Gå til sidens hovedinnhold

Nesten ingen tror på Northug

Én av dem vinner overlegent i landslagsløpernes egen avstemming. Også en tredje kandidat lanseres.

LILLEHAMMER (Nettavisen): Etter VM forrige sesong var det liten tvil om hvem som var Norges beste langrennsløper på herresiden. Petter Northug fikk med seg to gull og ett sølv fra Val di Fiemme, og det har vært naturlig å tro at han også vil gi oss de beste øyeblikkene under OL om tre uker.

Men Northug slet med sykdom i sesongoppkjøringen, og har prestert langt under toppnivå i sesongstarten. På torsdagens 15-kilometer klassisk i NM ble han nummer 72.

Heldigvis har en annen nordmann stormet fram denne sesongen, og er blant favorittene på flere av OL-distansene. Martin Johnsrud Sundby leder verdenscupen sammenlagt, ble første nordmann til å vinne Tour de Ski i begynnelsen av januar, og ble nummer to på åpningsrennet i NM.

Northug sier imidlertid at han føler seg trygg på formen, og spørsmålet er: hvem av dem blir best i OL? Hvis Norge skulle være så heldig å få hjem en OL-konge, vil han hete Petter Northug eller Martin Johnsrud Sundby? Eller vil han kanskje hete noe helt annet?

Nettavisen har spurt flere av landslagsherrene hva de tror, og dommen er knusende.

- Martin, svarer Tord Asle Gjerdalen.

- Martin, sier også Niklas Dyrhaug.

- Jeg tror Martin, etter hva han har prestert denne sesongen. Men jeg vil ikke avskrive Petter, han kommer nok, svarer Pål Golberg.

Også landslagssjef Trond Nystad setter sin stemme på Johnsrud Sundby.

- Etter det han har vist denne sesongen, tror jeg det blir Martin.

- Petter er en luring
Kun én landslagsløper svarer Northug på spørsmålet.

- Petter er en luring, så jeg tror fortsatt at det kan bli han, sier Øystein Pettersen.

Dermed får den regjerende VM-kongen like mange stemmer som Chris André Jespersen, som i utgangspunktet ikke var et svaralternativ.

- Kan jeg svare en annen enn de to? spør Sjur Røthe.

- Jeg tror det blir Chris André Jespersen, sier vossingen kontant.

Johnsrud Sundby går likevel av med en soleklar seier i lagkameratenes avstemming, men vil ikke annonsere seg selv som en mulig OL-konge.

- Jeg får vel svare Petter, jeg da, sier han lurt til Nettavisen.

Går for to gull
Johnsrud Sundby bedyrer at han ikke ofrer favorittstempelet mye tanke, og svarer også beskjedent da Nettavisen spør ham om hvilke målsettinger han har satt seg foran sitt livs viktigste mesterskap.

- Jeg har et klart mål om å ta to gull, hvorav et er individuelt.

Røa-løperen har fått mye oppmerksomhet etter Tour de Ski-triumfen. Han er imidlertid klokkeklar på at han ikke føler noe økt press.

- Tvert imot. Jeg har gått gode skirenn i hele vinter. Tour de Ski var en bekreftelse på at jeg har nivået inne, sier Johnsrud Sundby.

Hverdagen er også helt den samme for 29-åringen, til tross for at han nå er på alles lepper.

- Jeg gjør fortsatt det jeg liker best. Jeg skifter bleier, og trives veldig godt som småbarnsfar. I tillegg har jeg fokus på å gjøre de samme tingene på trening. Livet mitt er med andre ord helt det samme som det var før Tour de Ski, sier torsdagens sølvvinner.

Kommentarer til denne saken