*Nettavisen* Sport.

Nordhaugs lagkamerat kjørte seg inn på pallen

Foto: Tim de Waele (©TDWsport.com)

Bauke Mollema roser lagets innsats.

08.07.13 10:10

Sjeldent har en fjelletappe i Tour de France sett liknede offensiv kjøring før første hviledag er unnagjort.

Den niende etappen til Bagnères-de-Bigorre var 165.5 kilometer lang og djevelsk dekorert med fem kategoriserte stigninger.

Og da rittet eksploderte på grunn av det forrykende tempoet Garmin-Sharp og Movistar satte, var det mange som fikk det tøft.

Verst gikk det utover Team Sky. Vasili Kiryienka havnet utenfor tidslimiten og må reise hjem. Richie Porte kollapset fullstendig og falt fra andreplass sammenlagt til 33. plass – 18.30 bak ledende Chris Froome.

- I dag var trolig den verste dagen jeg har hatt på sykkelen hele sesongen, sier Porte ifølge Cyclingnews.

- Det var en krig der ute i dag. Alle så at det var en fantastisk etappe og Valverde skal ha ros. Man må ha baller skal man angripe så tidlig, sier Porte som fulgte opp lørdagens andreplass med en 60. plass i Bagnères-de-Bigorre.

Belkin-suksess
Bedre gikk det for Lars Petter Nordhaugs lag, Belkin Pro Cycling, som etter søndagens etappen har Bauke Mollema på en tredjeplass i sammendraget.

Den 26 år gamle nederlenderen ble nummer fire på toppfinishen på Ax 3 Domaines lørdag og viste under etappen til Bagnères-de-Bigorre at han blir en rytter å regne med høyt oppe i sammendraget.

- Jeg gikk virkelig i kjelleren i dag. Å ligge som nummer tre sammenlagt er derfor en fin belønning. Det har vært en fin helg. Jeg klatrer med de beste i touren. Forhåpentligvis kan vi holde de gående i to uker til. Gutta jobber bra både i fjellene og på flatene. Laget fungerer veldig bra, sier Mollama som har lagkompis Laurens ten Dam på plassen bak seg i sammendraget, bare fire sekunder unna.

Tøff dag for Nordhaug
Lagkompis Nordhaug fikk også det tøft på søndagens krevende klatreetappe. Nøtterøy-syklisten gikk med planer om å komme i brudd i løpet av dagene i Pyreneene, men den hektiske starten gjorde ting vanskelig.

- Jeg liker ikke å banne, men jeg har lyst til å gjøre det nå. Det var en helt utrolig tøff dag fra start til mål. Det er det hardeste sykkelrittet jeg har kjørt noen gang, sier han til tv2.no.

Les også: - Den hardeste etappen jeg har kjørt

- Det var ikke noe tema (å komme i brudd) i dag. Jeg satt bakerst og gispet etter luft da bruddet gikk. Jeg følte meg dårlig fra start, men kom meg litt etterhvert og kom meg gjennom etappen. Det var en veldig spesiell dag, og det ble kjørt utrolig hardt. Det var et spesielt sykkelritt, sier nordmannen som havnet 11.38 bak vinner Daniel Martin på søndagens etappe.

Kristoff klar for hviledag
På vei opp etappens første stigning – Col de Portet d'Aspet – satte Garmin-Sharp et voldsomt tempo. Det skapte trøbbel for de fleste.

Spesielt Alexander Kristoff og de andre spurterne, som hadde bare et mål for en slik etappe – komme til mål innenfor tidslimiten.

- Jeg klarte målet i dag og det var godt. Det var utrolig hardt, men vi holdt en grei avstand stort sett hele veien. I første bakken fryktet vi for faktisk litt tidslimiten, men vi hadde god kontroll på den utover dagen, sier en sliten Kristoff i intervju med TV 2 like etter målgang.

Les også: Froome reddet gult da Sky kollapset

- Det var mange som ville vise seg fram i dag og da blir bra tv iallfall. Beina verket litt i starten, men på slutten følte jeg meg grei. Det blir godt med hviledag nå, slår tour-debutanten fast.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.