Fredag kveld meldte flere nyhetskilder om den heftige brevvekslingen mellom det internasjonale sykkelforbundet, UCI, og det amerikanske antidopingbyrået, USADA.

Dopingsaken UCI opprinnelig fraskrev seg enhver tilknytning til har de siste dagene skapt en disputt mellom det internasjonale sykkelforbundet, med president Pat McQuaid i spissen, og det amerikanske antidopingbyrået.

procycling.no henviste lørdag til et brev fra UCI, datert 13. juli, og USDAS respons, datert 26. juli. Det internasjonale sykkelforbundet fremstilte et ønske om uavhengig etterprøving av antidopingbyråets beviser, noe det amerikanske byrået nektet å imøtekomme.

Det amerikanske antidopingbyrået rettet samtidig kritikk mot UCIs kamp mot doping og fremstilte en påstand om at sykkelforbundet er inhabile i saken mot Lance Armstrong og fem andre personer tilknyttet US Postal Service-laget.

LES DET FØRSTE BREVET HER! (ekstern lenke)

LES MER:«Dopingen foregikk under UCIs oppsyn»

Lørdag kveld så et nytt brev fra UCI til dopingbyrået offentlighetens lys.

McQuaid: - Nekter USADA autoritet til å handle
Det ferske brevet er datert 3. august og signert Pat McQuaid.

Etter at det amerikanske antidopingbyrået avslo UCIs første forespørsel om å bringe bevisene i saken fremfor uavhengige, truer McQuaid nå med å ta saken til CAS om antidopingbyrået ikke lystrer.

- Hvis USADA ikke vil akseptere å overlate håndteringen av resultater til en uavhengig person eller et uavhengig organ foreslår vi at USADA og UCI sender spørsmålet om jurisdiksjon for resultatene til Den internasjonale voldgiftsretten for sport, skriver presidenten i det internasjonale sykkelforbundet.

Videre nekter UCI og McQuaid det amerikanskje antidopingbyrået noen form for handlingsrom i den pågående saken mot US Postal Service-laget.

- Vennligst la oss få vite hva USADAs posisjon er i denne sammenheng. Inntil videre nekter UCI USADA autoritet til å handle eller fortsette på grunnlag av antidopingreglementet, skriver McQuaid.

LES DET NYESTE BREVET HER! (ekstern lenke)

(artikkelen fortsetter under bildet)

Jurisdiksjon, interessekonflikter og en tolv år gammel dopingprøve
Jurisdiksjon i denne saken er blitt veldig viktig for UCI i denne dopingsaken mot de seks personene fra US Postal Service-systemet. Selv om det ikke virket slik bare dager før McQuaid sendte det første brevet til USADA.

- UCIs posisjon er at vi ikke er innblandet i denne saken.. det er USADAs etterforskning, uttalte han til Sporza.

Både UCI og USADA hevder å ha jurisdiksjon på bakgrunn av at de først avdekket bevis mot den såkalte dopingkonspirasjonen i US Postal Service. Det internasjonale sykkelforbundet avdekket først bevis ved mottakelsen av en e-post fra Floyd Landis i 2010, USADA hevder å ha avdekket bevis før dette tidspunktet.

UCI skriver i en pressemelding at de første fikk informasjon om USADAs sak i 2012.

USADA har i brevvekslingene henvist til UCIs motstridende interesser. Antidopingbyrået hevder sykkelforbundets forhold til både Lance Armstrong og Floyd Landis er problematisk for at de skal håndtere dopingsaken.

Armstrongs berømte dopingprøve fra 2001-utgaven av Sveits rundt og pengeoverføringer til UCI er sentrale i USADAs argumentasjon.

McQuaid er naturlig nok uenig i alle disse påstandene.

Vi har neppe hørt det siste fra verken UCI eller det amerikanske antidopingbyrået i denne saken.

LES UCIS PRESSEMELDING RELATERT TIL DET NYESTE BREVET HER! (ekstern lenke)