*Nettavisen* Sport.

Nordhaugs guttedrøm

Foto: Jarle Fredagsvik (procycling.no)

Her tar Lars Petter Nordhaug fram esset foran Tour de France.

SIERRA NEVADA (procycling.no): Veien opp fra solbyen Granada til fjellkjeden Sierra Nevada er i tøffeste laget for min Volkswagen Polo.

Det skurrer motvillig i motoren, mens bilen sliter seg opp de svingete passasjene.

Det går oppover, oppover og oppover. Plutselig ser vi en syklist i Blanco-tøy. «Leezer» står det skrevet på siden av drakten hans.

- Gærninger, tenker jeg og er spent på hva som venter lenger opp i fjellet.

Ved Mollemas side
Rundt noen svinger til passerer vi John Degenkolb i hans Argos-Shimano-drakt, før et vakkert syn åpenbarer seg:

Lars Petter Nordhaug med norske flagg på ermene, på hjulet til Tour de France-kaptein Bauke Mollema.

Det er faktisk ikke avtalt en gang, men etter å ha kjørt intervaller nede på 1 000 meters høyde, er duoen på vei opp høydetreningssenteret i Sierra Nevada. Dit vi også er på vei for å intervjue nordmannen senere på kvelden.

Mollema og Nordhaug er nå i gang med deler av klatringen rytterne brynte seg på under 2011-versjonen av La Vuelta a España.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Jarle Fredagsvik

Vueltaens Alpe d’Huez
Den gangen var det Daniel Moreno (Katjusja) som tok hjem seieren på den første, tøffe fjelletappen i rittet det året.

Da hadde man lagt målgang på 2 112 meter, rett under høydesenteret der Blanco-duoen har bodd de siste tre ukene.

Den avgjørende klatringen var 23 kilometer og holdt 5,7 prosent i snitt.

I dag kjører Mollema og Nordhaug hele bakken, helt fra bunnen. De tar også en tilleggsrunde på baksiden av fjellet for ekstra effekt, men det er kun nordmannen som kjører helt opp til 2 520 meter.

- Den veien vi kjørte i dag var ekstra lang. Den er i hvert fall 35 kilometer. De skal kjøre opp her under årets vuelta også, men da fra en annen side. Den er sinnssykt bratt. Om vueltaen ikke svinger innom her hvert år, så brukes den omtrent like mye som Alpe d’Huez i Tour de France, sier Nordhaug til procycling.no.

Høyden er avgjørende
Vi er nå på «CAR» ved skistedet i Sierra Nevada - de snødekte fjellene.

«CAR» er treningssenteret den spanske toppidrettseliten benytter seg av for å prestere i store mesterskap. Vi har nettopp passert svømmehallen og ser nå utover gressbanen hvor friidrettsutøvere piner seg igjennom intervallene sine.

Nordhaug kan puste lettet ut etter å ha gjennomført en av sine hardeste treningsøkter under oppholdet. Først kjørte de åtte intervaller i en fire kilometer lang bakke på «terskel pluss».

- Det viktige er ikke hvor bratt bakken er, men at den ligger på tusen meters høyde, forklarer nordmannen.

Deretter ventet altså den sedvanlige avslutningen av treningsøkten. Den bratte veien hjem.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Jarle Fredagsvik

Trening, mat og hvile
Blanco Procycling hadde aldri sendt Nordhaug hit om tanken ikke hadde vært å ankomme årets Tour de France med Mollema og ham i spissen.

Her får de nøye planlagte treningsturer, ro, hvile, daglig massasje og fokus mot sommerens store høydepunkt.

Her nede, forteller Nordhaug, har de gradvis tilvendt seg til høyden via den nye treningshverdagen.

Først konsentrerte de seg om rolig langturer, før man har kjørt ned til rundt 1 000 meter og økt intensiteten på treningen i den høyden.

De siste dagene har man så fristet lykken med samme intensitet på 2 000 meter.

- Effekten er rimelig stor
Resultatene Nordhaug ser på wattmåleren, er svært lovende.

