28 kilometer gjenstod av den fjerde etappen i Sviets rundt, da Lars Petter Nordhaug satt full gass.

Et stort brudd hadde kommet seg av gårde, men i det kuperte terrenget hadde det utviklet seg en støtefest i hovedfeltet. Det totale anarki herjet og flere spurtere var kjørt av.

Med unntak av Dario Cataldo var også utbryterne spist opp. Det var da, i det hovedfeltet stoppet litt opp, at Lars Petter Nordhaug så sitt snitt. Dødsrykket parkerte feltet.

- Det var på ingen måte et planlagt angrep. Jeg skulle passe på Thomas (Løfkvist) og egentlig kjørte vi for Ben Swift. Men det ble en tøffere finale enn vi forutså. Jeg så at flere var slitne og følte meg sterk. Men jeg trodde det var litt kortere til mål. Det var definitivt et impulsangrep, forteller Nordhaug til procycling.no

Det tok ikke mer enn et par kilometer før Cataldo var kjørt inn. Avstanden ned til feltet var 20 sekunder. Ikke lenge etter var også Cataldo frakjørt.

Kjempet tappert
Med drøye to mil igjen var det Nordhaug mot røkla. En andrekategoristigning, en utforbakke og en liten flate sto mellom nordmannen og etappeseieren.

Martin Elmiger og Greg Van Avermaet støtet etter nordmannen og sammen med Cataldo dannet de en forfølgertrio. I feltet var det Movistar og Alejandro Valverde som tok ansvar i stigningen, men luken økte litt.

Nordhaug så bak seg flere ganger opp bakken.

- Jeg fikk beskjed over radioen om at de nærmet seg litt bak. Det syntes jeg at var greit, men jeg ønsket ikke å få dem helt opp, slik at jeg kunne akselerere over bakketoppen og øke luken igjen. Jeg så bak meg for å forsikre at de ikke fikk kontakt.

Planen fungerte, for på toppen hadde Nordhaug 10 sekunder på Elmiger og Van Avermaet (som hadde kjørt fra Cataldo oppover) og 25 sekunder på hovedfeltet.

Nordhaug ofret enormt mye i den våte og glatte utforkjøringen, og tok flere sekunder på både forfølgerne og feltet. Med et kraftig redusert felt var det ingen desperat jakt i starten av den siste flaten.

Det hele virket til å utvikle seg til å bli en kamp mellom Nordhaug og Elmiger/Van Avermaet.

Trippel-Sagan
To mot en er som kjent feigt og da duoen bare var noen sekunder bak Nordhaug, valgte Sky-rytteren å vente dem inn. På det tidspunktet gjenstod det seks kilometer. Avstanden ned til feltet, hvor Liquigas begynte å ofre seg for Peter Sagan, var på det tidspunktet 20 sekunder.

Dessverre hadde feltet for alvor fått opp farten og med drøye to kilometer igjen til mål hadde feltet fått kontakt med bruddtrioen.

I spurten var det ingen som var i nærheten av å utfordre Peter Sagan. Slovaken lekte seg inn til sin tredje etappeseier i rittet etter å ha fått en utrolig hjelp fra lagkamerat Moreno Moser.

Jose Joaquin Rojas ble nummer to og Michael Albasini nummer tre.

Til tross for at han ble kjørt inn angrer ikke Nordhaug på det vågale støtet.

- I dag prøvde jeg hundre prosent, men ble kjørt inn. Sånn er det noen ganger. Nå har jeg prøvd meg flere ganger i år og lyktes på Mallorca. Det er slik Gilbert og de andre stjernene har gjort det. De har prøvd og prøvd, og plutselig lykkes de.

- Jeg støtet også litt for å vekke til live killerinstinktet, etter å ha slitt med sykdom i oppkjøringen og velt i går. Jeg følte meg mye bedre i dag og kommer til å fortsette med slik kjøring i fremtiden, lover Nordhaug.

- Betyr det at du går for etappeseier senere i rittet?

- Førsteprioritet er Thomas (Løfkvist). Han virker veldig sterk. Skal jeg få til noe må det nok skje på etapper av den typen vi hadde i dag. I de lange fjellene er jeg mer usikker på formen. Det er der man klarest merker en slik sykdomsperiode jeg har hatt.

Resultater:
1. Peter Sagan (Liquigas) 4.36.55
2. Jose Joaquin Rojas (Movistar) s.t.
3. Michael Albasini (Orica-GreenEDGE) s.t.
4. Heinrich Haussler (Garmin - Barracuda) s.t.
5. Francesco Gavazzi (Astana Pro Team) s.t.
6. Vladimir Gusev (Katjusja) s.t.
7. Matteo Montaguti (Ag2R - La Mondiale) s.t.
8. Wout Poels (Vacansoleil - DCM Pro Cycling Team) s.t.
9. Oscar Freire (Katjusja) s.t.
10. Steven Cummings (BMC Racing Team) s.t.
(...)
59. Lars Petter Nordhaug (Team Sky) +27

Sammenlagt
1. Rui Costa (Movistar Team) 11.06.56
2. Frank Schleck (RadioShack-Nissan) +8
3. Roman Kreuziger (Astana Pro Team) +15
4. Thibaut Pinot (FDJ-Big Mat) +19
5. Nicolas Roche (AG2R La Mondiale) +21
6. Thomas Löfkvist (Sky Procycling) s.t.
7. Alejandro Valverde (Movistar Team) +23
8. John Gadret (AG2R La Mondiale) +24
9. Mikel Nieve Ituralde (Euskaltel-Euskadi) +26
10. Thomas Danielson (Garmin-Barracuda) +29
(...)
76. Lars Petter Nordhaug (Team Sky) +13.21