*Nettavisen* Sport.

Nordhaug overrasket over egen styrke

Foto: RG (tdwsport.com)

- Dere forstår ikke hvor hardt dette rittet er, sier nordmannen.

Lars Petter Nordhaug har imponert alle i 2012.

Det startet med i Trofeo Deia på Mallorca. 27-åringen støtet fra en gruppe med Rui Costa, jakob Fuglsang, Tiago Machado og lagkamerat Sergio Henao før han kjørte solo inn til sin første proffseier.

To måneder senere er Nordhaug i Baskerland. Han kjører et av de tøffeste etapperittene på kalenderen, Vuelta al Pais Vasco.

Den store prøvelsen i verdenstourrittet er etappen til Bera de Bidaosa.

Rytterne skal avslutte opp den nådeløse stigningen til Alto de Ibardin, med partier på over 18% stigning.

- Det var kult å bli nummer fem etter en slik avslutning, sier Nordhaug til procycling.no noen timer etter målgang. Bare fire ryttere slo nordmannen på kongeetappen.

«Blant de beste i bakker»
Michele Scarponi, Jurgen Van Den Broeck og Damiano Cunego er bare noen av rytterne Nordhaug viste seg å være sterkere enn. Da er man, som han sier selv, «blant de beste i bakker».

- Jeg er strålende fornøyd med dagens innsats. Presterer man sånn i dette selskapet, da er man blant de beste i bakker, mener Sky-syklisten.

- Jeg kjører bedre her enn jeg hadde trodd. Med det nivået her hadde jeg ikke trodd at jeg skulle kjøre så bra, fortsetter han.

Selv om han viste styrke både på Mallorca og på Korsika, da han ble fjerdemann sammenlagt i Critérium International, blir han fortsatt overrasket over hvor godt han hevder seg blant verdens aller beste klatrere.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Pascal Pochard-casabianca

- Kunne vært enda litt bedre
- Jeg tror ikke dere forstår hvor hardt dette rittet er. Baskerland rundt er det tøffeste bakkerittet man kan kjøre, og de aller beste er her. Jeg er utrolig fornøyd, forteller han.

Men selv om 27-åringen er fornøyd finner han noe å pirke på.

- På den siste kilometeren skulle jeg gjerne klart å presse meg litt lenger foran. Da kunne jeg kanskje blitt topp tre, men på en annen side tok jeg igjen sikkert ti stykker på de siste 150 meterne. Så det kan være at jeg hadde sprengt meg selv om jeg hadde sittet foran.

- Jeg var jo bra posisjonert, men det kunne vært enda litt bedre, mener han.

Amstel neste
Etappen var Nordhaugs siste skikkelige bakketest før de kuperte klassikerne Asmtel Gold Race, La Fleche Wallone og Liege-Bastogne-Liege. Først ut er den bryggerisponsede klassikeren i Limburg.

- Det er et veldig stort mål. Jeg regner med at jeg får en fri folle sammen med et par andre på laget. Det er veldig lange ritt, men formen er bra. Det handler mye om posisjonering og ting som kjer underveis. Det er vanskelig å sette et resultatmål. Jeg må stille så godt forberedt som mulig og prøve å være med i kampen, sier han om sesongens store mål.

Skys ledere i disse klassikerne blir antageligvis Nordhaug og de to kolombianerne Rigoberto Uran og Sergio Henao. En trio uten den store rutinen.

- Det er ikke så lett til å gå fra å være helt uerfaren til å kjempe helt i toppen. Men jeg ser ingen grunn til at jeg ikke skal kunne være med i kampen på slutten, forteller Nordhaug.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.