RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Nordhaug foran Tour de France-vinner

Foto: PASCAL POCHARD-CASABIANCA (Afp/SCANPIX)
Sist oppdatert:
Men for mye tviling fratok nordmannen muligheten til seier.

Den tredje og siste etappen skulle bli den avgjørende i Criterium International.

En tøff fjelletappe med målgang på toppen av den 14,2 kilometer lange bakken Col de l'Ospédale, var det som sto på programmet, og som forventet ble bakken helt avgjørende.

Lars Petter Nordhaug og Vegard Stake Laengen var de to norske håpene, og spesielt Nordhaug var det knyttet store forventninger til.

Etter å ha falt fra en topplassering på den første etappen for så å ha kjørt sin livs tempo på den andre etappen, skulle nordmannen kjempe mot ryttere som Cadel Evans og Fränk Schleck om seieren i sammendraget.

Og Nordhaug skuffet ikke. På ingen måte!

For da etappen dro seg mot slutten, var det nordmannen som satt fart på feltet.

Angrep Evans
Med et dødsrykk tre kilometer fra mål parkerte han hele feltet, med unntak av Cadel Evans. Dessverre kostet rykket litt mye og flere ryttere kom opp igjen.

- I dag følte jeg meg som den absolutt sterkeste. Det var ikke noe plan å kjøre for Rogers, men da jeg fikk Evans på hjul hadde jeg ikke lyst å dra han frem til seier, forteller nordmannen til procycling.no.

Men Nordhaug var ikke ferdig. Da det så ut som Nocentini og Evans hadde avgjort etappen med et rykk, tok nordmannen et magedrag og kjørte seg opp sammen med Fedrigo.

Bak satt Skys bestemann i sammendraget, Michael Rogers, og Nordhaug var svært usikker på om han skulle følge med de andre tre i front eller om han skulle vente på Rogers.

Tilslutt valgte han å bli med i frontgruppen og spurtet om seieren. Der ble Fedrigo og Nocentini litt for sterke, men Nordhaug spurtslo Cadel Evans og sikret seg dermed tredjeplassen på etappen.

- Sett i ettertid burde jeg gitt jernet og kjørt meg inn til andreplass i sammendraget. Kanskje kunne jeg spurtslått Evans og vunnet etappen også, forklarer en skuffet Nordhaug.

- For mye tvil
Han forteller hva som gikk gjennom hodet hans de siste kilometerne.

- Som sagt var det ingen plan å kjøre for Rogers. Jeg hadde fått beskjed om å prøve å vinne etappen. Likevel var jeg veldig usikker på hva som var det rette å gjøre.

- Rogers ønsket nok at jeg skulle dra gruppen, men han sa ingenting underveis. Hadde han sagt at han hadde kjempebein hadde jeg selvsagt jobbet for ham. I dag ble det alt for mye tviling.

- Var det litt kommunikasjonssvikt?

- Ja, det var nok det.

Selv innenfor den siste kilometeren slapp nordmannen småluker, men det var ikke fordi han følte seg dårlig.

- Når jeg slipper slike småluker er det for å bygge opp fart og angripe. Det er et tegn på at jeg føler meg veldig bra, forklarer Nordhaug.

Og bra det følte han seg virkelig i dag.

- Jeg er mer skuffet over at jeg ikke vant etappen enn jeg er glad for tredjeplassen. Det er klart det var en knalltøff etappe, men jeg har god selvtillit på slike ritt. I dag burde jeg vunnet, avslutter nordmannen.

I sammendraget kjørte nordmannen seg opp til fjerdeplass. Cadel Evans stakk av med sammenlagttriumfen.

Også rittets andre nordmann, Vegard Stake Laengen leverte en flott figur med 29. plass på etappen.

- Jeg prøvde å gå i brudd i starten. Jeg hadde 20 sekunders luke, men ble hentet i starten av den første bakken på etappen. I tillegg punkterte jeg så da ble det med forsøket.

- Jeg prøvde å sitte med i den siste bakken, men det ble for tungt. Sterkt av Lars Petter med en tredjeplass, forteller Asker-gutten til procycling.no etter etappen.

Du får et fyldig referat fra etappen under resultalisten.

Resultater:
1. Pierrick Fedrigo (FDJ - BigMat) 4.52.34
2. Rinaldo Nocentini (Ag2R - La Mondiale) s.t.
3. Lars Petter Nordhaug (Team Sky) s.t.
4. Cadel Evans (BMC Racing Team) s.t.
5. Guillaume Levarlet (Saur - Sojasun) +8
6. Christophe Le Mevel (Team Garmin - Barracuda) s.t.
7. Igor Anton (Euskaltel - Euskadi) s.t.
8. Michael Rogers (Team Sky) s.t.
9. Jean-Christophe Peraud (Ag2R - La Mondiale) +20
10. Hubert Dupont (Ag2R - La Mondiale) +21
(...)
29. Vegard Laengen Stake (Team Type 1 - SANOFI) +2.55

Sammenlagt:
1. Cadel Evans (BMC Racing Team) 7.03.43
2. Pierrick Fedrigo (FDJ - BigMat) +8
3. Michael Rogers (Team Sky) s.t.
4. Lars Petter Nordhaug (Team Sky) +9
5. Rinaldo Nocentini (Ag2R - La Mondiale) s.t.
6. Maxime Monfort (RadioShack - Nissan) +23
7. Igor Anton (Euskaltel - Euskadi) +38
8. Thomas Løfkvist (Team Sky) +42
9. Hubert Dupont (Ag2R - La Mondiale) +47
10. Christophe Riblon (Ag2R - La Mondiale) +1.11

Fullstendige resultater (ekstern lenke)

Slik gikk det til
Nicolas Vogondy, George Bennett, Andrew Talansky og Matteo Montaguti gikk offensivt ut og dannet sammen dagens brudd. Amerikanske Talansky måtte etter hvert slippe, men trioen i front kjempet tappert mot et jagende hovedfelt ledet av BMC og Team Sky.

Rett før bruddet skulle starte på den avsluttende stigningen takket Bennet for seg, og duoen hadde kun et halvminutts forsprang på feltet.

Tidlig i bakken fikk også Montaguti nok, og dermed var det Vogondy mot resten. Samtidig startet angrepene i hovedfeltet. Franskmannen ble raskt hentet inn og det var klart at etappeseieren skulle stå mellom de sterkeste klatrerne.

Med åtte kilometer igjen til mål angrep Alexandre Geniez og satt med det fart på hovedfeltet. Fränk Schleck var en av dem som ble kjørt av.

Franskmannen fikk 20 sekunder, og da valgte Euskaltels Mikel Landa å gå etter. På dette tidspunktet var frontgruppen kraftig redusert, men Lars Petter Nordhaug satt fint med.

Spanjolen klarte aldri å komme seg opp til lovende Geniez, som økte luken til 25 sekunder med fem kilometer igjen til mål.

Med fire kilometer igjen til mål prøvde Euskaltel å øke farten for Igor Anton, uten at det ble noe mer ut av det. Samtidig begynte BMC å kjøre inn på Geniez, for å forsvare Evans’ ledertrøye.

Med tre kilometer igjen gikk Anton til igjen. Lars Petter Nordhaug kontret og fikk kun med seg Evans og moen få andre. Dessverre kom det stadig flere ryttere opp til Nordhaugs gruppe.

Med to kilometer igjen angrep Rinaldo Nocentini og fikk med seg Evans. Denne gangen klarte ikke Nordhaug å svare. Med en kilometer igjen tok derimot nordmannen et magedrag og kom seg opp igjen.

Det dannet seg en firemannsgruppe hvor Nordhaug altså spurtet seg inn til tredjeplass.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere