Nordlie ferdig

Foto: Holm, Morten (SCANPIX)

- Sønnen min orket ikke å gå på skolen i dag. Det er greit det er slutt, sier Tom Nordlie.

28.01.10 11:45

Torsdag morgen ble det bekreftet på en pressekonferanse i Fredrikstad at Tom Nordlie og assistent Arne K. Hansen er ferdig i klubben.

Klubben hevder at det er kun er økonomi som er årsaken.

En tydelig preget Tom Nordlie tok etterpå et kraftig oppgjør med pressen.

- Jeg har sterke barn og en familie som tåler litt, men det topper seg når den ene sønnen ikke ville gå på skolen i morges. Da er det egentlig greit at det er slutt, sa han.

- Jeg må si at jeg er overrasket over at jeg, som ble ansatt 27. august, ledet laget i åtte kamper og vant halvparten, er blitt en så stor skyteskive som jeg har blitt. Jeg er skutt på fra høyre og venstre. Jeg har vært med på mye før, men aldri opplevd så mye stress og kaos. Det er heller ingen tvil om at det har vært en total mangel på ledelse og også kaos i denne klubben, i alle fall fram til nyttår, legger han til.

Fredrikstad beklaget også at et internt brev fra tidligere direktør Runar Henriksen havnet i pressen.

- Styret går ikke god for innholdet i dette brevet, ble det sagt på pressekonferansen.

Brevet, som ble kjent før jul, rådet klubben til å kvitte seg med Nordlie så raskt som mulig. Det var også da han første gang kontaktet advokat i forbindelse med kaoset rundt klubben.

- Når det gjelder det økonomiske for meg, så sier det seg selv at det er billigere for klubben å avslutte avtalen enn å fullføre den.

Tidligere har flere medier spekulert i at han får drøyt to millioner i etterlønn, men i et toårsperspektiv, Nordlie hadde kontrakt ut 2011-sesongen, blir det likevel billigere for Fredrikstad at treneren forsvant ut torsdag.

- Greit så lenge økonomi var grunnen
Nordlie er imidlertid optimistisk med tanke på fremtiden.

- Jeg er egentlig i godt humør. Dette fordi grunnen til at jeg nå slutter er økonomien og ikke noe annet. Det handler om vårt omdømme, vår integritet og vårt verdigrunnlag. Den sportslige satsingen videre i denne klubben blir jo også annerledes nå enn den vi kom hit for å drive med. Den samsvarer ikke lenger med våre ambisjoner som trenere.

- Er du redd for at du har tapt anseelse som trener?

- Hvis det hadde vært på grunn av andre ting enn økonomi, ja, men så lenge det kun dreier seg om økonomi, nei. Som Fredrikstad sa, hadde de hatt penger så ville de ansatt meg igjen, sier Nordlie.

Han ønsket egentlig å bli i Fredrikstad, men hevdet at han fikk en aha-opplevelse da han fikk kjennskap til nøyaktig hvor skakkjørt klubbens økonomi er.

- I utgangspunktet ønsket jeg å fortsette. Jeg er en stayer, og jeg ville lede laget opp (til Tippeligaen) igjen. Men når jeg fikk innsyn i klubbens økonomi, og så at et budsjettkutt på 14 millioner kroner på den sportslige satsingen ikke var i nærheten av å være nok, da skjønte jeg nøyaktig hvor alvorlig den økonomiske situasjonen er.

- Samtidig vil jeg få fram at jeg, i løpet av 23 år som trener, har hatt vesentlig flere gode dager enn dårlige som trener. Vi tok 1,5 poeng per kamp, men rykket dessverre ned her. Og jeg er en vesentlig bedre trener nå enn jeg var da jeg tok sølv med Start i 2005, og etterpå fikk tilbud fra Rosenborg og andre. Jeg er en bedre trener nå enn da jeg reddet Viking fra nedrykk. Jeg er en bedre trener nå enn da jeg reddet Kongsvinger fra nedrykk. Jeg er en bedre trener nå enn da jeg ledet Kongsvinger til opprykksplass før jeg dro hit.

- Men jeg registrerer at folk kun snakker om at jeg rykket ned med Fredrikstad i år. Ikke at jeg ledet Kongsvinger i 22 kamper, forlot dem på opprykksplass før de senere rykket opp.

- Et mareritt
Fredrikstads nye styreleder og Nordlie tok begge så et voldsomt oppgjør med ukulturen i klubben. En ting er lekkasje til media. En annen ting er forhold som kunne vært meldt til politiet.

- Jeg har opplevd at jeg har gått fra jobb på ettermiddagen, og slått av PC-en min. Da jeg kommer tilbake neste dag er døra oppe, og PC-en på, sier Nordlie hoderystende.

- Det må ryddes opp i dette syke syklubbgreiene i denne klubben, legger han til.

- Man kunne jo egentlig holdt styremøtene på brygge.

Pressen har også konfrontert ham med ting i kontrakten hans, som kun 2-3 mennesker kan kjenne til.

Byttet låsene
Onsdag kveld tok Fredrikstad affære.

- Det vi har sett av lekkasjer i denne klubben har vært et mareritt. Det har gått så langt at vi har lagt ut falsk åte for å finne ut hvem det er. Sent onsdag kveld byttet vi også låsene. Det er for mye sensitiv info her, og for mange nøkler på avveie, sa Svein Johannessen.

- Kommer dere til å melde dette til politiet?

- Nei. Vi kommer til å rydde opp i dette selv, sier han.

Så spørs det om Fredrikstads ryddesjau er nok til å få kontroll sånn at de overlever som klubb og kan komme tilbake til Tippeligaen allerede i 2011.

PS. Det er ikke kjent hvem som blir Fredrikstads nye hovedtrener, men Tom Freddy Aune skal være et hett navn.

Sjekk siste fotballnytt her
Sjekk siste sportsnytt her

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.