Navn: Jann Post
Alder: 30 år
Kommer fra: Langhus i Ski kommune
Idrettskarriere: Kretsmester i hopp, kombinert, orientering, nattorientering og friidrett. Hovedløpsseier i orientering. To medaljer i junior-NM i orientering. 800-meterpers: 2.00.59. Norgescupseier i kombinert for 14-åringer. Alle meritter før fylte 19 år.
Kommentatordebut: Beitostølen, nasjonal åpning i 2007
Mål i livet: Få min samboer til å tillate at jeg kan reise rundt og kommentere – kombinert med et familieliv.
Aktuell: Skal kommentere langrenn for NRK under VM i Holmenkollen.

- Du skal formidle VM på hjemmebane til halvannen million nordmenn. Merker du presset?

- Under OL i fjor fikk vi vite at opp mot to millioner fulgte sendingene. Man tenker ikke på det der og da, men nå rett før et sånt mesterskap er det fryktinngytende. Det er mange som bryr seg, og vi er stemmen ut. Klart det er et visst press, men samtidig er det dette jeg gjør hver eneste helg. Et skirenn er et skirenn. Men jeg er veldig ydmyk overfor oppgaven.

- Hvordan forbereder du deg til en sending?

- Det handler mye om å lese statistikk. I VM blir det mye tidligere VM-statistikk. I tillegg snakker jeg med trenere og utøvere så mye jeg kan. Og så er det alt det interne i forhold til sendeskjema og min rolle i kaoset. Det blir mange timer forberedelser.

(Les videre under bildet)

- Hva er en vellykket sending for deg?

- Først og fremst en sending med stor idrettslig spenning, hvor det har vært dramatikk som vi har klart å formidle på en god måte. For egen del vil jeg også si at en vellykket sending er en sending uten store feil.

- Hva mener du med store feil?

- For eksempel at jeg ikke oppdager ting jeg burde fått med. Hvis du ikke får med deg at Brå brekker staven, har du ikke gjort jobben din som kommentator.

- Hva slags tilbakemeldinger får du fra folk flest?

- Jeg får litt mail og noen meldinger på Facebook. De som tar kontakt, er stort sett negative, selv om det også er noen positive. Mange av tilbakemeldingene handler om språklige ting. Noen som synes jeg er fullstendig håpløs, og det må de få mene. Sånn er det når du stikker hodet fram.

- I tillegg får jeg en del spørsmål fra folk som lurer på ting, og da er det hyggelig å kunne hjelpe.

(Les videre under bildet)

- Hva er ditt største øyeblikk i bua?

- Det har vært mange store høydepunkter, men jeg tror kanskje det aller største er det første OL-gullet til Marit Bjørgen. Et fantastisk øyeblikk, etter alle nedturene hennes. Det var lett å føle hvor stort det var for henne, så det var veldig spesielt.

- Og ditt verste ...

- Det var to dager under årets Tour de Ski der både jeg og Torgeir Bjørn (ekspertkommentator) var syke. Begge hadde høy feber, og vi hadde ikke gått på jobb hvis vi hadde vært hjemme. Den ene dagen var det lange løp, sendingen varte lenge, vi hadde lite energi og det skjedde ikke så veldig mye. Torgeir lå på gulvet med boblejakke og lue mellom dame- og herreløpet. Da var det tøft å holde det gående ...

- Hva er din største tabbe som kommentator?

- Jeg håper jeg ikke har gjort noen gigantiske tabber. Men har helt sagt feil navn på folk i uheldige situasjoner. Jeg husker den første kommentatorhelga, da sa jeg Simen Østensen etter at Martin Johnsrud Sundby hadde vunnet. Jeg hørte det først på reprisen, da blir du usedvanlig flau. Jeg skjønner ikke hvordan det kan skje, men sånt skjer.

- Ser/hører du deg selv i opptak?

- Jeg tar aldri opp sendinger selv, og liker ikke å høre på i det hele tatt. Jeg synes det er ekkelt. Når jeg hører meg selv kommentere oppløp i mesterskap, for eksempel i kommentarer, tenker bare «for en tullebukk som skriker der». Jeg kjenner jeg blir flau.

(Les videre under bildet)

- Du følger i sporene til legender som Jon Herwig Carlsen, Kjell Kristian Rike og Arne Scheie. Hva er ditt forhold til disse karene?

- Jeg fikk vel først et forhold til dem ved at jeg har sett alt av vintersport på TV i alle år. De er institusjoner i NRK. Gjennom dem fikk jeg mine første opplevelser med idrett på TV. Å tenke på at jeg gjør samme jobb, er spesielt. Det forstår jeg liksom ikke helt. Heldigvis har jeg fått stor støtte av de tre, og spesielt Kjell Kristian lærte meg ting og støttet meg veldig det første året, før han gikk bort. Det var viktig at de som var så store støttet meg i den jobben jeg gjorde.

- Hvor lenge satser du på å være kommentator, og blir du en legende på samme måte som Rike, Carlsen og Scheie?

- Jeg tror aldri noen blir så store som de tre var/er. De formidlet idrett i den perioden NRK var eneste kanal og alle så på NRK. Derfor har de bygd seg opp som institusjoner. I dagens mediebilde vil aldri noen bli institusjoner på samme måte. Men jeg håper å få holde på i mange, mange år. Dette er det morsomste jeg kan jobbe med. Min drømmejobb, så jeg slutter ikke frivillig.

- Hvilke forventninger har du til VM i Kollen?

- Først og fremst forventninger til at det blir en folkefest. Jeg drømmer om folkehavet jeg opplevde på Lillehammer og så på TV fra Trondheim. I tillegg har jeg forventninger om at de norske løperne med Bjørgen og Northug i spissen skal levere store opplevelser, og det er jeg nokså sikker på at de kommer til å gjøre. Det er mest morsomt å kommentere når det går bra med de norske. Jeg er patriotisk.

HTML EMBED