Gå til sidens hovedinnhold

Nervepirrende spurt i Baskerland rundt

Henao tok både ledertrøye og etappeseier.

Sergio Henao (Team Sky) trakk det lengste strået på tredje etappe i Baskerland rundt.

- Det var en ekstraordinær dag, sier Nicolas Portal, sportsdirektør i Team Sky.

I det som var en særdeles kupert finale reservert for feltets eksplosive rytterne, åpenbarte Henao seg som mest antennelig da han detonerte i fra favorittene på de siste 250 meterne. Onsdagens seier betyr også gul ledertrøye for den 25 år gamle klatrekometen.

- Å vinne en slik tøff etappe er fantastisk. Sergio var veldig sterk på slutten og gjort de riktige tingene, sier Portal.

- Den siste stigningen var krevende og veldig smal enkelte steder. Stigningprosenten endret seg hele tiden. Mot slutten var stigningen fullstendig horribel.

Den colombianske Team Sky-rytteren spurtet mot landsmannen Carlos Betancurt (AG2R) om seieren, men med en siste kraftanstrengelse havnet Henao de nødvendige centimeterne foran.

Italieneren Giampaolo Caruso (Katjusja) fremviste også offensiv kjøring på de siste kilometerne, men ble distansert i det bratteste partiet inn mot mål og havnet på tredjeplass.

En rask start
De siste 40 kilometerne av etappen inneholdt en tredjekategori og to andrekategori stigninger, med den siste 500 meter lange avslutningen til Alto de la Lejana hvorpå det stiger opp mot 21 prosent på det verste.

Etter en bardus og frenetisk start på etappen gikk det én hel time før fem ryttere rev seg løs fra hovedfeltet. Den offensive kvintetten besto av Mikel Landa (Euskaltel-Euskadi), Romian Bardet (AG2R), Omar Fraile og Amets Txurruka (Caja Rural) og den klatresterke spanjolen Daniel Navarro (Cofidis).

Aggressive baskere
I brudd for tredje etappe på rad har Txurruka skaffet seg et solid grep om den prikkede klatretrøya. Onsdag konsoliderte baskeren sin ledelse i den konkurransen, men bruddet fikk aldri mer enn fem minutter, og den vesle baskeren ble hentet inn sammen med resten av bruddet før avgjørelsen falt.

For på den nest siste stigningen begynte femmannsgruppen å slå sprekker. Faile var best plassert i sammendraget av utbryterne, men var første mann som slapp da Bardet kom med dagens siste akselerasjon. Bruddet var i ferd med å slukne hen. Like bak jaktet nemlig toget til Omega Pharma – Quick Step og dermed gikk feltet samlet inn i siste stigning.

Colombiansk finale
Snaue seks kilometer for toppen sendte en seierssulten Contador sine menn til front. Team Saxo-Tinkoff-rytterne satte et forrykende tempo som sakte, men sikkert reduserte antallet i frontgruppen.

Men tempoet var ikke høyt nok for Betancurt og Caruso som smalt ut av Saxo-toget idet to kilometer gjensto. Godt innenfor flamme rouge bykset Heano opp til tetduoen, og etter noen få sekunders hvile på hjulet til landsmannen Betancurt, stormet Sky-rytteren videre. Betancurt fulgte etter, men klarte aldri å passere Heano igjen som tok ut alt på de siste meterne inn mot mål.

Etappe 3: Vitoria/Gasteiz - Trapagaran/La Lejana (164.7 kilometer)
1. Sergio Henao (Team Sky) 3.54,22
2. Carlos Betancurt (AG2R) samme tid
3. Giampaolo Caruso (Katjusja) + 0.05
4. Nairo Quintana (Movistar) + 0.08
5. Diego Ulissi (Lampre-Merida) + 0.10
6. Richie Porte (Team Sky) s.t.
7. Alberto Contador (Team Saxo-Tinkoff) s.t.
8. Simon Spilak (Katjusja) s.t.
9. Igor Anton (Euskaltel-Euskadi) + 0.16
10. Samuel Sanchez (Euskaltel-Euskadi) + 0.21

Baskerland rundt sammenlagt etter 3. etappe
1. Sergio Henao (Team Sky) 12.24,26
2. Nairo Quintana (Movistar) + 0.08
3. Richie Porte (Team Sky) + 0.10
4. Alberto Contador (Team Saxo-Tinkoff) samme tid
5. Giampaolo Caruso (Katjusja) s.t.
6. Simon Spilak (Katjusja) s.t.
7. Jakob Fuglsang (Astana) + 0.21
8. Pieter Weening (Orica-GreenEdge) s.t.
9. Jose Herrada (Movistar) s.t.
10. Carlos Betacur (AG2R La Mondiale) s.t.

Reklame

Ekstremt høy strømpris – slik kutter du regningen

Kommentarer til denne saken