Gå til sidens hovedinnhold

NFL-legende er mentor for norske Håvard

- Teknikken hans var elendig, sier superveteranen.

I april i år fikk kickeren Håvard Rugland kontrakt med den amerikanske fotballklubben Detroit Lions. En YouTube-video var grunnen til at nordmannen ble oppdaget.

Nettvideoen til nordmannen har mer enn fire millioner visninger og Rugland imponerte såpass at han altså ble oppdaget av en NFL-klubb.

Dermed er 28-åringen på plass sammen de virkelige stjernene i amerikansk fotball. I Lions kjemper han en tøff kamp om å få en plass på laget mot langt mer rutinerte kickere.

- Jeg er seriøs og jobber knallhardt for å bli bedre hver dag. Det er mange som vil ha en plass på laget, så du må jobbe knallhardt, sier Rugland til nettstedet MLive.

- Men de ville ikke signert meg om de ikke så et potensial og talent, sier nordmannen videre om livet i NFL-klubben.

- Elendig teknikk
En av dem han kjemper mot er veteranen David Akers.

38-åringen har 16 år bak seg i NFL, men føler seg ikke truet av den ti år yngre nordmannen. Han har i stedet tatt Rugland under sine vinger.

- Filmen var veldig kreativ, men teknikken hans var elendig. Det var tydelig at han var en fotballspiller (europeisk fotball), forteller Akers til Detroit Lions nettside.

- Tro det eller ei, men det er faktisk stor forskjell på å sparke en vanlig fotball og en amerikansk fotball, fortsetter superveteranen.

Akers har også selv erfaring fra det amerikanerne kaller en kick-trick-video.

- Ja, det er morsomt. For mange år siden gjorde jeg en video for Reebok. Jeg skulle sparke ballen opp i luften, og så ta en volley. Det var en rekke kickere med i videoen og alle gjorde en kombinasjon av det Håvard klarer alene, sier stjernen.

Med hjelp fra Akers har imidlertid teknikken til nordmannen bedret seg noe. Amerikaneren skryter også av holdningen til sin nye lagkamerat i Lions.

- Han kommer på trening med en herlig innstilling. Han ønsker å jobbe, han ønsker å lære og han ønsker å bli bedre hver eneste dag. Det er lett å se, sier Akers.

Akers vet også veldig godt hvor viktig det er å ha mer erfarne spillere å lære av. Selv slet 38-åringen lenge før han fikk sitt store gjennombrudd som kicker.

Tre vise menn
Detroit-spilleren trekker fram tre spillere som han mener har hjulpet ham mye i karrieren.

- Det var tre fantastiske karer som hjalp meg med karrieren. John Casey, Morten Andersen og Norm Johnson, forteller 38-åringen.

(se skrytevideoen til Håvard her)

HTML EMBED

- Casey viste meg teknikk, Andersen viste meg hvordan jeg skulle trene og hvordan en kunne holde seg i form i mange år. Norm Johnson var et forbilde i det daglige liv, sier han.

Akers legger ikke skjul på at han fortsatt ønsker å være førstevalg som kicker i Lions, men mener dette ikke behøver å komme på bekostning av å hjelpe en fersking som Rugland.

38-åringen, som mellom 2011 og 2012 spilte for San Francisco 49ers, var mye ute sist sesong med skade. I 2011 måtte han også gjennom en operasjon.

Tung sesong
Nå kjemper han for å komme tilbake etter at forrige sesong ble den verste i hans 16 år lange karriere som fotballspiller.

- Jeg var dårlig trent tidlig i sesongen, og så gikk det bare nedover etter det. En regnfull dag skled jeg og slo meg og dagen etter kjente jeg smerter i området hvor jeg ble operert.

- Jeg fryktet at skaden var slått opp igjen. Det var ikke så ille, men smertene plaget meg resten av den sesongen, forteller veteranen.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Siden 1997 har Akers også spilt for klubber som Atlanta Falcons, Carolina Panthers, Washington Redskins, og Philadelphia Eagles. I sistnevnte var han fra 1999 til 2010.

Forrige sesong var Akers på banen i årets viktigste fotballkamp i USA, Super Bowl, med 49ers, og traff på tre av tre spark i det som til slutt ble et tap for Baltimore Ravens.

- Laget gjorde det så bra, og jeg var så stolt. Men det å selv ha en så dårlig sesong var ødeleggende. Jeg er et konkurransemenneske. Ingen ønsker å gi seg på den måten, sier han.

Blanke ark
I Lions starter Akers med blanke ark, men han har store sko å fylle. I Detroit-klubben skal han erstatte en av de virkelig store kickerne i NFL, nemlig Jason Hanson.

- Jeg kan ikke erstatte Jason. Jeg har også hatt en stor karriere, så jeg trenger ikke gjemme meg bak noen andres prestasjoner, sier Akers.

Så sent som i 2010 noterte Akers seg for 166 poeng og 44 «field goals». Begge er rekord i løpet av en enkeltsesong i NFL, ifølge Detroits nettside. Akers deler også rekorden for det lengste «field goal»-sparket i NFLs historie med 63 yards. Han deler rekorden med Tom Dempsey, Jason Elam, og Seabstian Janikowski.

38-åringen står også bokført med en rekke andre rekorder.

- Jeg ser slik på det: Jeg skal gjøre mitt beste. Alt jeg kan. Alt det Dan Akers kan gjøre. Så får vi håpe at det er bra nok til å hjelpe klubben. Det er umulig å erstatte Jason Hanson, sier han.

KONKURRANSE: Vil du vinne en New York Rangers-drakt signert av Mats Zuccarello Aasen? Alt du trenger å gjøre for å vinne, er å sende en mail med navn og adresse til konkurranse@nettavisen.no. Merk mailen med «Zuccarello». Konkurransen stenger 01. juli.

P. S: For å vinne må man være medlem av Nettavisen-sportens Facebook-gruppe. Trykk «like» for å bli medlem, hvis du ikke allerede har gjort det. Lykke til!

Reklame

Verdens smarteste ladekabel til mobil er norsk

Kommentarer til denne saken