Gå til sidens hovedinnhold

- Nesten større enn Northugs gull

Utskjelte Morten Aa Djupvik fikk sin oppreisning. Og hylles som verdens beste trener.

HOLMENKOLLEN (Nettavisen): - Det vil være det ultimate om vi klarer en medalje uten Petter Northug, sa landslagstrener Morten Aa Djupvik før tirsdagens klassiske 15-kilometer.

Og mens Northug satt på Soria Moria og så på TV, knallet både Eldar Rønning (28) og Martin Johnsrud Sundby (26) til. De gikk inn til sølv og bronse, kun slått av den finske overraskelsesmannen Matti Heikkinen.

- Ord blir fattige. Vi vinner sølv og bronse. Det var stort da Petter tok gull søndag, men dette er nesten enda større, innrømmer Djupvik etterpå.

Han legger ikke skjul på at det føles som en liten revansje. Ikke bare for ham selv, men for hele laget.

Hyller treneren
For samtidig som Petter Northug var vunnet det ene mesterskapsgullet etter det andre de siste sesongene, har det stormet rundt trener Morten Aa Djupvik og de andre herreløperne. Av den enkle årsak at de ikke har prestert som forventet.

Etter OL i Vancouver ble også Djupviks posisjon et tema. Han fikk klare tilbakemeldinger fra utøverne om å bli tøffere i stilen. Det har han blitt. Og nå gir det resultater.

- Dette er den første sesongen Morten har hatt direkte oppfølging av meg. For meg har han vært verdens beste trener, og jeg kan være en vanskelig elev. Han følger opp på en vanvittig god måte, fastslår bronsevinner Martin Johnsrud Sundby overfor Nettavisen.

Han mener samholdet på allroundlandslaget er blitt mye sterkere denne sesongen, og gir Djupvik det meste av æren for det.

- Et slag tilbake
Og Johnsrud Sundby er ikke den eneste som skryter av Morten Aa Djupvik. Både Vidar Løfshus, som er overordnet sjef for begge herrelandslagene, og sportssjef Åge Skinstad, er fulle av lovord.

- At vi tar sølv og bronse i dag, er et slag tilbake mot alle som har dømt oss nord og ned. Vi får betalt for den systematiske og harde jobben vi har lagt ned, sier Løfshus, og fortsetter:

- Det er så utrolig fortjent for Morten. Jeg tør påstå at ingen annen trener i Norges Skiforbund følger opp løperne sine så tett som ham.

- Da det stormet rundt dametrener Egil Kristiansen for to år siden, ga vi ham 120 prosent tillit. I fjor fikk Morten Aa Djupvik 165 prosent tillit, overdriver Skinstad.

- Vi har tro på at det lønner seg å jobbe langsiktig, understreker sportssjefen.

(Les videre under bildet)

Nøye planlagt
Djupvik selv er ikke så opptatt av å snakke om revansjefølelsen. Han bruker mer krefter på å glede seg over de sterke resultatene.

- Løpet i dag var det viktigste i karrieren for både Eldar og Martin. Det var VM på hjemmebane. At de leverer på en slik måte, er helt fantastisk, konstaterer han lykkelig.

Slik forklarer han snuoperasjonen:

- For det første har vi planlagt hele sesongen etter VM. Absolutt alt har vært nøye planlagt. Og vi har vært like nøye med oppfølgingen av planene. Ikke minst har vi vært mer nøye med intensitetsstyringen på trening, sier Djupvik, som også understreker samholdet som en nøkkelfaktor.

Tar man med at også det norske smøreteamet har prikket inn VM-formen, er man når et komplett bilde på årsakene til at Norge igjen framstår som den største stafettfavoritten i VM – helt uten skiskytterhjelp.

Tror på stafettgull
For de to første distanserennene, 30 km og 15 km, har vært en stor suksess med gull, sølv, bronse og femteplass.

Petter ble kalt inn som reserve til 15-kilometeren, leverte sesongens beste prestasjon og ble nummer 15. Sjur Røthe ble nummer 21.

Og på hotellet satt altså Petter Northug og Tord Asle Gjerdalen.

Akkurat nå er norsk herrelangrenn vesentlig bedre enn sitt rykte.

- Jeg tror på gull i stafetten, smiler Martin Johnsrud Sundby.

PS. Det var meget vanskelige smøreforhold under tirsdagens løp. Det var de norske og de finske smørerne som lo både sist og best. For Sverige var det fullstendig krise.

HTML EMBED

Kommentarer til denne saken