- Man ser hvordan pulsen var i starten av oppholdet, og måler det opp mot hvordan den er nå. Hvis jeg kjører på samme intensitet som tidligere, ser jeg nå at jeg ligger 15-20 slag lavere i puls. Det føles naturligvis lettere òg, men da vil jeg si at effekten er rimelig stor.

Men dette dreier seg om tilvenning til høyden mer enn selve høydetreningen.

Svaret på om den har fungert, får han i løpet av etapperittet Sveits rundt som starter lørdag.

- Effekt i høyden er én ting, men også trening, massasje, ro og hvile slår positivt ut. Selve høydeeffekten og hvor godt kroppen har respondert på den, får jeg ikke før jeg er i Sveits, resonnerer han.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Jarle Fredagsvik

- Dette er guttedrømmen
Verken Mollema eller Nordhaug har benyttet seg av høydeopphold i treningsarbeidet tidligere.

Ingen av dem hadde heller trent i Sierra Nevada før, men Lotto-Belisol og det tidligere Rabobank-laget har vært her mye.

Jurgen Van den Broeck har «omtrent bodd her nede» de siste årene.

Da Nordhaug skrev under for Blanco i fjor høst, ytret han samtidig et ønske om å få prøve høydetrening i inneværende sesong.

- Jeg har alltid hatt en ønske om å dra til høyden og forberede meg der. Og når det er med et mål om å dra til Tour de France senere, så er det litt som guttedrømmen. Dette er kanskje noe av det jeg liker best med syklingen. Trene, sykle lange fjell og være i slike omgivelser. Jeg liker nesten den delen av syklingen bedre enn å sykle ritt.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Jarle Fredagsvik

Ble sølvvinner i høyden
Og det er mange som kommer hit med store drømmer. Den kubanske lengdehopperen Ivan Pedroso ble verdensmester ni ganger i sin disiplin.

Foran mesterskapene ladet han opp ved det samme høydesenteret.

Faktisk må utenlandske utøvere søke spesifikt for å få innpass her. Uten kontaktene fra dagene hos Rabobank, hadde det ikke vært like enkelt å få tilgang til senteret i en treukersperiode på denne tiden av året.

Nordhaug ser på denne sjansen som noe helt spesielt. Det er som den aller største pakken under juletreet har ligget uåpnet med ditt navn på hele kvelden, og nå har man fått klarsignal til å slite av papiret.

- Jeg syklet VM i terreng i 2001, og ble nummer to i juniorklassen. Det var i Vale i 2 500 meter. Da dro jeg rett opp. Det er den eneste erfaringen jeg har i høyden fra før av.

- Det gjør deg vel litt ekstra spent på effekten?

- Ja, også fordi jeg har følt at jeg har hatt et ess i ermet i alle år. De fleste som er gode klatrere, har drevet med dette. Mitt håp er at dette skal gi meg boosten til å løfte meg ytterligere et hakk.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Jarle Fredagsvik

- Ingen lakei for Mollema
Innenfor sykkelsporten kan man ikke ta ting for gitt. Mellom linjene er det enkelt å lese at Blanco Procycling planlegger å sende Nordhaug til Tour de France.

Men den billetten ryker fort om han ikke leverer varene i Sveits rundt.

- For alle som ikke er kapteiner til Tour de France, vil det alltid være en viss usikkerhet. Se på Thor Hushovd nå, for eksempel. Men det gjelder like mye for Edvald og Alex: De må også prestere. Det er ingen vits å sende noen av dem til touren heller, om de ikke er i form i det hele tatt.

Utsikten over det snødekte Sierra Nevada er det klareste beviset foreløpig på at årets sommer vil bli en gullkantet en.

Om man forutser hjelperytterroller på Boasson Hagen, Hushovd og muligheter i massespurtene på Kristoff i hans Katjusja, er Nordhaug nordmannen med den mest spektakulære rollen for sin arbeidsgiver under Tour de France.

Det står nå og faller på jevne, gode prestasjoner under oppkjøringsrittet Sveits rundt. Dit har 29-åringen ingen planer om reise kun på romkameratens premisser:

- Jeg skal ikke være der som en slags lakei for Bauke. Det er nok andre som får rollen med å beskytte ham i vinden, klargjør nordmannen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.