BODØ (Nettavisen): Avgjørelsen ble tatt på et styremøte i Trondheim onsdag.

– Det som har vært diskutert, er om vi kan og bør ha to NM i 2023. Altså resten av 2022-utgaven og hele NM 2023. Klarer vi det i kalenderen, og er det gunstig, sa fotballpresident Lise Klaveness.

Hun la videre til at både toppklubber, supportere, kretser og ligaorganisasjoner er hørt i en innspillsrunde som har vært gjennomført.

– Vi har fått en ganske unison tilbakemelding. Noen var for å kutte NM i 2023 og starte på ny frisk neste år, men det var noen få stemmer. Men ellers var det en ganske unison tilbakemelding om at vi skal beholde NM i 2023, sa Klaveness.

Bodø/Glimt-trener Kjetil Knutsen fikk spørsmål om avgjørelsen på onsdagens pressekonferanse før kampen mot Arsenal.

- Da kan jeg begynne å si at vi spiller vår 49. kamp dette året. Når vi sammenligner med Arsenal er det ekstremt stor forskjell. Det er forbundet som bestemmer og jeg har sagt min mening fordi jeg mener cupen er ekstremt viktig for norsk fotball. Vi har kanskje en liten tendens til å glorifisere det som har vært tidligere, sier Knutsen.

Han mener vi må leve etter at fotballen har utviklet seg og at vi er opptatt av å være med i Europa.

- I min verden en kompromissløsning. Det kan være lurt, men ikke alltid, sier Knutsen som selv har ønsket den såkalt koronamodellen med finale på våren. Samtidig garanterer han at Bodø/Glimt kommer til å satse på cupen.

- Jeg håper jeg slipper å høre om den berømte 4. rundekampen som ikke ble noe av. Det var ikke noe vi ønsket og sånn skal det ikke være og jeg håper aldri tilsvarende situasjoner oppstår. Det er skadelig for produktet norsk fotball. Sånn er det blitt, det er litt overraskende for meg, men det var nok det de fleste klubbene ønsket, sier Knutsen.

Omstridt

Fotballstyret har også lagt vekt på at fotball-NM må revitaliseres. Bakteppet er at interessen rundt turneringen fortsatt er stor, men likevel dalende.

– Utgangspunktet er at NM er en institusjon og en turnering med lange tradisjoner. Det vekker store emosjoner hvis man prøver å gjøre noe med den. Så har vi likevel merket at trendpilene går nedover for interessen, særlig for kampene mellom 1. og 2. runde og finalen. Vi må snu den pilen, sa fotballpresidenten.

Formatet for cupen etter 2022/23-utgaven har vært et mye omdiskutert tema i Fotball-Norge den siste tiden, og NFF har jobbet med flere ulike løsninger. De tre mest sannsynlige scenarioene skal ha vært:

* Å starte 2023-cupen etter finalen i mai, som blir noe senere enn i et «normalår», og fullføre med finale i løpet av året.

* Å fortsette med å dele cupen over to kalenderår, med de første rundene i 2023 og avslutningen i 2024.

* Å ikke spille cupen i det hele tatt.

Det første alternativet ble altså løsningen.

Vraker koronamodellen

Deling av cupen over to kalenderår ble innført i fjor sommer som et tiltak på grunn av etterslep etter koronapandemien. Molde tok i år cupgull med finale 1. mai. Koronamodellen blir altså ikke videreført.

2023-utgaven av cupen starter uken etter at 2022-finalen er spilt til våren.

Kvinnene har til tross for koronapandemien fortsatt å spille ordinær cupsesong. Årets finale mellom Brann og Stabæk spilles 5. november.

(©NTB)