Gå til sidens hovedinnhold

Nesten-brøler av «The Beast»

Storfavoritten Nikolai Valuev berget karrieren med upopulær dommeravgjørelse.

Etter å ha blitt bokseteknisk avkledd i titteltapet mot Ruslan Chagaev tidligere i år forventet eksperter og tilhengere å se forbedringer hos Nikolai Valuev under sin første comeback-kamp. Det må bli ved neste anledning, for den russiske kjempen var alt annet enn imponerende mot kanadiske Jean-Francois Bergeron i EWE-Arena i den tyske byen Oldenburg lørdag kveld.

Sløste vekk sjanser
Mens Valuevs enorme størrelse er en åpenbar fordel for ham mot enkelte type motstandere, viste det seg igjen at den kan like gjerne være et handicap for ham mot andre. I southpaw-bokseren Jean-Francois Bergeron møtte Valuev en boksestil som passet ham dårlig – en motstander som var i kontinuerlig bevegelse og som sjelden lot den store russeren få fotfeste lenge nok til å finne riktig balanse og avfyre sine tunge slag.

Ved de anledningene Valuev lyktes i å fange kanadieren innefor rekkevidden sin avslørte 34-åringen et begrenset slagarsenal og lot underdogen slippe unna altfor lett, som regel etter å ha tatt i mot unødvendige treffere selv.

Ikke før i siste tredjedel av tolvrundersoppgjøret våknet «beistet» til live og tok kontrollen. En tydelig sliten Bergeron ble ytterligere tappet for krefter av Valuevs tunge kroppstøt i sluttrundene, og underdogen var nær knockoutens rand da kjempen satte alle kluter til i finalerunden.

Delte meninger
Pipekonsert brøt ut blant publikum i arenaen da Valuev fikk tilkjent seieren med hva som generelt oppfattes som altfor store poengmarginer. De tre poengdommerne ved ringside leverte siffer lydende henholdsvis 118-111, 117-111 og 118-111 i Valuevs favør, noe TV 2s boksekommentator Erik Nilsen uttrykket avsky i forhold til og beskrev som «en katastrofe».

Nilsen satt tre meter fra ringen og hadde Bergeron som vinner med poengsummen 115-113 (7-5 i runder).

- Det er ikke snakk om at Bergeron ikke vant mer enn to eller tre runder i denne kampen, uttalte Nilsen på telefon til Nettavisen etter avsluttet sending.

Nilsen får medhold av kollega Olof Johansson og store deler av tysk media, men oppfatningen ellers i verden virker til å være mer delt på midten. Nettavisen var i natt i kontakt med flere eksperter som også hadde Valuev som vinner, men ingen var villige til å gi russeren seieren med en margin som var i nærheten av de offisielle dommersiffrene.

Nettavisen scoret kampen uavgjort 114-114, dvs. 6-6 i runder.

Ikke første gang
Lørdagens omstridte dommeravgjørelse er ikke den første i Valuevs karriere. I 2005 hadde russeren poengdommerne på sin side ved to anledninger - først i en WBA-kvalifiseringsduell mot amerikanske Larry Donald, og deretter i selve WBA-oppgjøret mot John Ruiz – kampen der Valuev vant tittelen.

I sistnevnte tilfelle hang Valuevs seier på at to av poengdommerne hadde scoret to av rundene uavgjort. Å dømme runder uavgjort i tittelkamper anses som dårlig dommerskikk og frarådes av flere bokseforbund. Den uskrevne regelen sier at tittelholderen skal få tvilen tilgode i jevne runder. Valuev var utforder i WBA-kampen mot Ruiz.

Kan få ny tittelkamp
Med resultatet mot Bergeron snakkes det nå om at Valuev vil få tittelkamp i løpet av 2008. Den tidligere WBA-mesteren er i dag førsteutforder til sin gamle tittel som for tiden befinner seg i eie hos bokseren han tapte den til, Ruslan Chagaev. Mye tyder likevel på at Valuev vil måtte gå i ringen ytterligere en gang før en eventuell kamp om beltet.

Reklame

Husker du disse to idiotene?