Gå til sidens hovedinnhold

Nei, vi eier ikke sykkelverden

Disse tallene er dyster lesing for norsk sykkelsport.

Om bare to dager, 15. august, er deadlinen for nasjoner til å samle inn rankingpoeng med tanke på å kvalifisere seg til sykkel-VM i år.

procycling.no har tatt en titt på tallene som danner grunnlaget for VM-kvotene og det er skremmende lesing for norsk sykkelsport.

Verken i World Touren (der proffene samler poeng) eller i Europatouren (der kontinentallagene samler poeng) har Norge klart å samle sammen nok poeng til å kvalifisere ryttere til verdensmesterskapet.

Reddes av UCI-regel
For å få med en minimumstropp på seks ryttere måtte Norge vært topp ti på World Tour-rankingen. I skrivende stund er vi nummer 18. I Europatouren må vi være topp 16 etter at lagene som har kvalifisert seg gjennom World Touren strykes. Per 25. juli var Norge nummer 20, milevis unna topp 16.

Heldigvis har UCI lagt til regler som redder Norge i dette verdensmesterskapet. Siden Edvald Boasson Hagen med sin 40. plass i World Touren er godt inne blant topp 100 får Norge en kvote på minst tre ryttere (Norge kan maksimalt ende opp med fire ryttere avhengig av akkurat hvilke nasjoner som kommer topp ti).

Dermed kan den umiddelbare panikken avblåses, men det er ingen tvil om at tallene er dyster lesing for norsk sykkelsport.

- Det er klart at poengmessig har det ikke vært noen god sesong for norsk sykkelsport. Hadde Hushovd, Kristoff og Edvald hatt en toppsesong kunne vi vært topp ti i World Touren, det har vi vært tidligere. Men vi kan ikke forvente det hvert år, der er vi ikke ennå, sier Kurt Asle Arvesen til procycling.no.

- Ingen krise
Han får støtte av Gino Van Oudenhove, som mener at tallene ikke representerer nivået Norge ligger på.

- Vi må være klar over at Norge er en liten, stor sykkelnasjon. Vi har bare noen få ryttere å spille på og kan ikke påvirke disposisjonene til profflagene. Når Hushovd i tillegg har et år hvor han er helt ute av det så blir det slik.

- Når vi får 12-15 proffer og ender opp i samme situasjon, ja da kan vi snakke om krise, mener Van Oudenhove.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Ikke på jakt etter poeng
Heller ikke den svake plasseringen i Europatouren, hvor de norske sykkeltalentene konkurrerer, skremmer sykkelekspertene.

- Når jeg sitter og reflekterer over potensialet og evnene til hver syklist i Norge så ser det veldig bra ut. At vi ikke skårer høyere på rankingen er ikke noe jeg sitter og tenker så mye på, sier landslagssjef Steffen Kjærgaard.

Gino Van Oudenhove legger til at norske kontinentallag først og fremst er utviklingslag og dermed ikke jakter poeng der det er lettest å kjøre dem inn.

Likevel er det verdt å merke seg at det eneste svenske kontinentallaget, Team CykelCity, alene hadde tatt flere poeng enn alle norske syklister frem til 25. juli. Vi kan minne om at Norge har rekordmange kontinentallag, hele sju i tallet.

- Jeg har en følelse av at det jobbes bra i Norge, men det er mulig vi har for mange kontinentallag, at det ødelegger litt av kvaliteten. Samtidig har Joker Merida tidligere sanket mange poeng, men også gitt fra seg mange syklister til proffrekkene de siste årene.

- Jeg tror nok norsk sykkelsport er inne i en liten overgangsperiode, i tillegg til at vi kanskje har hatt litt stang ut, sier Arvesen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Svake mesterskapsresultater
Ser vi på det nylig avsluttede europamesterskapet er det ikke mye trøst å hente der. I juniorklassen var resultatene rimelig gode med fjerdeplass på tempoen og tiendeplass på fellesstarten. I U23-klassen var det derimot lite å glede seg over.

Bjørn Tore Hoem syklet inn til 44. plass som Norges eneste deltaker på tempoen, mens Filip Eidsheims 24. plass var det beste Norge fikk i fellesstarten.

En ranking som derimot gir en etterlengtet norsk opptur er Nations Cup (verdenscupen) for juniorer og U23-ryttere. På begge rankingene er Norge ranket som femte beste nasjon.

(Artikkelen forsetter under bildet)

Mener norsk sykkelsport står sterkt
De norske ekspertene er ikke redd for at omdømmet til norsk sykkelsport skades av rankingene.

- Den fantastiske touren vi gjorde i fjor sitter nok fortsatt litt igjen, men britene har nok overtatt litt av det hegemoniet vi hadde. Inntrykket som er ute i sykkelverden er at Norge driver sunn idrett med gode holdninger og en sterk og fin treningskultur, mener Arvesen.

Steffen Kjærgaard frykter heller ikke for ryktet ute i sykkelverden, og mener det er vanskelig å få klare fasitsvar fra rankingene.

- Det er alltid umulig å rettferdiggjøre et rankingsystem, men det er klart at dagens system kan bli bedre. For eksempel har ikke Norge fått noen poeng for Kristoffs OL-bronse, akkurat slik vi ikke fikk noen poeng for Hushovds VM-triumf.

- Jeg tror ikke de sitter i Frankrike eller Belgia og ser på rankingene for å se hvor gode vi er i Norge, avslutter landslagssjefen.

PS: Når Europatouren oppdateres neste gang har Norge troilg avansert en plass eller to, uten at det er helt sikkert.

Hva synes dere? Bør norsk sykkelsport være skremt av de svake rankingresultatene eller er vi sterkere enn tallene tilsier? Ta diskusjonen i kommentarfeltet under eller på vår facebook-side.

Kommentarer til denne saken