– Uheldigvis kunne ikke Rapport (Richard, sjakkspiller) komme seg til USA av logistikkårsaker. Han ble erstattet av Niemann, og jeg tror ikke jeg var alene med å være misfornøyd med erstatteren. Jeg merket at ting kunne gå galt, sier «Nepo» i podkasten, gjengitt av NRK.

– Da jeg fikk beskjeden om at Niemann skulle erstatte ham, ba jeg arrangøren sette inn ekstra tiltak for å gjøre turneringen tryggere og renere. Men ingenting av dette ble gjort før etter at Magnus trakk seg, sier Nepomnjasjtsjij.

Det har stormet rundt Carlsen den siste tiden. Tidligere i måneden trakk han seg fra Sinquefield Cup etter et tap for Niemann, og måten han gjorde det på satte i gang en enorm spekulasjonsbølge i sjakkverdenen. Mange tolket oppførselen hans som en anklage om juks fra Niemanns side.

Mandag fikk dramaet flere bein å gå på. Da tapte Carlsen et parti mot Niemann med vilje etter kun to trekk. Det ble hans eneste nederlag i et ellers strålende grunnspill.

Niemann har gjentatte ganger avvist på det mest bestemte at han gjorde seg skyldig i juks i Sinquefield Cup. Også sjefsdommeren i den årlige turneringen har benektet at det finnes indikasjoner på urent spill.

(©NTB)