Alberto Contador har så godt som sikret seg sammenlagtseieren. Han leder med godt over fem minutter på Michele Scarponi, som igjen har 56 sekunder på Vincenzo Nibali.

56 sekunder skiller altså andre- og tredjeplassen sammenlagt før den avsluttende 25 kilometer lange tempoen i Milano. Og det kan bli meget jevnt mellom de to italienerne. Det er nemlig slik at Nibali er en klart bedre temporytter enn Scarponi.

Og det er ikke sikkert at det bare kampen om andreplassen de kjemper om. Det har seg nemlig slik at Alberto Contador kan bli fratatt seieren i ettertid, og da vil andremannen i sammendraget få tildelt seieren.

- Tungt
På fredag tapte Scarponi noen sekunder på Nibali, mens rollene var snudd om på lørdag. Etter fredagens etappe var Scarponi sur, og snakket ikke med media. Etter etappen til Sestriere var Lampre-rytteren mer snakkesalig.

- Jeg blir veldig fort sur, men roer meg ned igjen rask også. I dag er jeg ingenting, bare helt kjørt, sa Scarponi mens han slet med å puste ifølge cyclingnews.

- Det var virkelig, virkelig hardt. Jeg slet skikkelig på Colle delle Finestre fordi Liquigas satt opp en virkelig høyt tempo. I finalen angrep jeg og Vincenzo (Nibali, joun.anm.) hverandre, men i dag var det jeg som kom ut som vinneren. I går (fredag) ga han meg et slag, men i dag (lørdag) ga jeg det tilbake.

Tempo ingen fordel
Scarponi skulle helst ønske at giroen sluttet med en vanlig etappe, aller helst en spurtetappe.

- Det ville vært bedre og avsluttet med en fellesstartetappe og en sprintavslutning for meg. Men det er tempo, så vi får se hva som skjer. Jeg ville ikke gi opp uten kamp, avsluttet Scarponi.

Scarponis konkurrent, Vincenzo Nibali, hadde en meget hard etappe på lørdag, blant annet etter en tidlig velt. Han ødela bremsen, og fikk et slag i leggen, men sa at det ikke påvirket hans kjøring.

Tapte tid
På slutten måtte han, som nevnt, gi fra seg noen dyrebare sekunder til Scarponi.

- Vi kjørte bra som et lag på Finestre for å prøve å få Scarponi inn i den rødsonen. Jeg angrep nær målgang, fordi jeg trodde han led. Men når jeg ble tatt igjen, gikk han og fikk hjelp av andre ryttere, inkludert Contador. Klatringen opp til Sestriere er lettere når man er i små grupper, så de tok litt tid på meg, fortalte Nibali til Gazzetta.it etter målgang.

Ulempe
Giro d'Italia avsluttes med en tempoetappe i Milano søndag. Den skulle egentlig vært 32 kilometer, men har blitt forkortet til 26 kilometer. Det er ingen fordel for Nibali.

- Tempoetappen har blitt forkortet med fem kilometer, og det har ikke gjort meg noe godt fordi jeg kunne vunnet sekunder der som kunne vært forskjellen på andre og tredje. Men jeg har troa, og giroen er ikke over før Milano, avslutter Nibali.

Førstemann ut på den avsluttende tempoen i giroen er Jos Van Emden. Han starter 14.10. De norske starttidene er 14.15 (Alexander Kristoff) og 15.17 (Lars Petter Nordhaug). Alberto Contador begynner sin tempo 16.58, som sistemann.

Procycling.no følger selvfølgelig tempoetappen LIVE fra starten.