RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

NFF gikk god for kontrakten

Foto: Kjetil Mæland/Nettavisen
Sist oppdatert:
- Den var et makkverk, sier Thor Egil Grønnerød i Norges fotballforbund om proffkontrakten til John Obi Mikel. Likevel stilte NFF aldri spørsmål ved ektheten av kontrakten.

I Oslo tingrett onsdag ble det klart at det er stor uenighet mellom Norges fotballforbund og Morgan Andersen rundt hva NFF og Fifa har gått god for når det gjelder proffkontrakten til John Obi Mikel.

Ifølge Morgan Andersen har NFF og Fifa slått fast at kontrakten er ekte. Av den grunn beordret Fifa Mikel tilbake til Lyn høsten 2005.

Seniorrådgiver Thor Egil Grønnerød i Norges fotballforbund bekrefter at NFF sendte en bekreftelse til Fifa på at FC Lyn hadde en gyldig kontrakt med John Obi Mikel. Grønnerød mener likevel at verken NFF eller Fifa dermed har gått god for ektheten av kontrakten.

Mikel sendt tilbake
De (Lyn og Mikel red. anm.) hadde gyldig kontrakt i og med at NFF har sendt en slik bekreftelse. Fifa har ikke gått inn og vurdert kontrakten, sa Grønnerød. Han sa også at heller ikke NFF går inn og kontrollerer at kontrakten er ekte.

- Vi sjekker ikke gyldigheten av kontrakten. Vi har ingen skriftgranskere. Klubbene selv er ansvarlig for at de følger regelverket.

Det Grønnerød derimot sjekket høsten 2005, var om proffkontrakten til John Obi Mikel holdt mål når det gjelder utforming. Det gjorde den ikke. Kontrakten som Lyn-ansatt Stein Hoff leverte 22. april 2005, hadde en forside som påtalemyndigheten mener Morgan Andersen hadde forfalsket. Resten av kontrakten var amatørkontrakten fra 19. september. Den inneholdt blant annet fakssider med signaturen til Mikels pappa i Nigeria.

- Et makkverk
- Den var et makkverk. Derfor ba jeg om en ny kontrakt, sa Grønnerød.

Den fikk han 31. mai 2005.

Stein Pedersen i NFF fortalte onsdag hvordan forbundet hjalp Lyn med både amatørkontrakt, søknad om arbeidstillatelse for John Obi Mikel og søknad til Fifa om proffkontrakt før Mikel fylte 18 år. Lyn fikk nei fra Fifa men godtok ikke svaret.

I forbindelse med denne prosessen fikk NFF beskjed om at Mikel aldri skulle vært registrert som amatør heller.

Skulle spille amatørfotball
Rolf Magne Walstad i Norges Toppidrettsgymnas fortalte onsdag om foranledningen til at Mikel og de andre nigerianerne kom til Norge. Walstad sa at NFF i forkant av nigerianernes studieopphold hadde sagt at de kunne få amatørstatus, slik at de kunne spille fotball for en norsk klubb.

- Vi har vært for snille, sa Grønnerød etter sitt vitnemål.

NFF har i dag endret måten de praktiserer regelverket på etter John Obi Mikel saken. I dag får ingen ungdommer utenfor EØS-område spille fotball som amatør eller profesjonell.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere