*Nettavisen* Sport.

Ni eller ti mål i år?

Foto: Trond Reidar Teigen/Scanpix

Ifølge de fleste målstatistikker står Peter Kovacs med ni mål i år. Selv hevder han at han har ti.

Statistikkbasen til A-pressen, VG, Altomfotball (TV 2 og Dagbladet), NRK og 100 % fotball viser alle at Odd Grenland-spissen Peter Kovacs står med ni mål denne sesongen. Norges Fotballforbund (NFF) og Peter Kovacs selv hevder han skal ha ti mål.

Nyhet: Spill Lotto og Tipping på mobilen

– Det er ikke noe å diskutere. Jeg har ti mål, sier Kovacs ifølge Varden.

Målet han hevder er sitt, er målet mot Sandefjord den 4. juli. TV-bildene viser at Peter Kovacs header i tverrliggeren og ned på leggen til Admir Rascic, før den spretter de nødvendige centimeterne over streken.

Må få konkrete henvendelser
De nasjonale mediene har gjort om scoringen til et selvmål.

– Avslutningen går i tverrliggeren og ut. Da er ballen i spill igjen. Det blir dermed irrelevant om Rascic står en halv- eller to meter unna streken. Den ballen hadde ikke gått inn hadde det ikke vært for Sandefjord-spilleren, sier statistikkguru for VG, Geir Juva, til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Mandag ga arrangementsjef i NFF, Dag Vestlund, Kovacs medhold i saken.

– I kamprapporten står det Peter Kovacs som målscorer. Norges Fotballforbund har ikke endret noe som helst på det, sa Vestlund da Varden tok kontakt med ham.

– Så når NFF sender ut en offisiell toppscorerliste har Odd-angriperen ti seriemål?

– Ja, det har han, sa Vestlund.

– Det er langt unna selvmål. VG, TV2, NRK og alle de andre burde sette ti mål på meg. Jeg er spiss og har som jobb å score. Da vil jeg gjerne ha riktig antall, sier han.

Etter at ANB begynte å grave litt i saken, har pipa fått en annen lyd.

– Nå har vi fått henvendelser på det målet, og vi vil derfor sette oss ned og se på situasjonen og avgjøre om Kovacs skal krediteres målet eller ikke, sier Vestlund til ANB.

– Komité som ikke fungerer
NFF har ingen fast rutine på å gå gjennom spesielle målsituasjoner for å vurdere hvem som skal bli kreditert scoringer i ettertid.

– Så lenge vi ikke får en formell henvendelse så forholder vi oss til det som står i kamprapporten fra dommeren, sier Vestlund.

– Det kan jo ikke være sånn at de ulike mediene må si fra hver gang det kommer en tvilsom scoring. Det burde vært som for eksempel i Premier League, en komité som kommer sammen jevnlig og ser på scoringer og andre situasjoner som kan være tvilsomme, sier Juva.

– Jeg føler at NFF sitter med en oppgave de ikke er så interessert i å etterfølge. Det er noe som tar opp tid, som de helst vil bruke på noe annet, hevder Juva, og sikter til at det sitter kompetente folk rundt omkring i medie-Norge som kunne gjort jobben bedre.

– Jeg hadde helst sett at denne komiteen hadde vært bestående av noen fra de største TV-kanalene, de største avisene, samt en fra NFF. Ikke bare Fotballforbundet, som tydeligvis ikke bryr seg om dette, sier Juva.

Vestlund er åpen for dette.

– Ja, det var ikke noe dumt forslag. Vi i NFF har ikke tid til å ha en komité som skal sette seg ned og gå gjennom alle kampene i ettertid, sier han.

Korrigerte Diouf-mål
Det var en liknende situasjon med Mame Biram Diouf tidligere i år. I Moldes kamp mot Stabæk på Telenor Arena gikk et innlegg fra Diouf via et Stabæk-bein og endte i mål. Alle de største mediene korrigerte målet til selvmål, mens Molde FK forsøkte, gjennom en offisiell e-post til ulike medieredaksjoner, å endre på dette fordi Diouf hadde fått kreditert målet i kamprapporten.

På grunn av dette oppstyret satte NFF seg ned og så på målet, og omgjorde det til selvmål.

– Det som er hovedforskjellen på disse to målene, er at Kovacs faktisk prøver å score, mens Diouf slår et innlegg som havner i mål via et motstanderbein. Det er mulig ordlyden til NFF (UEFAs retningslinjer) gir Kovacs medhold i så måte, sier Juva.

– Jeg er på ingen måte ute etter å ta fra Kovacs det målet, og vi retter det gjerne dersom NFF avgjør at dette skal være hans mål. Ingen er interessert i at vi i Norge opererer med tre-fire forskjellige toppscorerlister, men det blir feil at de som setter den offisielle lista, er de som bryr seg minst om dette, sier Juva.

– Målstatistikk er viktig for alle. Lokalpatrioter, klubbene og ikke minst spissene selv. De lever jo av å gjøre mål, fortsetter han.

Inntil videre vil nok likevel mediene hevde at Kovacs har ni mål i protokollen, mens ungareren selv – og NFF – hevder det er ti.

– Vi skal forsøke å se på situasjonen så raskt som mulig. Kanskje i løpet av morgendagen (onsdag), avslutter Vestlund.

Manchester United-klare Mame Biram Diouf leder uansett toppscorerlisten med sine 12 mål. (ANB)

Sjekk siste fotballnytt her!
Sjekk siste sportsnytt her!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.