RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
TOUR DE FRANCE 2012: Nibali i sitt rette element på nedfarten av Col du Peyresourde på etappen til Luchon.
TOUR DE FRANCE 2012: Nibali i sitt rette element på nedfarten av Col du Peyresourde på etappen til Luchon. Foto: Tim de Waele

Nibalis nye verden

Sist oppdatert:
Den nybakte Astana-rytteren snakker om giroen, Vinokourov og Lance.

Etter åtte år med Liquigas forlater Vincenzo Nibali det italienske storlaget til fordel for Astana.

Kasakhstanerne har manglet en troverdig tourvinner siden Alberto Contadors avgang, og på et avgjørende punkt i sin karriere ønsker Nibali å ta steget opp i det virkelige vinnersjiktet.

Derfor er det ingen tvil om at Nibali er et klokt trekk for Astana-laget. Det virkelige spørsmålet er om Astana er et riktig valg for italieneren.

Som overkokt pasta har italienerne ofte fremstått slappe og kraftløse på utenlandske lag, men med italiensk teamsjef og selskapet av ni andre landsmenn, er forutsetningene gode for at Nibali finner seg godt til rette på Astana-laget.

Ny «Wiggo-duell»?
27-åringen fra Messina ble tredjemann i årets Tour de France, hele 6.19 bak en overlegen Bradley Wiggins, men til neste år fokuserer Nibali først og fremst på sin hjemlige tour, Giro d’Italia. Med to pallplasseringer fra før, er Nibali mer enn klar for å ikle seg i rosa ledertrøye etter tre hardkjørte girouker neste sesong.

- Giro d’Italia blir det store målet. Jeg liker løypen og venter spent på å se hvem som blir mine konkurrenter, sier Nibali til den italienske sportsavisen la Gazzetta dello Sport. Den nybakte Astana-rytteren har nettopp kommet hjem fra bryllupsreise i Maldivene og virket ivrig med å komme i gang med forberedelsene for neste sesong.

Les også: Her er Giro d'Italia 2013

- Etter ferien hoppet jeg rett på sykkelen. Som i 2010 og 2012 starter jeg sesongen i Argentina og Tour de San Luis i januar. Arrangøren har gjort en god jobb der nede, og rittet holder et høyt nivå, forteller Nibali videre.

Mye tyder på at Nibali må ut i en ny duell med Wiggins i neste års Giro d’Italia. Den britiske storsyklisten har antydet at han søker nye utfordringer i 2013 og at corsa rosa blir hovedfokus før Tour de France.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

1-0 Wiggo: Mest sannsynlig blir neste års Giro d'Italia en ny duell mellom Bradley Wiggins og hjemmefavoritten Vincenzo Nibali.
1-0 Wiggo: Mest sannsynlig blir neste års Giro d'Italia en ny duell mellom Bradley Wiggins og hjemmefavoritten Vincenzo Nibali.

Dropper treneren, men kommer ikke alene
Håpet er at friske omgivelser skal gi Nibali nyvunnet vigør, og at nye lagkamerater som Janez Brajkovic og danske Jakob Fulgsang skal ofte sine egne sjanser for den sultne «Haien fra Messina». Roman Kreuziger blir ikke Nibalis stallkamerat kommende sesong. Tsjekkeren, som gjorde en livsviktig jobb som hjelperrytter da Nibali vant Vuelta a España i 2010, forlater Astana-skuta og skal kjøre for Bjarne Riis sitt Saxo Bank-Tinkoff Bank neste år. Derimot får Nibali med seg sine trofaste landsmenn Valerio Agnoli og Alessandro Vanotti.

- Agnoli og Vanotti er to nære venner også utenfor sykkelverdenen. Jeg tar også med meg min rådgiver, Michele Pallini. Han kjenner beina mine bedre enn meg, sier Nibali som derimot ikke tar med seg sin personlige trener, Paolo Slongo.

- Jeg har nok erfaring til å utvikle mitt eget treningsregime i samarbeid med Astana-ledelsen.

Forsvarer Vinokourov og Armstrong
Overgangen til Astana betyr også at Nibali skal jobbe under den alltid kontroversielle Alexandre Vinokourov. Kasakhstans største syklist legger sykkelskoene på hylla etter denne sesongen, men blir med laget videre i en lederrolle. I 2007 ble «Vino» ble tatt for bloddoping under Tour de France og ble dermed utestengt i to år. Vinokourov er også under etterforskning i forbindelse med seier i Liège-Bastogne-Liège fra 2010. Kasakhstaneren mistenkes for å ha kjøpt seieren fra Alexandr Kolobnev.

- Jeg kommer godt overens med Vinokourov. Han inviterte meg til sin avskjedsfest i Monaco. Det sier sitt at Eddy Merckx også var der. Hva skjedde i Liege? Jeg føler det skal veldig lite til om dagen før man steller i stand et virkelig rabalder.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

TOUR DE FRANCE 2009: Lance takker for samarbeidet etter etappen til Le Grand-Bornand. Nibalis utforegenskaper på vei ned Col de la Colombiere sikret Amerikaneren langt på sin tredjeplass i sammendraget.
TOUR DE FRANCE 2009: Lance takker for samarbeidet etter etappen til Le Grand-Bornand. Nibalis utforegenskaper på vei ned Col de la Colombiere sikret Amerikaneren langt på sin tredjeplass i sammendraget.

Nibali uttalte seg også om Lance Armstrong. Amerikaneren har fått hard medfart i media de siste ukene etter at det amerikanske antidopingbyrået publiserte en knusende rapport om Armstrong og US Postal-lagets omfattende dopingsystem. Armstrong har også blitt fratatt sine sju Tour de France-titler.

- For meg vil han alltid være Lance. Han som vant sju Tour de France, avslutter Nibali.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere