Nektet å være hjelperytter

Foto: Tim De Waele (©TDWSport.com)

Da Garmin ikke ga Sep Vanmarcke kapteinsrollen fikk Vaughters en grinete agent på telefonen.

En hel sykkelverden ble tatt på senga da 23 år gamle Sep Vanmarcke spurtslo Tom Boonen og sikret seg sin første klassikerseier under Omloop Het Nieuwsblad.

Ikke bare markerte belgieren seg som den nye stjernen på klassikerhimmelen, han gjorde det ved å slå den regjerende belgiske brosteinskongen.

Ville ut av Hausslers skygge
Men det var på ingen måte gitt at det skulle bli Vanmarckes dag. Ikke engang laget hans, Garmin-Barracuda, hadde regnet med belgierens oppvisning. De hadde i utgangspunktet en helt annen kaptein.

- Kvelden før rittet mottok jeg en telefon fra Seps manager. Han fortalte meg at laget hadde bestemt seg for kun å kjøre for Heinrich Haussler, noe Sep ikke var særlig fornøyd med, forteller Jonathan Vaughters til cyclingnews

Rytteren som ble nummer to i Gent-Wevelgem som 21-åring i 2010 måtte finne seg i å spille annenfiolin bak alle stjernene i hans første sesong i Garmin i fjor. Den rollen ønsket han seg ikke i år.

Lagsjef Jonathan Vaughters fortalte Vanmarck at hvis han ønsket seg en mer beskyttet rolle måtte han ta til ordet for at han kunne vinne foran resten av laget. Det gjorde belgieren, noe verken han eller laget skulle angre på i ettertid.

- Det er den første klassikeren, mye er usikkert og ingen vet helt hvor de står, men om han hadde selvtillit nok til å tro at han kunne vinne måtte vi også ha troen på han, forteller Vaughters.

Som en beskyttet rytter fikk Vanmarcke hjelp til å posisjonere seg inn i Taaienberg av Haussler og den rutinerte ringreven Andreas Klier.

Overrakset egen sjef
Grunnet en krasj mistet Garmins opprinnelige kaptein, Heinrich Haussler, noen posisjoner inn i bakken, hvor Tom Boonen som vanlig tråkket gassen i bunn.

- Jeg var forbannet over at folk gikk i bakken foran meg, for plutselig var løpet over for min del. Etter bakketoppen utvekslet jeg noen ord med Andreas (Klier) og heldigvis hadde Sep vært sterk nok til å komme seg med i den fremste gruppen. Da var det bare å sitte rolig i feltet for oss andre, fortalte Haussler til cyclingnews.

Det gjorde de klokt i, for Vanmarcke viste raskt at han var blant de sterkeste i bruddet. En etter en falt konkurrentene av, og til slutt måtte Tom Boonen og Juan Antonio Flecha innse at Vanmarcke var for rask for dem.

- Sep var litt sterkere enn de andre. Det er ikke slik at han er en bedre sprinter enn Bonnen, men når du så hvordan han kjørte skjønte du at han hadde litt mer krefter igjen enn Boonen, mente Vaughters.

Haussler fullendte Garmins store dag med å vinne spurten i feltet bak utbrytertrioen og med det sikre seg fjerdeplassen. Årets klassikerstart sto dermed i sterk kontrast til fjorårets for Garmin. Da var de hausset opp som det sterkeste laget, men vant ikke noen brosteinsritt før Johan Van Summeren gikk til topps i Paris-Roubaix.

Etter lørdagens maktdemonstrasjon kan det virke som at Garmin har en ny kaptein å stole på når de store klassikerne skal kjøres i april.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.