Nederlandske antidopingmyndigheter forsøkte å gå nye i veier i håp om å få flere syndere ut av skapet.

Fram til 1. april fikk rytterne et dopingamnesti. Slik fikk man muligheten til å vedgå eget dopingbruk fram til 1. januar 2008 – mot at man slapp unna med seks måneders utestengelse og tap av tre måneders lønn.

Forseelser etter den satte datoen, ville medføre en toårig karantene.

Måtte svare på dopingspørsmål
Blant lagene som ble intervjuet, var Lars Petter Nordhaugs arbeidsgiver, Blanco Pro Cycling (det tidligere Rabobank-laget).

- Jeg svarte «nei», «nei», «aldri», «aldri» og skrev under, forteller Nordhaug til procycling.no.

Nordhaug sliter i Baskerland rundt: Les mer her!

Av de 200 personene tilknyttet Nederlands tre største sykkellag (inkludert Vacansoleil og Argos-Shimano), var det kun Rudie Kemna og Grischa Niermann som kom med innrømmelser.

Les også: Presset nederlender vedgår doping

Kemna dopet seg med EPO som Bankgiroloterij-rytter i 2003, og fikk en seks måneders utestengsle. Niermann var en del av den systematiske dopingen i Rabobank-laget. Begge sakene ble offentlig kjent i løpet av januar.

Midt oppi Rabobank-skandalen
Tiltaket ble blant annet satt i verk for å bedre troverdigheten til dagens generasjon sykkelryttere. Nordhaug meldte overgang fra Team Sky til Rabobank høsten 2012, altså før problemene tårnet seg opp i det nederlandske storlaget.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Etter at kontrakten ble signert, ble det klart at finansinstitusjonen Rabobank trakk seg ut som hovedsponsor i laget.

På nyåret kom det så fram at laget valgte å ty til systematisk doping for å henge med i sykkelsporten for noen år tilbake. Dette har ryttere som Michael Boogerd, Michael Rasmussen, Danny Nelissen, Marc Lotz, Thomas Dekker, Levi Leipheimer og Grischa Niermann bekreftet at de var en del av.

Nordhaug ikke beroliget
At kun Kemna og Niermann har tilført den nasjonale dopingundersøkelsen «nytt blod», mener Nordhaug er betenkelig.

- Det virker ikke bra, innleder han.

- Det kan nok ha vært mer ugler i mosen enn som så, basert på alt som har kommet fram den siste tiden, påpeker han overfor procycling.no.

Støttes av nederlandsk journalist
Dette synet blir støttet av eks-rytter og nåværende journalist Thijs Zonneveld. Han mener stillhetens lover nok en gang har overmannet et velmenende antidopingforetak innenfor sykkelsporten.

- Hvis dette dreier seg tidligere sykkelryttere, håper de nok å ri denne stormen av og ikke bli involvert i dopingavsløringene. Dette gjelder spesielt for dopsyndere som fremdeles er aktive innenfor sporten.

- De svøper seg i stillhet, og frykter å bli konfrontert med sin egen fortid. Etter at Danny Nelissen (tidligere PDM- og Jack & Jones-rytter) snakket offentlig om dopingkulturen på 90-tallet, mottok han bare en tekstmelding fra en tidligere kollega. Det er «hver mann for seg», skriver Zonneveld på nettsiden nrc.nxt.

Ettersom fristen nå har utløpt, venter utestengelse på livstid for ryttere som nå blir avslørt som juksemakere i nederlandsk sykkelsport.

PS! Også Edvald Boasson Hagen, Gabriel Rasch og Kurt Asle Arvesen har måtte skrive under antidopingerklæringer i Team Sky. Slike erklæringer er også foreslått innført for ledere i norsk sykkelsport.