Gå til sidens hovedinnhold

NHL for «dummies»

Her er alt du trenger å vite. Og litt til.

Du har sikkert hørt navnet Mats Zuccarello Aasen nå. 23-åringen har fått sitt gjennombrudd i New York Rangers i National Hockey League (NHL) og norske sportsredaksjoner bruker rikelig med plass på køllemagikeren fra Oslo. To nordmenn har spilt i NHL denne sesongen – men Jonas Holøs er ikke like ofte involvert i scoringer og får derfor heller ikke den samme oppmerksomheten. Nå er han dessuten i reservelagsligaen American Hockey League (AHL).

Denne artikkelen er ment for deg som ikke kan noe om NHL, men har lyst til å lære litt. Den vil kanskje også kunne øke kunnskapsnivået hos deg som kan en del.

Vi starter med det elementære – det organisatoriske.

HVA ER NHL?
NHL står for National Hockey League og er en nordamerikansk ishockeyliga bestående av 30 lag, hvorav 6 hører hjemme i Canada og 24 hører hjemme i USA. NHL er organisert slik at det er ligaen som er selve forretningseieren, mens klubbene kun er franchisetakere. Dette betyr at en spiller som skriver kontrakt med en NHL-klubb, i praksis skriver kontrakt med ligaen og dermed beholder denne kontrakten uansett hvilken NHL-klubb han spiller for, til kontrakten går ut på dato.

NHLs mål er ikke å tjene penger, men å hjelpe franchisetakerne, altså klubbene, til å tjene penger. Dette medfører at NHL tilstreber å skape en liga hvor flest mulig lag er mest mulig konkurransedyktig.

HVILKEN STATUS HAR NHL?
I motsetning til for eksempel fotball, hvor de beste spillerne normalt er spredt rundt i den spanske, engelske, italienske, franske eller tyske ligaen, er de beste spillerne i ishockey samlet i NHL. Alle spillere med ambisjoner om å hevde seg blant de beste, må til NHL for å kunne nå målet – så sant vi holder oss til klubbspill.

Det er med andre ord et forholdsvis trangt nåløye å komme igjennom for en spiller. Bare en håndfull spillere i den antatt nest beste ligaen i verden, Kontinental Hockey League (KHL) i Russland, har selv valgt å spille i KHL framfor NHL. Tenk deg om man samlet alle verdens beste fotballklubber i én liga; hvor mange nordmenn tror du hadde fått plass?

HVORDAN ER KLUBBENE INNDELT?
De 30 lagene er fordelt på to «conferences» – avdelinger – og hver avdeling er delt inn i tre divisjoner. Dette gjøres etter geografi. Det er 15 lag i hver avdeling og 5 lag i hver divisjon. Vinneren i hver divisjon rangeres øverst i avdelingen, etter poengsum, og går videre til sluttspill sammen med de fem beste av de øvrige lagene i avdelingen. Det er altså åtte lag i hver avdeling som går videre til sluttspill.

I sluttspillet får det beste laget i for eksempel vest spille mot det åttende beste laget i vest. Det nest beste møter det sjuende beste, og så videre. I hver duell gjelder det å vinne fire kamper først – da går man videre til neste runde. Når hver avdeling har kåret en vinner, møtes disse vinnerne i selve finalen.

HVA ER EN FARMERLIGA?
Klubbene i NHL har maksimalt lov til å ha 23 spillere i stallen, men har langt flere under kontrakt. De spillerne som ikke bedømmes som gode nok for NHL-laget, spiller ofte i AHL. Dette er altså en reservelagsliga – eller farmerliga, som etter hvert er blitt et innarbeidet norsk ord.

Denne sesongen har tre nordmenn spilt i farmerligaen. Mats Zuccarello Aasen spilte for farmerlaget til New York Rangers, Connecticut Whale, inntil han ble kalt opp. Jonas Holøs spiller for Lake Erie Monsters, farmerlaget til Colorado Avalanche, mens Mathis Olimb spiller for Rockford Ice Hogs, farmerlaget til Chicago Blackhawks.

HVA ER EN «DRAFT»?
Ettersom NHL er enerådende på spillermarkedet i sporten ishockey, kan klubbene fordele talenter fra hele verden seg imellom. Ligaen har selv satt som krav at spillerne må være mellom 18 og 20 år hvis de er fra Nord-Amerika eller 18 og 21 år hvis de tilhører andre deler av verden.

Draften avholdes én helg i året. Da samles klubbene og velger talenter etter tur. De klubbene som gjorde det dårligst forrige sesong, får velge først. Det laget som vant Stanley Cup, velger som nummer 30.

De dårligste lagene i NHL får dermed rettighetene til de største talentene. På sikt gir dette et bunnlag muligheten til å bygge seg opp til å bli et topplag. Draftordningen er sammen med lønnstaket det viktigste bidraget til NHLs mål om å skape flest mulig konkurransedyktige lag.

