*Nettavisen* Sport.

Nøkkelen til Giggs’ suksess

Foto: Martin Rickett / PA

20 år etter debuten er Ryan Giggs fortsatt på topp. Hvordan er det mulig?

AKER BRYGGE (Nettavisen): Det het ikke Premier League da Ryan Giggs (37) debuterte for Manchester United 2. mars 1991. Det var bare gode, gamle førstedivisjon. Så lenge har waliseren spilte på det høyeste nivået i fotball.

Ryan Joseph Giggs har flere engelske ligagull enn noen andre i historien – 11 – og med over 800 United-kamper har han spilt flere enn noen til og med Bobby Charlton gjorde.

Alternativ trening
- Han er rett og slett utrolig, sier David May (40), den tidligere midtstopperen som spilte sammen med Giggs i United fra 1994 til 2003.

May er i Oslo i forbindelse med et oppdrag som gjesteekspert hos Viasat Sport under helgens FA-cupsendinger og treffer Nettavisen over en middag på D/S Louise på Aker Brygge.

Engelskmannen trekker fram Giggs’ innsats mot Blackpool, da waliseren kom inn fra benken og ledet an Manchester Uniteds snuoperasjon i 3-2-seieren.

- Prestasjonen til Giggs mot Blackpool var helt fantastisk. Selv ikke de unge og raske høyrebackene vet hva de skal gjøre for å stoppe ham, mener May.

- Hvordan har han klart å holde seg på topp i 20 år?

- Av og til i en karriere tar du noen store avgjørelser, og Giggs’ største var nok å begynne med pilates og yoga. Nå har Rio Ferdinand også begynt med det. Han har sett hvor mye det har hjulpet Ryan. Jeg tror også at det hjalp at han kuttet ut landslagsspill, sier May.

Wales mistet Giggs i 2007, etter 64 landskamper og 12 mål. Avgjørelsen om å begynne med pilates og yoga, ble tatt for om lag ti år siden.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Roy Kvatningen

Startet i 2001
I et intervju med The Independent forteller Giggs at det startet med en strekkskade under en treningsøkt på Olympiastadion dagen før en kamp mot Bayern München i november 2001.

- Jeg skulle spille den kampen. Manageren hadde allerede fortalt meg at jeg var i lagoppstillingen. Vi trente på stadion og det nærmet seg slutten av økten da det skjedde. Det var kaldt – og det hjalp ikke akkurat – og jeg hadde gått på et brått løp da jeg kjente skaden, forteller Giggs.

Han reiste tilbake til hotellet og satte seg ned. Fullstendig nedslått.

- Jeg var så deprimert at det var helt vilt. Det var den dagen jeg bestemte meg for at jeg måtte gjøre noe. Jeg må kutte ned på alkoholinntaket, jeg må gå igjennom kostholdet, jeg må gjøre alt jeg kan, skifte seng, bil – alt for å få dette til å ta slutt. Strekkskadene holdt meg ute av 10-15 kamper hver sesong og jeg begynte å nærme meg 30 år.

Et par uker tidligere hadde klubbens fysioterapeut hentet inn en yogainstruktør til treningsfeltet Carrington, og Giggs fortalte henne om skadeproblemene sine. Uken etter startet han med yoga.

Effekten har vært tydelig for Giggs. Han slipper ikke helt unna strekkskadene, men de kommer sjeldnere og er ikke like alvorlige som tidligere. Hele æren skal ikke tilskrives yoga og pilates, Giggs har også sluttet å spurte for fullt.

- Jeg vil påstå at jeg ikke har spurtet for fullt siden jeg var 19, 20 eller 21 år gammel. Når du først har fått en strekkskade, blir du veldig bevisst på skaderisikoen når du løper for fullt, forteller Giggs.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Ap/scanpix

- Fortjener 19
David May kjenner Ryan Giggs veldig godt. De var som nevnt lagkamerater i ni år, og May jobber dessuten som ekspert for både Manchester Uniteds tv-kanal, MUTV, og BBC Manchester. Han er dessuten involvert i supportersiden United Nights, som sørger for at fansen får møte gamle helter.

Hvor lenge tror David May at Ryan Giggs kan holde på?

- Giggs vil nok fortsette så lenge han føler at han bidrar. Han spiller neppe 50 kamper neste år, trolig heller ikke 40, men kanskje 25-30 kamper. Han er fortsatt i utrolig god form. Jeg vil ikke bli overrasket om han spiller til han blir 40 år. Det vil være en utrolig prestasjon. Det er det jo allerede – Ryan har slått alle rekorder, sier May.

Han tror at Ferguson også vil forsøke å overtale Paul Scholes til å ta et år til.

- Jeg mener at Giggs er i en egen klasse, sammen med Scholesy. Tiden har kanskje innhentet Gary Neville litt, den gjør gjerne det med forsvarsspillere. Men Neville har også hatt en utrolig karriere. Hvis jeg kunne gitt disse tre noe, ville jeg gitt dem den 19. ligatittelen, sånn at de får oppleve å passere Liverpool. De fortjener det. De er ikke bare gode fotballspillere – de er virkelig fine gutter, mener May.

Det ser lovende ut. Manchester United topper førstedivisjon, unnskyld: Premier League, med fem poengs margin til Arsenal når 23 av 38 runder er unnagjort.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.