Det er den finske avisen Ilta-Sanomat som melder at det finske skiforbundet for tiden fornyer skiløpernes utøverkontrakter, hvor det i den sammenheng skal ha oppstått en disputt mellom løperne og ledelsen.

Det finske skiforbundet foreslo å legge inn en kontraktsfestet bot på 500 000 euro i kontrakten (rundt 5,1 millioner norske kroner), som utøverne må betale om de blir tatt for doping. Dette skal ha gjort utøverne forbannet, skriver den finske avisen.

President i det finske skiforbundet, Ismo Hämäläinen, bekrefter til avisen at et slikt beløp ble foreslått.

– Forslaget om 500 000 euro kom fra min munn, sier Hämäläinen til Ilta-Sanomat.

Les også: Slår tilbake mot svenskenes Johaug-påstand

– Helt absurd

Ifølge avisen har utøverne hatt en doping-bot i den tidligere kontrakten også, men den skal ha vært på 100 000 euro. Det finske skiforbundet ville altså øke beløpet til det femdobbelte.

Det skal ha skapt sterke reaksjoner blant løperne, skriver avisen. De siterer en anonym kilde tett på landslagsutøverne.

– Ideen om en kontraktsmessig bot på ikke mindre enn en halv million euro er helt absurd, rett og slett frekk. I Finland trenger du ikke engang betale slike erstatningsbeløp for forbrytelser. Dette reiser spørsmål om ikke skiforbundet stoler på at landslagsløperne er rene, og dessuten vil ingen utøvere måtte betale slike summer, sier han.

Les også: Svensk langrennsprofil reagerer på Välbes siste utspill: – Arrogant

Til slutt skal motstanden hos utøverne ha blitt for stor, og forbundet skal ha gått med på å ikke ha en doping-bot på 500 000 euro i utøverkontrakten. Ifølge Hämäläinen er beløpet uansett hevet.

– Nå blir en kontraktsbot på 150 000 euro lagt inn i kontrakten, sier han.

Les også: Sterke reaksjoner på omstridt russer-forslag: – Bør se seg selv i speilet

Har vakt oppsikt

Forslaget på 500 000 euro har vakt oppsikt i Finland, spesielt siden beløpet ligger langt over hva som er vanlig i slike kontrakter for andre idretter i Finland.

For friidrettsutøverne ligger beløpet på 50 000 euro.

– Det har det vært lenge, og vi har ikke tenkt på å øke det. Det har aldri vært snakk om det i det hele tatt, sier friidrettssjef Harri Aalto.

Les også: Skistjernen åpner opp: – Mye skam knyttet til det

Den finske advokaten Olli Rauste har stilt spørsmål ved beløpet i kontrakten, og mener utøverne ikke hadde trengt å betale så mye om de hadde tatt saken til retten. Han begrunner det med at størrelsen på boten må stå i forhold til skaden som er gjort.