Et fint eksempel på dette, er Pittsburgh Penguins, som fra 2002 til 2006 var blant ligaens dårligste lag. Dette sikret dem Ryan Whitney med femtevalget i 2002, Marc-Andre Fleury med førstevalget i 2003, Evgeni Malkin med andrevalget i 2004, Sidney Crosby med førstevalget i 2005 og Jordan Staal med andrevalget i 2006. Da Pittsburgh vant Stanley Cup i 2009, var Fleury lagets førstekeeper, Jordan Staal lagets beste defensive forward og Sidney Crosby og Evgeni Malkin lagets beste poengplukkere.

HVORDAN FUNGERER OVERGANSSYSTEMET?
I fotball blir spillere kjøpt og solgt og behandlet som varer. Det sistnevnte gjelder også i NHL. Spillerne blir imidlertid byttet bort, mot andre spillere eller draftvalg eller en kombinasjon av dette. Det var tidligere tillatt å også tilby eller ta imot penger som en del av overgangene, men dette er ikke lenger lov.

Som nevnt tidligere i denne artikkelen: Når en spiller byttes mot en annen, tar denne spilleren med seg kontrakten sin til den nye klubben.

HVORDAN ER LØNNINGENE?
Sentralt i organiseringen av NHL, er noe som kalles «Collective Bargaining Agreement» (CBA). Det er en arbeidsavtale som klubbene har inngått med spillerforeningen, som regulerer lønningene. Etter lockouten som førte til at 2004/05-sesongen ble kansellert, fikk klubbeierne innført et lønnstak i NHL. Dette lønnstaket setter en øvre og nedre grense for hva klubbene skal bruke på spillerlønninger per sesong, og justeres etter hver sesong med utgangspunkt i ligaens samlede inntekt.

Denne sesongen er den øvre grensen satt til 59,4 millioner dollar. Ifølge CBA kan ingen enkeltspillere tjene mer enn 20 prosent av dette. Den nedre grensen er 40,8 millioner dollar. I tillegg bidrar de rikeste klubbene gjennom CBA økonomisk til de fattigste klubbene, men dette er altfor komplisert til å gå detaljert inn på her.

Det finnes to typer kontrakter; enveis og toveis. En enveiskontrakt gir en spiller samme lønn uansett om man spiller i NHL eller AHL. En toveiskontrakt gir en spiller én lønn i NHL og en annen lønn i AHL – ofte bare ti prosent av NHL-lønna. Både Mats Zuccarello Aasen og Jonas Holøs har toveiskontrakter.

Capgeek har oversikt over alle klubbenes lønninger. Zuccarello Aasen tjener 900.000 dollar denne sesongen, med bonusklausuler som kan gi ham inntil 1,75 millioner dollar totalt. Holøs tjener 600.000 dollar per sesong i NHL, og inntil 785.000 dollar med bonus, men bare 50.000 dollar per sesong i AHL.

Lønningene i NHL utbetales fra grunnseriens sesongstart (denne sesongen 7. oktober) til grunnseriens slutt (10. april). Dette er 186 dager. Hvis vi tar utgangspunkt i en spiller som får 600.000 i NHL og 60.000 i AHL, får han 3225 dollar per dag han er i NHL. Hvis han tilbringer halve sesongen i NHL og halve sesongen i AHL, får han dermed 300.000 dollar for dagene i NHL og 30.000 dollar for dagene i AHL. Altså en totallønn på 330.000 dollar.

HVA INNEHOLDER EN SESONG?
Hvert lag spiller 82 kamper i grunnserien, som normalt starter i oktober og avsluttes i april. Lagene spiller flest kamper mot lag i sin egen divisjon, nest flest kamper mot de andre lagene i samme avdeling og færrest kamper mot lag i den andre avdelingen.

I midten av april starter sluttspillet. Kun 16 av de 30 lagene får plass her. Sluttspillet varer til juni.

HVORDAN ER POENGSYSTEMET?
I hver kamp kåres det en vinner, som får to poeng for seieren. Det tapende laget får null poeng dersom tapet kommer i ordinær tid, og ett poeng dersom tapet kommer i den fem minutter lange tilleggsperioden eller i straffeslagkonkurransen som følger dersom ingen av lagene har avgjort kampen etter 3 x 20 og 1 x 5 minutters spilletid.

I straffeslagkonkurransen velger hvert lag ut tre spillere. Dersom det fremdeles står uavgjort, fortsetter straffekonken med enkeltrunder til vinneren er kåret.

I sluttspillet gjelder egne regler. Står lagene likt etter tre perioder der, fortsetter man med 20-minuttersperioder fram til ett lag scorer vinnermålet.

HVA ER STANLEY CUP?
Stanley Cup er navnet på trofeet som tildeles vinneren av sluttspillet. Dette er altså det gjeveste trofeet en spiller i NHL kan vinne. Og vinnerlaget må spille minst 98 kamper for å få hendene på denne berømte pokalen. Når man først har vunnet Stanley Cup, får man navnet sitt inngravert på pokalen.

Nå er det på tide å dykke ned på detaljnivå.

