RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Nordirsk Drillo ikke nok

Foto: Geoff Caddick (EPA/Scanpix)
Sist oppdatert:
Lawrie Sanchez frelste Nord-Irland. Vi tror ikke han klarer det samme med Fulham.

Fulham-manager Lawrie Sanchez ble for nordirene det Drillo ble for Norge på 90-tallet – Gud.

Da Sanchez overtok som nordirsk landslagstrener i januar 2004, hadde laget gått neste tre år uten en eneste seier. De hadde gått over 20 timer uten et eneste mål. De hadde falt til latterlig lave 124. plass på verdensrankingen.

Men med Sanchez snudde alt.

Ble frelser
Laget begynte å vinne. De scoret mål igjen, og avanserte 91 plasser på verdensrankingen – til 33. plass. Det var en tangering av landets beste plasseringen på Fifa-rankingen noensinne. Nord-Irland slo England i en VM-kvalifiseringskamp. De spilte uavgjort mot Portugal, og i den nåværende EM-kvalifiseringen ledet Sanchez nordirene til seier over Spania og Sverige, samt uavgjort borte mot Danmark.

Da han ga seg til fordel for Fulham toppet nordirene EM-kvalifiseringsgruppa med Sverige, Danmark og Spania.

Ingen lo lenger av nordirene.

Nordirene oppnådde sin suksess takket være god organisering, knallhard kjemping og en David Healy som scoret på sjansene han hadde.

Nå håper Sanchez at det samme skjer i Fulham.

Som lovet
Oppskriftens hans for å få suksess på Craven Cottage er nemlig klar nok. 1) Hente spillere som vet hva engelsk fotball handler om. 2) Hent gjerne mange av dem jeg brukte som landslagstrener.

Og Sanchez har vært tro mot det han har lovet.

Årets Fulham-lag kan nemlig fort bli et nærmest rent nordirsk lag. Sanchez har faktisk forsøkt å hente halve det nordirske landslaget til Fulham. Han lyktes med fire.

Spissen David Healy er hentet fra Leeds. I tillegg er Chris Baird (Southampton), Aaron Hughes (Newcastle) og Steve Davis (Aston Villa) også klare. Sanchez forsøkte seg også på Sheffield Wednesdays Chris Brunt, men uten suksess. Alle disse er spillere han kjenner fra det nordirske landslaget.

Men Sanchez har faktisk også hentet noen som ikke kan spille på det nordirske landslaget. Diomansy Kamara (WBA) er hentet på topp, og venstrefoten til Paul Konchesky (West Ham) gir også et alternativ.

Som lovet er dermed alle kjøpene kjent med engelsk fotball fra før av.

Nedrykkskamp
Nettavisen tror likevel det blir en ny sesong hvor alt vil dreie seg om å unngå nedrykk. De nye spillerne gir ekstra alternativer, men er ikke i kategorien "spillere som helt sikkert vil løfte en klubb".

Trenden i fjor var også klart nedadgående. Fulham vant kun to seriekamper de siste fem månedene, og ingen lag slapp inn flere mål enn det Fulham gjorde. Året før var også Fulham på nedrykksplass hvis man se på antall baklengsmål. Sanchez´ organisering kan muligens hjelpe noe, men det ser uansett tynt ut nesten over hele banen. Fulham bør kun ha ett mål for sesongen: Å overleve.

Vi kan imidlertid ta feil. Sanchez tror i alle fall det.

- Dette er Fulhams sjuende strake sesong i Premier League. 9. plass er beste plassering. Min jobb er å jage den 9.-plassen eller en enda høyere plassering. Reading og Blackburn kom seg nesten til Uefa-cupen i fjor. Det er dem vi sammenligner oss med. Spiller vi som jeg vil at vi skal spille er Europa en klar mulighet, sier han.

PS: Sanchez er mest kjent for scoringen som ga Wimbledon seier over Liverpool i Fa-cupfinalen i 1988, men kan faktisk også være historisk for noe annet som spiller. I 1982 kan han ha vært den første som ble utvist for en såkalt "profesional foul". Sanchez, da Reading-spiller, reddet et skudd som var på vei inn i nettet med hendene, og ble vist på tribunen. Det spesielle var at det da ikke fantes noe regler om dette. Straffe, ja. Men utvisning, det sto det ingenting om. Like etterpå ble dommerne instruert om å vise ut spillere som begikk disse regelbruddene, skriver en Reading-side på nett.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere