Onsdag meldte NRK og TV 2 at Sander Sagosen har takket ja til å returnere til Norge og blir Kolstad-spiller fra 2023. Det stemmer overens med Nettavisens opplysninger.

Kiel-proffen er imidlertid ikke den eneste som kommer til å bli presentert som ny Kolstad-spiller søndag. Etter det Nettavisen erfarer så kommer trondheimsklubben til å sjokkere en hel håndballverden med navnene som blir presentert samtidig.

I en og samme seanse kommer det til å bli bekreftet at klubben har sikret seg Torbjørn Bergerud, Magnus Gullerud, Magnus Abelvik Rød, Janus Daði Smárason og Sigvaldi Guðjónsson. Dette er fem spillere på det aller øverste nivå internasjonalt.

Selve annonseringen skal etter det Nettavisen kjenner til skje i pausen av søndagens kamp mellom Kolstad og Haslum. Sagosen, Abelvik Rød og Bergerud kommer til å være til stede på kampen, mens Gullerud, Smárason og Guðjónsson også vil bli offentliggjort som nye Kolstad-spillere, selv om de ikke er i Trondheim da.

Flere på plass neste sesong

I likhet med Sagosen, så kommer Abelvik Rød, som nå spiller for den tyske bundesligaklubben SG Flensburg-Handewitt, til å slutte seg til Kolstad i 2023.

Når det gjelder Gullerud, Bergerud, Smárason og Guðjónsson så har alle disse kontrakter som går ut i 2022 og vil bli spilleklare for Kolstad til neste sesong.

Dermed har den norske toppklubben allerede mange byggesteiner på plass i sitt ambisiøse prosjekt om å bygge en klubb av internasjonalt kaliber i Trondheim.

Sagosen er allerede etablert som én av verdens desidert beste spillere og har vært innom klubber som Aalborg og PSG, før han dro til tyske Kiel i 2020.

Der har han vunnet både ligatittel og Champions League-tittel. Han har som nevnt kontrakt med tyskerne fram til 2023 og fullfører den før han bytter beite.

Magnus Abelvik Rød er også blant de aller største stjernene på det norske landslaget. Oslogutten har vært proff i SG Flensburg-Handewitt siden 2017.

441 A-landskamper

Tysklandsproff er også Magnus Gullerud. Den forsvarssterke linjespilleren har spilt for både GWD Minden og SC Magdeburg i den tyske Bundesligaen de siste årene. Han har også en fortid i Elverum og har vært innom danske Sønderjyske.

Bergerud er Norges førstekeeper og gikk i sommer til den danske klubben GOG Håndbold, etter noen sesonger i SG Flensburg-Handewitt. Han skrev imidlertid kun under på en ettårskontrakt med danskene. Som Nettavisen meldte i januar var Bergerud aktuell for franske PSG tidligere i år, men da storklubben i løpet av kort tid knyttet til seg stjernekeeperne Jannick Green og Andreas Palicka, lå det litt i kortene at en annen klubb hadde overbevist 27-åringen om å ta et annet valg.

Til sammen har disse fire spillerne solide 441 A-landskamper for det norske landslaget (Sagosen 127, Bergerud 105, Abelvik Rød 65 og Gullerud 144). De har alle vært sentrale i Christian Berges landslag som har vunnet medaljer i både VM og EM.

I tillegg er det to profilerte islendinger som kommer til å signere for Kolstad. Janus Daði Smárason spiler i dag for tyske Frisch Auf Göppingen og har en rekke landskamper for Island. Han er nevøen til damelandslagssjef Thorir Hergeirsson.

- Mål om å bli Norges beste klubb

Når det gjelder Sigvaldi Guðjónsson er han en kjenning i norsk klubbhåndball. Før han dro til polske Kielce, spilte han to sesonger i Elverum, der han imponerte stort. Kantspilleren på 27 år har også etablert seg på det islandske landslaget.

Allerede i september begynte ryktene å svirre om Kolstads prosjekt. TV 2 skrev først om saken og meldte at klubben hadde planer om å hente flere profiler til klubben.

- Vi har drømmer, visjoner og ambisjoner. Målet er å bli Norges beste klubb på herresiden innen 2024. Det er det vi jobber mot, og tiltakene blir deretter, sa klubbens daglige leder Jostein Sivertsen om ambisjonene den gang.

Han påpekte på daværende tidspunkt at ingen kontrakter hadde blitt signert, men ut ifra Nettavisens opplysninger har det blitt jobbet meget godt de siste ukene.

Berge involvert

Landslagssjef Christian Berge har også vært involvert i prosjektet og har blitt lansert som en mulig trener for laget en gang i framtiden. Berge har kontrakt med Norges Håndballforbund fram til 2025 og da nyheten om hans involvering ble kjent, skapte dette en del reaksjoner blant andre klubber i den norske toppdivisjonen. De mente han hadde en dobbeltrolle, som var et grovt tillitsbrudd fra hans side.

Berge skal ha vært i kontakt med de aktuelle norske spillerne i forbindelse med prosjektet til Kolstad og pratet med dem om klubbens ambisjoner.

Det førte til at han fikk en advarsel fra Norges Håndballforbund.

- Han har vært for offensiv og ekspansiv med tanke på samtaler med spillere og andre, sa håndballpresident Geir Kåre Lio til VG i starten av oktober.

Lio og håndballforbundets generalsekretær Erik Langerud har vært i møter med Berge. Treneren skal ha vært lydhør for kritikken.

- Han kan ikke være trener både for Kolstad og det norske håndballandslaget. Det har vi svart ut til Kolstad. Denne gangen har nok Christian gått utenfor det vi ønsker. Det er en atferd vi vil korrigere. Det vil vi gjøre gjennom samtaler. Han har fått noen korrigeringer, sa Lio videre om saken den gang.