HVOR KAN MAN BEST FØLGE NHL?
Vi starter selvfølgelig med å anbefale oss selv – Nettavisen. Helt siden lockouten i 2005 har Nettavisen fulgt nordmennene i NHL tett. Det gjør vi fortsatt. Skulle du ønske mer informasjon og flere nyheter, anbefaler vi først og fremst det kanadiske tv-selskapet TSN sitt nettsted.

Hvis du ønsker å se kamper på tv, tilbyr både ESPN America og Viasat flere direktesendte kamper hver uke. I tillegg tilbyr ESPNplayer.com alle kampene direktesendt på internett, mot en rimelig penge.

Det offisielle nettstedet anbefales også sterkt. Her finner man det utroligste av statistikk på hvert lag og hver spiller, samt nyheter og featurestoff.

Følger du et spesifikt lag, anbefaler vi å søke opp dette lagets lokalavis. Den avisen har ganske sikkert en egen «beat writer» - en journalist som kun har i oppgave å følge det lokale NHL-laget. De fleste «beat writers» har også en blogg som det kan være nyttig å følge med på.

Vil du lese mer om Mats Zuccarello Aasen, anbefaler vi The Blueshirts Blog, som drives av New York Daily News’ Jesse Spector. Vil du lese mer om Jonas Holøs, anbefaler vi All things Avs, som drives av Adrian Dater i Denver Post. Akkurat nå er dessverre også www.theahl.com et nyttig nettsted, ettersom Holøs spiller for reservelaget til Colorado Avalanche i skrivende stund. Det positive er at man da samtidig kan følge med på Mathis Olimb, som har kontrakt med Chicago Blackhawks, men ennå ikke har spilt i NHL og foreløpig er i farmerlaget Rockford Ice Hogs.

Hvis du virkelig har fått sansen for NHL, anbefales også The Internet Hockey Database og Hockey's Future.

HVILKE STATISTIKKER TELLER OG HVA BETYR DE?
Den viktigste personlige statistikken er selvfølgelig mål. Den nest viktigste er assists – målgivende. Det gis poeng for inntil to assists per scoring. I tillegg legges det en del vekt på pluss/minus-statistikken, som viser hvor ofte en spiller har vært på isen ved forlengs- eller baklengsmål. De fleste andre statistikkene er selvforklarende: antall utvisninger, blokkerte skudd, taklinger, antall ganger man har mistet eller vunnet pucken, dropper vunnet, dropper tapt, tid på isen, tid i overtallsspill og tid i undertallsspill. Dette er bare noe av det man finner statistikk på i NHL.

Lagene bedømmes naturlig nok på poeng, først og fremst. Men det finnes også her mange andre oversikter, som kan bidra til å forklare poengfangsten eller mangelen på sådan. Mål per kamp, baklengsmål per kamp, skudd for, skudd imot, antall mål i overtall, antall baklengsmål i undertall etc.

HVA SKAL TIL FOR Å BLI REGNET SOM STJERNE?
De fleste lagene i NHL bruker fire rekker med forwards og tre backpar. Første- og andrerekkene skal produsere mål, mens tredje- og fjerderekkene først og fremst skal forhindre mål. Backene kategoriseres i tre; offensive, defensive og allround.

Offensive forwards bør – vær oppmerksom på at dette er veldig forenklet – produsere i snitt ett poeng per kamp for å regnes som en virkelig stjerne. Superstjernene i NHL gjør normalt minst 90 poeng per sesong.

Offensive backer bør gjøre mer enn et halvt poeng per kamp i snitt.

HVEM ER DE STØRSTE STJERNENE?
Tidligere var det en åpen duell mellom kanadieren Sidney Crosby og russeren Alexander Ovetsjkin om hvem som var klodens beste ishockeyspiller. Nå er duellen avgjort. Sidney Crosby er universelt anerkjent som den beste i verden.

Debatten handler i stedet om hvem som er nest best. Ovetsjkin får nemlig kamp om den tittelen også – først og fremst av Steven Stamkos. Det er også verdt å nevne den levende legenden Nicklas Lidström og de svenske tvillingbrødrene Henrik og Daniel Sedin.

HVOR MANGE NORDMENN HAR SPILT I NHL?
Tallet er sju. Bjørn «Botta» Skaare var den første. Han fikk én kamp for Detroit Red Wings i 1978/79-sesongen. Senere har Espen Knutsen spilt 207 kamper for Anaheim Ducks og Columbus Blue Jackets, Anders Myrvold har spilt 33 kamper for Colorado Avalanche, Boston Bruins, New York Islanders og Detroit Red Wings, Ole-Kristian Tollefsen spilte 163 kamper for Columbus Blue Jackets og Philadelphia Flyers, og Patrick Thoresen fikk 106 kamper for Edmonton Oilers og Philadelphia Flyers.

Denne sesongen ble Jonas Holøs nummer seks da han debuterte for Colorado Avalanche, mens Mats Zuccarello Aasen er den sjuende og foreløpig siste nordmannen som har fått minst én kamp i NHL.

Lurer du fortsatt på noe? Mener du noe mangler i denne oversikten? Send en e-post til artikkelforfatteren eller legg inn det inn i kommentarfeltet.

Kommentarer til denne saken