Skøyteløperen Nils van der Poel ble Sveriges store OL-helt med sine to gull.

Nå gir 25-åringen bort en av medaljene sine til Gui Minhai. Den svensk-kinesiske forleggeren og forfatteren sitter fengslet i Kina.

Han forsvant Thailand i oktober 2015 før han plutselig dukket opp i Kina. Han satt først i husarrest, før han brått forsvant igjen. Da ble han dømt til ti år i fengsel etter anklagelser om å ha gitt informasjon til en fremmed makt.

Sverige har krevd at han slippes fri.

– Det ble personlig for meg

Nå skriver menneskerettighetsorganisasjonen Amnesty at Van der Poel har møtt Gui Minhais datter Angela. Hun har mottatt medaljen på vegne av faren.

Kina anklages for omfattende menneskerettighetsbrudd. Van der Poel er ikke fornøyd med den positive oppmerksomheten landet fikk under OL.

– Jeg snakker ikke for alle olympiere, men jeg og vennene mine i idretten har brukt hele livet for å komme til toppen. Den kinesiske regjeringen bruker våre drømmer som et politisk våpen for å legitimere sitt regime. Det ble personlig for meg, og jeg følte meg utnyttet, sier Van der Poel i pressemeldingen Amnesty har sluppet.

Han krever at Gui Minhai frigis.

LES OGSÅ: FIS fratar Russland en rekke planlagte skirenn

Kom med advarsel

Menneskerettighetssituasjonen i Kina vakte stor oppmerksomhet før lekene. I forkant av mesterskapet sa Yang Shu, visedirektør for utenriksrelasjonen til Beijings organisasjonskomité, at utøvernes uttalelser underveis kunne bli etterforsket.

– Alle uttalelser som er på linje med den olympiske ånd vil bli beskyttet. Alle uttalelser som går mot den olympiske ånd, spesielt mot kinesiske lover og reguleringer, kan bli straffet, sa han på en pressekonferanse, ifølge The Guardian.

Før OL i Kina sa Van der Poel at han ikke ville kritisere lekene for mye, ettersom han ønsket «å leve et langt og fruktbart liv.»

Da han kom hjem, sa han følgende til Aftonbladet:

– Jeg synes det er fryktelig. Men jeg tror ikke jeg skal uttale meg altfor mye siden vi fortsatt har troppen i Kina.