RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Newcastle sjokkerte Manchester United

DEN STORE HELTEN: Matt Ritchie scoret kampens eneste mål da Newcastle slo Manchester United på St. James' Park.
DEN STORE HELTEN: Matt Ritchie scoret kampens eneste mål da Newcastle slo Manchester United på St. James' Park. Foto: Scott Heppell (Reuters)
Sist oppdatert:
José Mourinho har ennå ikke vunnet mot Newcastle på bortebane.

NEWCASTLE - MANCHESTER UNITED 1-0

Rafael Benítez og Newcastle kunne strekke armene i været etter å ha slått Manchester United 1-0 hjemme på St. James Park søndag ettermiddag. De tre poengene vil være kjærekomne for Newcastle som kjemper mot nedrykk fra Premier League.

Til tross for Manchester Uniteds dominans, kjempet Newcastle med nebb og klør i hver eneste takling, og i den andre omgangen skulle de få lønn for strevet da Matt Ritchie hamret inn kampens eneste scoring.

Tapet betyr at José Mourinho fortsatt har til gode å vinne på St. James' Park. På syv forsøk som trener i England står Mourinho nå med fire tap og tre uavgjorte i Newcastle.

Seieren er også Newcastle første hjemmeseier i Premier League på ni forsøk. Man må helt tilbake til 1-0-seieren i oktober 2017 mot Crystal Palace for å finne sist gang de vant på hjemmebane.

En som virkelig var imponert var Michael O'Neil, landslagstrener fr Nord-Irland, som kommenterte for BBC Radio 5 live.

- Newcastle kjemper for livet akkurat nå. De ligger dypt, men er fortsatt farlige på kontringene, sa O'Neill.

Tidligere i oppgjøret mente flere at hjemmelaget hadde blitt frarøvet en mulighet fra elleve meter da dommer Craig Pawson ikke blåste straffe.

Chris Smalling så ut til å felle den tidligere Crystal Palace-angriperen inne i egen boks, men dommer Pawson vinket spillet videre. Reprisene viste at Newcastle hadde god grunn til å være forbannet på kamplederen.

En som viste sin misnøye var Newcastle-legenden Alan Shearer. Spissen, som også er tidenes mestscorende i Premier League, mente det var en klar avgjørelse.

- Ja, det burde ha vært straffespark. En horribel avgjørelse, skriver Shearer på sin Twitter-konto, etter at sønnen Will mente laget hadde blitt frarøvet straffe.

For Newcastles del skulle situasjonen ikke vise seg å bety noen ting. Tre poeng betyr likevel en god del mer, da Benítez menn hopper hele veien opp til 13. plass i Premier League. Det er likevel kun to poeng ned til direkte nedrykksplass.

- Vi jobbet like hardt som i andre kamper, men mot et lag som Manchester United så blir hver eneste ball viktig, de kan skade deg, så du må jobbe som dem. Fantastisk prestasjon, sa Rafael Benítez til Sky Sports etter kampen.

Han var også meget imponert over debutant Martin Dúbravka, som holdt buret rent med noen vanvittige redninger.

- I dag hadde han vunnet i lotto. Han var rolig og gav masse selvtillit innad laget. Alle jobbet hardt, så det er ikke rettferdig å si at kun keeperen spilte bra, sa Benítez.

Manchester United må nok se at det ørlille håpet de kanskje hadde om å ta igjen Manchester City forsvinner. Med 27 kamper spilt er det hele 16 poeng opp til de suverene serielederne i England.

Etter kampen var Mourinho veldig imponert over det han hadde sett av motstanderen.

- De kjempet som dyr, og det håper jeg de tar som et kompliment. Fotballgudene var på deres side. Det skjedde ikke for oss i dag. Newcastle gav oss alt de hadde, alt de ikke hadde, og det er en nydelig ting i fotball, sa Mourinho til engelske Sky Sports.

Vinket spillet videre

Det var vertene på St. James' Park som kom best i gang da Newcastle tok i mot Manchester United. Etter fem minutter vant de stripete frispark like utenfor Uniteds boks.

Dwight Gayles forsøk ble blokkert, men ballen falt perfekt til Jonjo Shelvey som klemte til. Kun en god redning av David de Gea i United-buret stoppet Newcastle fra å ta ledelsen.

Rafael Benítez' menn virket å ligge tett og kompakt i forsvar, og tillot Uniteds angrepstalent hverken tid eller rom i angrep. Blant annet Mohamed Diamé spilt en solid førsteomgang.

Etter halvtimen spilt fikk Kenedy, som er innlånt fra Chelsea, muligheten til å banke til, men på ny hadde De Gea full kontroll på skuddet fra distanse.

United jobbet seg mer og mer inn i kampen og få minutter senere tredde Alexis Sánchez en nydelig ball igjennom til Jesse Lingard. Debutant Martin Dúbravka, mellom Newcastle-stengene, var kjapt nede og fikk slått unna.

Den slovakiske keeperen, som er innleid fra Sparta Praha, hadde noen gode minutter, for da Anthony Martial ble spilt alene igjennom av Nemanja Matic bådde 29-åringen ut i aksjon på ny.

Det håndterte keeperen mesterlig, som fikk klasket unna Martials forsøk, og sikret at Newcastle holdt nullen i de første 45 minuttene av oppgjøret i Nord-England.

Newcastle vil dog ha mye å klage på, for i det 39. minutt ble Gayle lagt i bakken av Chris Smalling inne i United-boksen. Dommer Craig Pawson vinket vekk protestene, men reprisene viste at Newcastle nok skulle hatt straffe.

De rødkledde var nære på å ta ledelsen da Sánchez og Romelu Lukaku kombinerte like før pause. Belgierens forsøk ble blokkert ut til corner, og det hele ebbet ut i 0-0 etter de første 45 minuttene.

Rød dominans, hjemmelaget scorer

Lukaku fant veien til nettmaskene i det 53. minutt, men denne gangen fant dommer Pawson frem fløyta og annullerte scoringen for en dytt inne i boksen.

Minuttet senere var det Sánchez' tur til å sette Newcastle-forsvaret på prøvet da han tråklet seg gjennom boksen. Forsøket fra chileneren snek seg utenfor Dúbravkas stolpe.

Chileneren skulle ha gitt United ledelsen i det 57. minutt da han ble spilt igjennom av Lukaku, rundet Dúbravka og skulle bare plassere ballen i det åpne nettet.

Dessverre for de rødkledde brukte Sánchez altfor langt tid, og Florian Lejeune rakk å avverge for Rafael Benítez' menn.

Der Manchester United feilet skulle Newcastle slå voldsomt tilbake. Lejeune vant en hodeduell, før Gayle flikket ballen videre. Inne i boksen fikk Matt Ritchie avslutte helt alene, og overlistet David de Gea. Dermed ledet Newcastle 1-0.

United var nære på å utligne kun minutter senere da Ashley Young fikk muligheten til å hamre til fra sin venstrekant. På ny viste Dúbravka seg frem, og fikk slått ut til corner.

Anthony Martial skulle ha gitt Manchester United 1-1 da han fikk to muligheter på fem meter etter en corner. Inne stod et hav av Newcastle-spillere som fikk blokkert unna forsøkene til franskmannen.

United kastet innpå Juan Mata og Michael Carrick i et desperat forsøk på å finne veien til nettmaskene, men det ville seg rett og slett ikke for José Mourinhos menn.

Dermed var det Newcastle som kunne inkassere tre poeng etter å ha kjempet og kriget seg til en viktig 1-0 seier over Manchester United.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen Sport her og få flere ferske sportsnyheter i feeden din!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere