Nektet Hushovd å bruke medisin

ATEN (TV 2 Nettavisen): De norske syklistene ble nektet å bruke en spesiell astmamedisin under fellestarten i OL for ti dager siden.

27.08.04 08:49

- Astmamedisinen er spesielt viktig under slike forhold som det var under fellesstarten, med ekstrem varme og forurenset luft, sier landslagsleder Atle Kvålsvoll til TV 2 Nettavisen.

Både Thor Hushovd og Mads Kaggestad er plaget av astma, og benytter flere typer medisiner for å dempe luftveisproblene når de sykler internasjonale ritt. Men under OL måtte de klare seg uten flere av astmasprayene de ellers kan benytte.

Produktene står oppført på Wadas liste over forbudte preperater, men utøverne kan få dispensasjon dersom de kan dokuemntere astmaplager.

- Det internasjonale sykkelforbundet krever at syklistene skal legge frem legeerklæring, men IOC har egne regler som er langt strengere. De krever at utøverne skal gå gjennom omfattende tester hvor det fremprovoseres pustevansker, forteller landslagslege Lars Engebretsen til TV 2 Nettavisen.

- Bare de utøverne som påviser en nedgang i pusteevnen på mer enn 15 prosent får dispensasjon til å bruke astmasprayen.

- De fleste syklistene ble testet for lenge siden, og bare et fåtall oppfylte kravene. Vi fikk høre om utfallet én uke før fellesstarten i OL, men fikk skriftlig beskjed bare et par dager før rittet, sier legen.

Både Thor Hushovd og Mads Kaggestad stod av sykkelen flere runder før slutt i OLs fellesstart. I den stekende heten og forurensede luften i sentrum av Aten gikk de fullstendig tom.

Thor Hushovd pådro seg bronkitt under Tour de France, og slet lenge med ettervirkningen av luftveisplagene. Også under OL var han plaget av en grumsete hals, uten at han ville legge skylden for OL-fiaskoen på helsen.

Men landslagssjef Atle Kvålsvoll mener de tøffe forholdene under fellesstarten kan ha forverret Hushovds sjanser.

- Når det først blir tett i brystet under slike forhold, blir det virkelig tett, sier han.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Sport

Annonsebilag