Gå til sidens hovedinnhold

NFF-sjefen med rop om hjelp: - Klubbledere ringer og er svært bekymret. Kontoen er snart tom

Fotballpresident Terje Svendsen er bekymret for klubbenes økonomi, og frykter nå at selv Eliteserie-klubber kan gå konkurs.

ULLEVAAL / OSLO (Nettavisen): - Det som er sikkert, er at koronaen kommer til å koste for fotball. Koste i form av kroner og øre, men også for barn som har mistet friplassen sin, sa Terje Svendsen under en seanse på Ullevaal stadion torsdag.

- Mange mener det ikke er viktig at fotballen kommer i gang igjen. Jeg er ikke enig. Selvsagt spiller det en rolle at vi kommer i gang. Mye er på spill, sa han.

Svendsen brukte mye av tiden på å gjøre det klinkende klart at norsk fotball trenger en hjelpende hånd fra myndighetene om det ikke skal bli langvarige konsekvenser.

NFF-sjefen mener de politiske krisepakkene så langt ikke har truffet fotballen - og at det snart brenner et rødt lys for det han beskriver som en stor næring.

Svendsen ba regjeringen om å bevilge til sammen 600 millioner til fotballen som et krisetiltak, fordelt likt mellom toppfotballen og breddefotballen.

- Jeg får telefoner fra mange klubbledere som er svært bekymret. Kontoen er snart tom. Det gjelder også toppklubber, sa Svendsen på pressekonferansen.

- Vårt klare budskap er at det er slutt på praten. Vi må utøve politisk press som gjør at vi får pakker også til fotballen. Det er store verdier på spill, sa Svendsen.

Frykter Eliteserie-klubber skal gå konkurs

Overfor Nettavisen utdyper fotballpresidenten at han frykter at flere klubber vil oppleve det store marerittet før klubbfotballen er i gang igjen.

- Jeg har hatt samtaler med klubber på elitenivå som gruer seg til slutten av mai, sier han til Nettavisen.

- «Worst case» er at man ikke får betalt regninger, at det ikke går rundt og at man går konkurs. Er du bekymret for det?

- Ja, absolutt. Dette er ikke noe vi vifter med som noen trussel, men det er reelt at det er klubber der ute som faktisk kan gå over ende.

- Og da snakker vi også Eliteserie-klubber?

- Da snakker vi også inn mot Eliteserien, ja.

Spørsmålet rundt seriestarten er fortsatt ikke besvart. Ifølge NFFs generalsekretær Pål Bjerketvedt har man ikke kommet i mål riktig ennå.

- Vi har ingen løsninger eller datoer nå, men har et arbeid som gjør at vi håper å få det, sa Bjerketvedt under torsdagens pressekonferanse.

Han forteller at NFF og norsk fotball følger tett med på utviklingen rundt europeisk fotball, og man følger konklusjonene som blir fattet i UEFA mot slutten av mai.

Svendsen forteller at forbundet har ulike scenarioer for når fotballoppstarten kan skje.

Generalsekretær Bjerketvedt svarer dette på hva spørsmål om hva han tror er sannsynlig estimat for når Eliteserien starter igjen.

- Jeg skulle gjerne ha svart på det, men foreløpig forholder vi oss til 15. juni. Så vet vi at myndighetene vil utfordre den i slutten av april. Vi er veldig ikke veldig optimistiske med tanke på det, men vi tror fortsatt vi kan komme i gang på denne siden av ferietiden, men hvorvidt det blir før 15. juni tviler vi på.

Han påpeker at Eliteserie-klubbene også trenger 3-4 uker oppkjøring med kontakttrening før de kan gå i gang med sesongen, og åpnet torsdag for at årets sesong kan gå over i tidlig 2021, slik TV 2-ekspert Jesper Mathisen lanserte til Nettavisen nylig.

Svendsen er imidlertid klar at de fortsatt tror årets sesong vil være ferdigspilt innen kalenderåret er omme.

- Jeg tror og håper vi skal klare å gjennomføre sesongen 2020 innenfor kalenderåret 2020.

- Konstruktiv dialog

Pressekonferansen kom dagen etter at Elitedirektør Lise Klaveness i et møte med helsemyndighetene la fram fotballforbundets planer for å starte opp aktiviteten igjen.

Norsk topp- og breddefotball skulle for lengst vært i gang i med sesongen, men korona-pandemien har foreløpig satt en effektiv stopper for det.

Helsedirektør Bjørn Guldvog opplyste på den daglige pressekonferansen om virussituasjonen at Helsedirektoratet tidligere onsdag at de hadde gjennomført et møte med idrettsforbundet (NIF), fotballforbundet ( NFF) og Folkehelseinstituttet.

- Vi har en god og konstruktiv dialog med NIF og NFF og ønsker å jobbe tettere sammen. Vi har startet en prosess og et samarbeid for å se hvordan vi gradvis kan komme i gang igjen med idrettsaktivitet innen forsvarlige rammer og i henhold til smittevernbestemmelsene, sa Guldvog onsdag.

– Det er et godt utgangspunkt for videre samarbeid, men jeg vil understreke at det foreløpig ikke er tatt noen beslutninger. Det er mange ting som skal ses i sammenheng når vi gradvis og kontrollert skal åpne opp, la han til.

Kommentarer til denne saken