*Nettavisen* Sport.

New York Times: Vurderer sjokkendring i europeisk toppfotball

REAL MADRID STIKKER? Zinedine Zidane og co. kan forsvinne fra La Liga om rapportene stemmer.

REAL MADRID STIKKER? Zinedine Zidane og co. kan forsvinne fra La Liga om rapportene stemmer. Foto: Genya Savilov (AFP)

Den amerikanske avisgiganten hevder Real Madrid og andre store klubber vurderer å forlate sine nasjonale ligaer og danne en egen superliga.

06.12.19 10:38

Ifølge New York Times skal Real Madrid-president Florentino Pérez nylig ha gjennomført samtaler med direktører fra flere av Europas ledende klubber og FIFA-president Gianni Infantino.

I møtene skal Pérez ha fortalt om sin visjon for fotballens fremtid, en visjon som vil innebære en slutt på europeisk toppfotball slik vi kjenner den i dag.

- Han kan ha støtten som trengs for å få gjennomslag, skriver avisen.

Real Madrid-presidentens planer er at 20 av Europas største klubber, alle fra topp fem-ligaene i Italia, England, Spania, Tyskland og Frankrike, skal løsrive seg fra nasjonale ligaer og heller danne en egen liga med vanlig seriespill.

Finansieringen av en slik superliga skal ifølge New York Times allerede være på trappene, og avisen hevder en oppstart kan komme så tidlig som i 2025.

LES OGSÅ: Forbauset over nordmenn: - Hvis jeg var Ødegaard, da hadde jeg vært irritert

En slik endring vil ikke bare føre til drastisk nedgang i verdien av hver nasjonale liga, den vil også føre til enorme endringer for supporterne til hvert lag som blir med.

Ifølge New York Times skal toppklubbene være forespeilet en dobling av inntektene om man blir med på dannelsen av en ny europeisk eliteliga.

Avisen skriver at forslaget ventes å møte massiv motstand, all den tid La Liga, Premier League, Serie A, Ligue 1 og Bundesligaen vil oppleve en enorm nedgang i verdi om de største klubbene forsvinner.

I tillegg vil en slik turnering være en direkte konkurrent til UEFAs hjertebarn Champions League.

Bayern München-ledelsen har tidligere vært klare på at de ikke ønsker noen nye superligaer velkommen.

- Bayern står ved sitt medlemskap i Bundesliga, og så lenge jeg er styreleder vil Bayern delta i UEFAs klubbturneringer, sa Karl-Heinz Rummenigge den gangen.

Real Madrid-president Florentino Pérez ønsket ikke å kommentere saken overfor New York Times.

LES OGSÅ: Sex-skandalene som rystet Premier League (+)

Det er ikke første gang det snakkes om at verdens største klubber vil danne sine egne turneringer og ta en enda større del av den gigantiske økonomiske kaka.

I 2018 skrev det tyske bladet Der Spiegel at 16 europeiske toppklubber ble bedt om å signere en intensjonsavtale om å slutte seg til en privatdrevet europeisk superliga som skal startes i 2021.

Der Spiegel meldte at opplysningene var basert på dokumenter Football Leaks har gjort tilgjengelige for samarbeidende nyhetsmedier.

Ifølge bladet ble 11 klubber invitert til å delta med løfte om at de ikke kan rykke ned fra superligaen uansett resultater. Det gjelder Real Madrid, Barcelona (begge Spania), Manchester United, Chelsea, Arsenal, Manchester City, Liverpool (alle England), Paris Saint-Germain (Frankrike), Juventus, Milan (begge Italia) og Bayern München (Tyskland).

Det er ikke kjent hvilke klubber som er i tankene denne gangen.

Det har ifølge NTB lenge eksistert planer om en europeisk superliga som ikke skal være underlagt dagens fotballmyndigheters kontroll. Opprettelsen av Champions League i 1992 var en reaksjon på en slik trussel, og UEFA har gjort mye for å tilgodese de største klubbene med stadig mer lukrative økonomiske avtaler for å avskjære planer om utbryterserier.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag