RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Nordhaug i lære hos tempomester

Foto: Jarle Fredagsvik (www.procycling.no)
Sist oppdatert:
Treningsøkter med Richie Porte og Bobby Julich skal gjøre nordmannen enda bedre.

NICE (procycling.no): Den behagelige brisen fra Middelhavet, slår mot Lars Petter Nordhaug etter at han endelig har fått bagasjen ut av flyplassdørene.

Nøtterøy-gutten er på vei til treningsopphold hos Bobby Julich på Frankrikes solkyst.

- Skal vi dra til leiligheten min i Nice, eller rett til Monaco? lyder det kjekt fra Team Skys amerikanske trener.

Det virker ikke som om det spiller noen rolle for nordmannen, all den tid leiligheten i Monaco han har fått låne av lagkamerat Chris Froome, ikke går noe sted med det første.

Julich: - Ta med temposykkel
Før den svarte jaguaren til Julich frakter de to videre, tar han seg til å svare på noen spørsmål fra procycling.no.

Vi spør ham det er spesielle områder Nordhaug er nødt til å bli enda bedre på som rytter.

- Ja, det er derfor jeg ba ham ta med temposykkelen sin nedover, sier Julich til procycling.no.

Med to Pinarello-sykler i bagasjen forklarer det også hvorfor utgangsdøren ved flyplassen var et såpass stort hinder for 27-åringen.

Tempo-Bobby
Julich var selv en mesterlig temporytter i løpet av sin aktive karriere. Han har OL-bronse fra grenen, og har vunnet tempoetapper i både Paris-Nice og Baskerland rundt.

Han har syklet for blant annet Motorola, Cofidis, Crédit Agricole, Cofidis og Team CSC. I det danske laget var han et fast medlem av Tour de France-laget, og kjørte etapperittet med blant annet Kurt Asle Arvesen i 2004.

Etter karriereslutt begynte han som teknisk direktør i det danske ProTour-laget. I 2010 hadde han blant annet Richie Porte under sine vinger. Den unge australieren ble en verdenssensasjon da han vant ungdomstrøyen under Giro d’Italia og bar ledertrøyen i tre dager underveis.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

EN AV DE BESTE: Bobby Julich hadde fantastiske tempoegenskaper som rytter. Nå håper han å få Lars Petter Nordhaug til å ta grep om sin egen utvikling på temposykkelen.
EN AV DE BESTE: Bobby Julich hadde fantastiske tempoegenskaper som rytter. Nå håper han å få Lars Petter Nordhaug til å ta grep om sin egen utvikling på temposykkelen.

Foran fjorårssesongen forlot Julich det som da het Team Saxo Bank, til fordel for Team Sky. Det ble en dundrende suksess for blant annet Chris Froome som kjørte seg helt opp på podiet under Vuelta a España.

På tampen av året begynte også den Nice-baserte amerikaneren å jobbe med Nordhaug. I februar tok han sin første proffseier under rittserien på Mallorca.

- Har ikke magisk tryllestøv
Og det første amerikaneren ivrer etter å justere hos nordmannen, er altså tempoegenskapene.

- Han trenger å jobbe med det, og det er et område han ikke har fokusert veldig på, i hvert fall ikke på dette nivået. Jeg tror vi kan gjøre store framskritt der. Vi har ikke noe magisk tryllestøv jeg kan drysse over hodet hans for å få ham til å bli en tempospesialist. Det handler mer om det mentale, konsentrasjonen og å bruke tid på sykkelen, sier Julich.

Team Sky har allerede noen av de fremste temporytterne i verden på laget sitt. Porte er allerede nevnt, i tillegg har man VM-sølvvinner Bradley Wiggins, Edvald Boasson Hagen og tidligere verdensmester, Michael Rogers.

Nordhaug har ikke maktet å plassere seg blant de 100 beste under tempoetapper i verken Giro d’Italia eller Vuelta a España.

Han ble femtemann i NM for tre år siden, men var likevel nesten fem minutter bak suverene Boasson Hagen på Jæren.

På trening med Richie Porte
Da kan det være en idé å se hva Richie Porte gjør på temposykkelen. Australieren har også holdt Nordhaug med selskap i løpet av uka som også benyttes som oppkjøring til 27-åringens neste ritt, Critérium International på Korsika.

- Siden jeg fikk en lang rittpause mellom Algarve og Critérium International, ble vi enige om at jeg skulle ta turen hit for å få en skikkelig oppkjøring til rittet. Richie og Chris trener også her til vanlig, så det er et godt miljø her nede. Bobby følger treningen på nært hold, så det blir lettere å terpe på ting her nede, enn om jeg hadde trent hjemme i Norge, sier Nordhaug til procycling.no.

I de foregående ukene har han gjennomgått solide bolker med utholdenhetstrening. Under oppsikt av Sky-treneren, skal de to jobbe mer intensivt å nærme seg maksgrensene.

- Vi er veldig fornøyd med Lars Petters utvikling som klatrer, men jeg mener fortsatt han kan bli enda bedre. Det fine er at han fremdeles er ung og relativt uerfaren. Jeg tror at jo mer tid vi har sammen med ham, jo bedre vil han bli. Det er både positivt for meg, og for Lars Petter som rytter senere i karrieren, forteller Julich.

- Har vunnet mer enn 90 prosent
Det er åpenbart at de to har funnet tonen noen måneder inn i samarbeidet mellom dem.

Julich beskriver nordmannen som «ekstremt lærevillig» og føler seg privilegert av å jobbe med en slik idrettsutøver.

- Jeg tror det viktigste er at vi gir Lars Petter all mulig støtte. Jeg har ansvar for sju ryttere selv, men prøver å ta vare på alle. Vi vet at Lars Petter har talentet. Han har allerede vunnet i år, selv om formstigningen mot Ardennene ikke har startet ennå. Med det har han vel vunnet mer enn 90 prosent av rytterne i feltet så lang. Det er ingen tvil om at vi er veldig fornøyd med ham, forteller Julich.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

TEMPOSTERKE KARER: Richie Porte og Bradley Wiggins er sammen med Michael Rogers og Edvald Boasson Hagen de fremste tempospesialistene i Team Sky.
TEMPOSTERKE KARER: Richie Porte og Bradley Wiggins er sammen med Michael Rogers og Edvald Boasson Hagen de fremste tempospesialistene i Team Sky.

Nordhaug er ikke sen med å kvittere rosen.

- Jeg kan ikke få fullrost ham nok. Jeg har veldig mye kontakt med ham og snakker med ham hver dag. Han analyserer hver eneste trening, men det er fint å ha mulighet som dette til å reise ned. Nå får han fulgt med 110 prosent på treningene også.

- Er det motiverende å se hva han har fått til med en rytter som Chris Froome?

- Chris har alltid hatt et kjempepotensial, men han har ikke fått det helt ut. Jeg tror Bobby har jobbet mye med å få satt ting i system og gitt ham troa på seg selv. Det har mye å si for hans suksess at han har begynt å jobbe med Bobby, mener Nordhaug.

Også Porte, som meldte overgang fra Saxo Bank til Team Sky foran denne sesongen, har vist en helt annen form denne sesongen.

Kanskje Bobby har mer tryllestøv igjen, likevel?

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere