*Nettavisen* Sport.

Nettsjokk for Alsgaard

Foto: Ned Alley (Scanpix)

Nesten 100.000 kastet seg over treningsdagboka etter NM-sensasjonen.

02.02.11 17:16

«15 km Kl. NM. Ble 3, 1.08 etter Rønning. Pigg, men visnet i de lange arbeidspartiene. Bra gjennomført.»

Dette står å lese i kolonnen «kommentar» i Thomas Alsgaards treningsdagbok på datoen 27. januar 2011.

Kommentaren er Alsgaards egen nøkterne oppsummering av det som skjedde på Steinkjer torsdag, da den gamle skikongen gikk inn til en meget oppsiktsvekkende bronseplass på den klassiske 15-kilometeren i NM.

Om medaljen var overraskende, er ikke hovedpersonen mindre overrasket over det som skjedde etterpå.

- Helt vanvittig
I løpet av de første 30 timene etter løpet, var nemlig 98.000 innom treningsdagbøkene til løperne på Team United Bakeries.

Det skriver Alsgaard på det private lagets hjemmeside.

Tallene inkluderer trafikken på treningsdagbøkene til alle de seks løperne, men man trenger ikke være rakettforsker for å finne ut hva som utløste leserflommen.

- Det er helt vanvittig. Men også morsomt. For jeg tror mange kan ha nytte av å se hvordan jeg og mine lagkamerater legger opp treningen i en hektisk hverdag. Håper det er til inspirasjon, skriver Alsgaard i sin blogg.

- Dønn ærlig
Han gjentar også det han sa til Nettavisen da han la ut treningsdagboka på nett for et år siden: Det finnes ingen hemmeligheter.

- Jeg kan love dere at jeg er dønn ærlig. Jeg har ingen grunn til verken å lyve på meg eller av meg trening. Selv om enkelte av og til hevder det. Det finnes ingen hemmeligheter. Bare enkelt, hardt arbeid. Jeg lover å fortsette å skrive ned alt jeg gjør av trening, skriver Thomas Alsgaard, som avslutter med følgende tankevekker:

- Det fysiske arbeidet kan dere lese om i dagboken, men det beskriver bare halve arbeidsdagen. Kanskje er det ikke selve treningen som er det viktigste. Men det som skjer i hodet. Der ligger nøkkelen til de store stegene. Noe å tenke på i forberedelsene til ditt viktigste renn?

Klikk på bildet for å forstørre.

Ble oppfordret til VM-satsing
Thomas Alsgaard satser som kjent mot Vasaloppet, som han har gjort de to siste sesongene. For et år siden oppfordret også sportssjef Åge Skinstad veteranen til å satse mot VM på hjemmebane i Holmenkollen, spesielt med tanke på femmila, men det ble det aldri noe av.

Etter NM-bronsen i forrige uke, forklarte han hvorfor VM aldri var aktuelt:

- Jeg er ikke i nærheten av å ha treningsgrunnlaget til det. Jeg er ikke forberedt. Jeg kunne nok tatt enda et lite steg til VM, men ville fortsatt ha vært milevis unna å være medaljekandidat. Da er det mye hyggeligere å stå og snakke om det, sa Alsgaard, som skal være ekspertkommentator for NRK under mesterskapet.

Thomas Alsgaard er en av historiens aller største skiløpere. Han tok gull i åtte internasjonale mesterskap på rad, fra OL på Lillehammer i 1994 til VM i Val di Fiemme i 2003.

Slik skapes en legende.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.