NM-medaljør gir opp sykkelkarrieren

Foto: Jarle Fredagsvik (procycling.no)

Christer Rake (25) skulle bli Norges neste proffeksport. Nå legger han opp.

28.09.12 14:49

- Det har vært en lang prosess. Man veier jo for og imot, forteller Christer Rake.

Han er på vei til Skien og norgescupavslutningen. Og karrierens aller siste ritt på toppnivå.

25-åringen som procycling.no ved flere anledninger har forsøkt å selge inn som «Norges neste sykkelproff», har valgt å sette sitt eget punktum.

Han vant den siste etappen av fjorårets Glava Tour. Da utmanøvrerte han hele hovedfeltet på sisterunden og gikk solo den siste kilometeren inn til mål.

- Det var helt kanon, det. Det er et godt eksempel på et ritt jeg har sett skikkelig fram til. De beste resultatene mine har også kommet i Norge. Det er der motivasjonen min har vært høyest, forklarer han til procycling.no.

- Hadde takket nei til profflivet
I 2010 var det kun en ærgjerrig Thor Hushovd som sto over ham på NM-podiet. Samme år fikk han gleden av å vinne etapperittet Ringerike Grand Prix.

Men det bebudede proffeventyret skulle aldri materialisere seg for rogalendingen. Det var noe andre snakket om.

Akkurat nå synes han det er like greit.

- Hvis jeg hadde syklet inn bedre resultater, og hadde hatt proffkontrakten i hånden nå, hadde jeg ikke skrevet under den. Du skal fortsatt sykle mange løp og fortsatt trene mye. Dersom man ikke hopper har lyst til det, har man ikke ambisjoner lenger. Da må man finne på noe annet å gjøre.

- Har du følt det som et press at du «en dag skulle ende opp som utenlandsproff»?

- De største ambisjonene setter man selv. Det er bare kjekt at procycling.no er interessert i hva kontinentalryttere presterer i utenlandske ritt. Jeg føler ikke at det har vært noe som har hengt over meg. Jeg har kjørt de største løpene for Joker Merida, og jeg vet hva det går ut på. For meg var det bedre å ta en avgjørelse og avslutte karrieren. Det er mer ærlig det enn å oppta plassen til noen som virkelig fortjener den.

Åpen dialog med Joker Merida
Rake har holdt en åpen dialog med Gino Van Oudenhove underveis. Også under fjorårssesongen var han inne på tanken om å gi seg, men valgte da å fortsette i ett år til.

I år falt konklusjonen ned på den andre siden.

Joker Merida-rytteren informerte resten av laget om avgjørelsen for halvannen måned tilbake.

- Hva slags reaksjoner fikk du da?

- Før jeg fortalte det var det ikke åpenbart at jeg skulle slutte. Jeg vil si at lagkameratene har tatt det med fatning. Det er ikke noe automatikk at man skal holde på med dette uendelig lenge, selv om man har drevet med toppidrett.

- Det var rett og slett ikke nok motivasjon til å satse videre?

- Den har blitt dårligere de siste par årene, og det er en trend som er vanskelig å snu. Jeg kunne ikke si ja nå og ikke villet kjøre flere ritt i april. Derfor var dette den beste løsningen, fastslår han.

Sju år på kontinentalnivå
På tross av den unge alderen, har Christer Rake syklet på kontinentalnivå siden han var første års senior. Da kjørte han sammen med Alexander Kristoff i danske Glud & Marstrand, takket være Stavanger SKs samarbeidsavtale med det danske laget.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Kristoffer Øverli Andersen

Året etter bar det hjem til Team Sparebanken Vest som han syklet for i tre sesonger. Deretter fikk han et tilbud av Van Oudenhove og Joker Merida han ikke kunne takke nei til.

- Jeg tar med meg de gode resultatene og opplevelsene videre. Jeg synes jeg har hatt en god karriere på kontinentalnivå. For meg er det ingen nedtur å gi meg uten å ha blitt utenlandsproff.

- Kommer ikke til å melde meg helt ut
Denne helga er han ute på oppdrag med Joker-guttene for siste gang.

- Jeg har ennå følelsen av at dette bare er sesongavslutningen. Det går nok opp for meg i oktober at det nå blir litt annerledes. Da pleier jeg å være litt rastløs og være klar for en ny sesong.

- Hva kommer du til å savne mest?

- Å være en del av miljøet. Jeg har trivdes utrolig bra på Joker i årene jeg har vært der. Det har vært utrolig kult og jeg ville aldri vært disse årene foruten. Jeg kjenner så mange folk innenfor miljøet, så jeg kommer nok ikke til å melde meg helt ut.

- Hva vil du definitivt ikke savne?

- Å kle på meg regntøyet før starten av en 200 kilometer lang etappe i fem varmegrader.

Siste oppdrag: Hjelpe Borgersen til seier
Men før han takker for seg skal han gjøre en siste jobb for Borgersen. Krokstadelva-mannen er nødt til å bli blant de to beste, samtidig som Kristian Dyrnes helst skal ha en dårlig dag på sykkelen, om norgescuptrofeet ikke skal havne hos Team Øster Hus-Ridley for andre år på rad.

Les også: - Det beste er om Bystrøm vinner

- Jeg har jo lyst til å avslutte med stil. Det hadde vært bra å hjelpe Reidar til seier, men sykkelritt kan jo ha mange utfall. Jeg er motivert for å gjøre en siste innsats, avslutter han.

I Joker Merida takker man Stavanger-gutten for tre år i deres tjeneste mot tampen av karrieren.

- Vi har respekt for valget han har tatt og har forståelse for at han nå velger en annen karrierevei. Christer har betydd mye for laget vårt og vi er glade for at han valgte å kjøre for oss, sier Gino Van Oudenhove.

Nå venter arbeidslivet på 25-åringen, og trolig noe som befatter oljenæringen i Stavanger i en eller annen form.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.