FIRENZE (procycling.no): Lars Petter Nordhaug ble Norges beste i årets sykkel-VM på en 12. plass.

Belkin-rytteren lå hele tiden blant de fremste og virket til å ha superbein hele veien. Slik var det egentlig ikke. Det startet nemlig tøft for nordmannen.

- Det var planlagt det. Så mye pasta som jeg har spist de siste dagene var det veldig naturlig, sa en smilende Nordhaug til norsk presse etter målgang.

- Det er som regel når du har tunge bein i starten du gjør det best?

- Ja, det er nesten sånn man må ta høyde for i et så langt ritt. Hvis man er pigg og fin i starten, går det trolig ikke så bra på slutten, svarer Nordhaug procycling.no.

Les også: - Jeg kjørte nesten et perfekt løp

Velt kostet krefter
Superbeinene kom akkurat i tide for Nordhaug, som i sin grønne Belkin-hjelm var godt synlig i front av feltet.

Men plutselig var det ikke en Nordhaug i front TV-bildene viste. På den tredje siste runden før mål lå han nemlig på bakken.

- Jeg følte meg utrolig bra, men havnet på asfalten. Da måtte jeg jage mange kilometer alene, og det kostet krefter.

- Hva var det som skjedde?

- Det var bare sykkelen som forsvant. Jeg lå i 3.-4. posisjon.

500 meter fra toppen av den første bakken på runden måtte Nordhaug gi slipp etter Vincenzo Nibalis hardkjør.

- Det er lett å si i etterkant at jeg kunne kjempet i toppen uten fallet, men jeg er uansett fornøyd. Jeg gleder meg over et bra VM. Jeg er med blant verdens beste klassikersyklister. Det er jeg veldig fornøyd med.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Ikke overrasket over at han var best
Utenom velten vil Nordhaug nærmest klassifisere rittet som perfekt.

- Det var det altså. Jeg kjørte veldig bra underveis. Jeg hadde psyken til å kjempe om posisjonen i front av feltet, sier Nordhaug til procycling.no.

- Det er en av mine aller beste dagene. Jeg kjemper helt i verdenstoppen, og det er der jeg kjemper for å være.

Som vanlig var det stjernene Thor Hushovd og Edvald Boasson Hagen som fikk mest oppmerksomhet foran rittet, men det var altså en annen nordmann som gjorde det best.

Hushovd brøt, mens Boasson Hagen fikk det for tøft i bakkene og til slutt ble nummer 20. Nordhaug var ikke spesielt overrasket over at han var sterkest av nordmennene.

- Jeg visste selv at jeg var bra i denne løypen, så jeg er ikke overrasket over at jeg kjørte bra i denne løypen.

Inntil solen gløttet litt frem med et par mil igjen, var hele dagen preget av regnvær for rytterne. Søkkvåte ryttere sto av i hopetall.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Klassikerrytter
Det vanvittige været passet Norges beste bra.

- Jeg liker denne type ritt. Det passer meg bra at det blir en så liten gruppe så fort. Da blir det lettere å manøvrere.

- Hvordan var det?

- Det var som å ta en dusj. En lang, kald dusj over mange timer, men det passer meg bra. Jeg vet ikke om jeg ville gjort det like bra om det var 30 grader og sol.

Neste ritt for 29-åringen er den italienske klassikeren Il Lombardia. Det er et ritt Nordhaug liker. Lange og kuperte ritt er nemlig hans forse.

Søndagens gode prestasjon gir uten tvil motivasjon før de kommende klassikerne.

- Ja, selvfølgelig. Målet mitt er å være på pallen eller vinne en klassiker i løpet av de neste årene. Jeg kommer nærmere og nærmere.

Gamlesjefen har troen
Det er Nordhaugs tidligere sjef Gino Van Oudenhove helt enig i. Når procycling.no snakker med belgieren gir han tommelen opp til Nordhaug.

- Han begynner å etablere seg blant de beste. Han bruker litt krefter på velten, men vi kommer til å se han helt i toppen.

- Kommer han til å vinne en stor klassiker i karrieren?

- Ja, er du gæren. Han kommer til å vinne en klassiker. Han blir sterkere og sterkere.

Joker Merida-sjefen trekker frem Amstel Gold Race og Lombardiet rundt som de som passer Nordhaugs kvaliteter best. Han sammenlikner også sin tidligere elev med de aller beste rytterne.

- Han er samme type rytter som Rodriguez og de andre som er foran der.