Gå til sidens hovedinnhold

NFF: - Vi har tillit til Pål Bjerketvedt

Josimar-saken får ingen konsekvenser for arbeidsforholdet til generalsekretæren. Det melder Norges Fotballforbund (NFF) i en pressemelding torsdag.

- Forbundsstyret i NFF har drøftet generalsekretær Pål Bjerketvedts omtale av en ansatt i en bakgrunnssamtale med bladet Josimar. Bjerketvedt har beklaget på det sterkeste at han omtalte en ansatt. Han har beklaget direkte til den ansatte som ble omtalt, til ansatte og til forbundsstyret. Styret har tatt redegjørelsen og beklagelsen fra Bjerketvedt til etterretning, skriver NFF i en pressemelding.

- Ut ifra en samlet vurdering av omstendighetene rundt saken, generalsekretærens beklagelse og hans utøvelse av rollen som forbundets daglige leder, har styret fortsatt full tillit til generalsekretæren, fortsetter pressemeldingen.

Bjerketvedt, som ble ansatt i jobben i 2016, har i det siste bekreftet at hans egen tillit har vært et tema som følge av Josimar-saken. Blant annet har det vært gjennomført samtaler med ansattrådet i NFF.

- Situasjonen er tøff og spesiell å være i, med det utgangspunktet som er. Når det reises et spørsmål om tillit, så er det også krevende. Samtidig er jeg ansatt av forbundsstyret og rapporterer til forbundsstyret. Det er der spørsmålet om tillit må reises og vurderes. Det er situasjonen for meg nå, sa Bjerketvedt til NTB nylig.

Les bakgrunnen for saken her:

Les også

Josimar bryter kildevernet bevisst: Beskylder NFF-topp for dobbeltspill

Bakteppet er at Bjerketvedt skal ha gitt fotballmagasinet Josimar off record-informasjon om Erik Loe, som tidligere har vært kommersiell direktør i NFF.

Informasjonen som ble gitt i den samtalen førte til slutt til at Josimar nylig måtte møte i Pressens faglige utvalg (PFU) etter å ha blitt klaget inn av nettopp Bjerketvedt og NFF.

Josimar mente kort fortalt at Bjerketvedt ikke fortjente kildevern etter å ha klaget inn magasinet til PFU for å ha brukt informasjon de fikk av nettopp Bjerketvedt.

Brøt kildevernet bevisst

I etterkant av møtet valgte magasinet derfor å publisere alle saksdokumentene, til tross for at det ble lagt ned referatforbud.

I tillegg gikk de til det drastiske valget om å bryte kildevernet og publisere informasjon de har fått i bytte mot at det skulle holdes anonymt.

Josimar var nemlig klaget inn av NFF på punkt 3.2 i Vær varsom-plakaten, om at man skal kontrollere at opplysninger som gis er korrekte.

Bladet hadde i artikkelen « Den lange kampen» skrevet at daværende kommersiell direktør Erik Loe hadde takket nei til sponsorbidrag til kvinnefotballen fra Obos.

Magasinet hadde tatt kontakt med Bjerketvedt for å spørre hvorfor Erik Loe fikk beholde sin NFF-jobb etter den avgjørelsen.

Da skriver bladet at de fikk denne meldingen tilbake.

«Ring meg gjerne, så skal jeg gi deg litt tilleggsinfo uoffisielt på et av spørsmålene.»

- I denne samtalen fortalte han at Erik Loes håndtering av Obos-initiativet om å sponse kvinnefotballen var en viktig årsak til at den tidligere Stabæk-formannen ikke lenger skulle være kommersiell direktør i NFF, hevder Josimar.

Det er dette som Josimar brukte som argumentasjon for at de valgte å blåse kildevernet og røpe off record-samtalen med Bjerketvedt som dannet grunnlag for påstandene i «Den lange kampen».

- Grunnen til at vi navngir Pål Bjerketvedt er at han har klaget oss inn for PFU for å bruke informasjonen han ga oss. Tenk litt over det: Norsk fotballs mektigste mann gir oss opplysninger under kildevern, og etterpå klager han oss inn for PFU for å ikke ha dekning for opplysningene. Hvem gjør slik? Dette er uredelig oppførsel fra en av norsk idretts mektigste menn, hevder Josimar-redaktør Melnæs.

- Nesten ikke til å tro

Overfor Nettavisen sa NFF-toppen at han ikke kan kommentere innholdet og detaljene i saken ettersom de er delvis unntatt offentligheten.

- Men generelt kan jeg si at jeg er sterkt uenig i tolkningen og konteksten den samtalen settes inn i, og måten den brukes på. Det at de gjør noe så oppsiktsvekkende som å bryte kildevernet er nesten ikke til å tro, sa Bjerketvedt til Nettavisen.

Torsdag kom det også frem at Elin Floberghagen bekrefter at hun vil bruke initiativretten sin som generalsekretær i Norsk Presseforbund til å klage fotballmagasinet Josimar inn for Pressens Faglige Utvalg. Det skriver fagbladet Journalisten.

- Jeg er tilbakeholden med å bruke denne retten. Og det er første gang jeg bruker denne initiativretten i min tid som generalsekretær. Men det er en viktig diskusjon å få opp i utvalget, sier Floberghagen til Journalisten.

Kommentarer til denne saken