Gå til sidens hovedinnhold

Nesten halve G18-landslaget spiller i utlandet. Treneren med klar oppfordring: - Skulle ønske flere var lenger i Norge

Det norske G18-landslaget består av spillere som spiller i klubber som Tottenham, Manchester United, Manchester City, Chelsea og Sporting Lisboa. Norske trenerprofiler tett knyttet opp mot landslagene håper å se flere unggutter bli i Norge lenger før de reiser utenlands.

Bryan Fiabema i Chelsea. Isak Solberg i Tottenham. Oscar Bobb i Manchester City, Isak Hansen-Aarøen i naboklubben Manchester United. Kristian Arnstad i Anderlecht, barndomskompis August Frobenius i Sporting Lisboa. Leo Fuhr Hjelde i Leeds. Og Andreas Schjelderup i Nordsjælland, selv om han ble tatt opp på U21-landslaget etter uttaket.

Hele åtte av 20 spillere i den norske G18-landslagstroppen spiller i utlandet. Og flere av disse reiste i ung alder til klubben de nå er i. G18-landslagstrener Pål Arne «Paco» Johansen håper flere norske unggutter velger å bli i Norge frem til de får debutert i Eliteserien og vist at de hører hjemme på toppnivå i Norge før de reiser til utlandet.

- Jeg skulle gjerne sett at flere var lenger i Norge. De går gratis eller for lite penger tidlig i karrieren, så klubbene får lite igjen og. Men du ser på spillere som var gode i Norge før de reiste ut. Se på Erling Braut Haaland, Martin Ødegaard, Sander Berge, Kristoffer Ajer, Jens Petter Hauge og Kristian Thorstvedt. De lyktes på seniornivå i Norge før de reiste ut. De var mer rustet da de ble solgt og gikk rett inn på A-laget dit de gikk.

Han mener det i tillegg er mer positivt for norske klubber, som får en del av kaka når spillerne blir solgt. «Da begynner en positiv spiral», sier Paco.

Det samme sier Leif Gunnar Smerud, som i en årrekke har trent aldersbestemte landslag.

- Jeg håper de runder norsk fotball før de tar steget ut. Jeg ønsker at de tar de utfordringene vi kan gi de her i Norge før de reiser til utlandet. Alt for mange spillere går tidlig til utlandet, som gjør at systemet tappes for ressurser. Det er ikke bra. Hvis man ser norsk fotball i et større perspektiv er det en uheldig utvikling.

- Hvordan da?

- Man sager grenen man sitter på og blir fort hengende etter, hvis for mange går for tidlig. Hva har vi i Norge da å tilby den neste generasjonen, hvis alle de beste unggutta spiller i utlandet? Det er vanskelig å si nei til et fristende tilbud fra utlandet i ung alder, men mange kommer hjem igjen. De fleste har godt av å kunne modnes i norsk kontekst. Her er det trygt, godt og utviklende, og de står mer stødig når de skal ut og prøve seg i utlandet. Det er ikke lett å være 17 år og spille i Chelsea, Manchester United eller Milan.

Onsdag møter Norge G18 det polske G18-landslaget. Kampen kan du se direkte på Direktesport!

Lørdag venter Danmark G18 for de norske gutta. Også den kampen vises på Direktesport!

Få som spiller i Eliteserien

Nettavisen har samtidig hatt en gjennomgang av troppen som skal møte Polen og Danmark i starten av september. Den viser at kun én spiller - Strømsgodsets Tobias Fjeld Gulliksen - har spilt noenlunde fast i Eliteserien denne sesongen. Lysluggen har startet ni av 16 kamper og kommet inn i fire, som vil si at han har vært på banen i 13 av 16 kamper.

I tillegg har Odin Thiago Holm fått sjansen av Dag-Eilev Fagermo når han har vært skadefri. Men utenom det har det vært langt mellom kampene i Eliteserien:

* Vålerenga-duoen Seedy Jatta og Mathias Emilsen har totalt fått elleve innhopp for Vålerenga. Jatta har kommet inn ni ganger og startet én kamp, mens Emilsen har fått to innhopp på to og ni minutter.

