Noe av det mest ydmykende en basketballspiller kan oppleve er å bli ”dunket” rett i fjeset. Det skjer stadig vekk i NBA, men det er som regel forbeholdt de største stjernene å gjennomføre det.

I begynnelsen av juli var 80 unge basketballspillere invitert på treningsleir i Ohio. Sommerleiren var i regi av Lebron James og hans utstyrsleverandør, gigantselskapet Nike. Lebron James deltar selv på leiren, og benytter anledningen til selv å trene.

Men det var ikke Lebron James som viste seg mest fram under leiren. 20 år gamle Jordan Crawford var nok ikke klar over hvilken mediestorm han skulle ende opp i.

Crawford som spiller for universitetslaget til Xavier fikk nemlig alle tilskuerne til å sperre opp øynene da han i en vennskapelig treningskamp dunket rett i fjeset til Lebron. De fleste trodde neppe det de så (se dunken her - ekstern link).

Og ikke er det så rart.

Ikke uvanlig
Lebron James er nemlig den største basketballstjernen i USA for tiden, og i fjorårets sesong ledet han laget sitt, Cleveland Cavaliers, til den beste statistikken i grunnspillet. Cavaliers seilet opp som favoritter til å vinne sluttspillet, men ble tuktet av Orlando Magic og dermed snytt for finalespill mot Kobe Bryants Los Angeles Lakers.

Dermed var det en revansjesugen Lebron James som tok fatt på oppkjøringen til neste sesong. Men lite visste han at han snart skulle gå på nok en smell.

Likevel skal ikke betydningen av Crawfords dunk på James overdrives. Det er bare når det skjer med den største stjernen av de alle, at folk blir overrasket. Og dersom noen ikke skulle tro på hendelsen, var det journalister til stede som filmet det hele. Dermed skulle man tro at alle kunne bevitne det som skjedde.

Konfiskerte videobeviset
Men Nike ante uro, og ville nok ikke ta sjansen på å svekke Lebrons image som den uovervinnelige kongen. Dermed beslagla de opptakene som de to journalistene hadde gjort. Men i stedet for å hysje ned hendelsen, sørget konfiskeringen av videoene bare til å blåse opp under ilden.

For selve dunken var ikke så spektakulær som rapportene først tilsa, men fordi Nike og Lebron fikk filmene konfiskert ble det hele en stor mediesak i USA. Oppstyret rundt hendelsen ble langt større nettopp fordi Nike beslagla videoene.

- Det var Lebron som varslet Nikes representant. Han ville vel ikke at det skulle komme på nettet, sier Ryan Miller til ESPN. Miller var én av to journalister som filmet.

- Jeg hadde filmet hele dagen, men det var ikke før dunken at de sa det var forbudt å filme, fortsetter Miller.

For ifølge Nike har de alltid hatt strenge restriksjoner på filming av disse sommerleirene. Men etter mediestormen som fulgte måtte Nike krype de til korset og returnere filmene. Men at de ble konfiskert grunnet dunken til Crawford, nektet de fortsatt for.

- Det handlet aldri som spillerne eller den nevnte dunken, det handlet kun om vår retningslinjer for media på disse treningsleirene, sier Nike i en pressemelding.

Lebron James har ikke kommentert hendelsen, verken selv eller gjennom sine representanter.

Sjekk siste sportsnytt her