg inn i VM-diskusjonen
BMC-sjefen håper uansett at den gode formutviklingen er med å sende Kristoff til VM i Melbourne i midten av oktober.

- Jeg håper det. Jeg vet at han har veldig lyst til å dra. Poengene han sanket i går beviser at han er i meget godt slag. Alex er full av energi om dagen, og det viser at avbrekket han fikk etter velten i juli, faktisk ser ut til å ha gjort ham godt. Dessuten har han et fint program, med mange endagsritt i Belgia utover, til å kjøre seg i form til VM, mener Lelangue.

Kristoff er også klar på at kampen om de tre VM-plassene langt ifra er avgjort.

- Resultatmessig bør jeg få den tredje plassen. Dersom de følger uttakskriteriene, er det ganske klart at jeg skal kjøre. Men jeg forstår om de velger Kurt (Asle Arvesen) også, med tanke på det han har gjort i VM tidligere, påpeker Kristoff.

Les flere sykkelnyheter på procycling.no!
Følg oss på Facebook og Twitter!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.