* Uranik Seferi og Max Williamsen er lånt ut fra Lillestrøm og Kristiansund til 2. divisjonsklubbene Skeid og Levanger. Seferi har ikke debutert i Eliteserien ennå, mens Williamsen har fått fem innhopp for KBK over to sesonger på totalt 30 minutter. Viking-spiller Sondre Auklend startet to kamper og kom inn i sju kamper før han gikk på lån til Åsane.

* Brynjar Johnsplass venter fortsatt på Eliteserie-debuten for Bodø/Glimt. Det samme gjør Molde-spiller Mathias Løvik. Jasper Torkildsen har ikke fått spilletid i OBOS-ligaen for Start, mens Sandefjord-spiller Henrik Falchener har startet en kamp og fått ett innhopp på ett minutt de siste to sesongene.

Se de norske talentene LIVE:
Onsdag 18.00: Norge G18 - Polen G18
Lørdag 18.00: Norge G18 - Danmark G18

- Ikke bekymringsverdig

Det bekymrer likevel ikke Paco og Smerud.

- Dette er det fjerde landslaget jeg tar over, og det har veldig ofte vært sånn. Den høsten de er 18 år er de i ferd med å spise seg inn på A-laget, og den neste våren etablerer man seg i Eliteserien. Det at Tobias og Odin har spilt en god del i sentrale roller er ikke helt vanlig, sier Johansen.

- Flere av disse har også fått spilletid i cupen, som er positivt, legger han til.

Smerud spilte på toppnivå for Viking, LSK og Lyn. Fra den tiden husker han at det nesten ikke var noen unggutter som fikk spilletid.

- I min tid fikk ingen unge spille. Nå er det ikke alt for mange, og det er bra. Det er en indikator på at nivået i Norge tar seg opp. Det skal ikke være lett å være 17-18 år og spille fast noe sted. Man kan ikke gi noe gratis til de unge bare fordi de er unge. Men selvfølgelig - mestrer de Eliteserien tidlig er det bra.

- Fint at det finnes utlån

Jo lenger bak på banen man spiller, jo mindre sannsynlig er det for spilletid i ung alder, mener Paco.

- De norske som spiller i Norge er på skjema nå. Vi har som mål at spillerne skal bli bedre tidligere og at vi øker prosenten for unge norske spillere i OBOS-ligaen og Eliteserien, men akkurat nå er situasjonen ganske bra, sier han, og trekker frem en spiller som Christos Zafeiris, som har vært god for Grorud denne sesongen og som nå er klar for Haugesund etter sesongen.

- Er du mest opptatt av at de skal være i en Eliteserie-klubb og prøve å få spilletid der, kontra det å gå på lån til en OBOS-ligaklubb eller i 2. divisjon?

- Jo bedre spilletid på jo bedre nivå, er viktig for meg. Så synes jeg det er veldig fint at det finnes utlån. Det at Uranik, Max og Sondre er lånt ut og får spilletid, er veldig bra.

- Mye mer «på»

Samtidig minner Paco på at de som spiller i utlandet ikke trener regelmessig med A-lagene.

- De er en del av gode akademier i større klubber enn de norske. Det er gode fasiliteter og en god treningshverdag, men det er også lenger vei til A-lag. United trener jo to-tre baner vekk fra A-laget, så de er jo en del av en stor greie. Jeg håper norske akademier skal ta opp kampen med de utenlandske. Det er en veldig god vei å gå via Eliteserien. I årene fremover må de norske akademiene ta opp kampen.

Smerud har likevel forståelse for at flere unge spillere forsvinner tidlig.

- Det er selvfølgelig fristende når en storklubb vil ha deg i ung alder. Utenlandske klubber er mye mer «på» norske unggutter nå, fordi de ser at Norge utviklet bra spillere.

På spørsmål om hva som gjør 2003-årgangen unik, svarer Smerud:

- Det har blitt satset systematisk fra klubbene og forbund på spillerutvikling de siste årene. Det må ha vært inspirerende å ha vært ung når spillere som Ødegaard har slått gjennom som ung spiller og vært en ledestjerne der. Han viste hva som er mulig. Han var 16 år da han gikk til Real Madrid, og da var 2003-gutta 10-11 år. Klart at det hjelper på.

Se de norske talentene LIVE:
Onsdag 18.00: Norge G18 - Polen G18
Lørdag 18.00: Norge G18 - Danmark G18