*Nettavisen* Sport.

Nordmann er best av alle i VM

Foto: Jonathan Nackstrand / AFP

Det er smått utrolig, men VMs poengkonge er faktisk norsk.

15.05.12 17:43

NORGE - DANMARK 6-2: Kvartfinaleplassen var allerede sikret for Norges del før møtet med Danmark i siste runde av gruppespillet. Mesterskapet er med andre ord en suksess allerede nå.

Likevel var det ingen norske spillere som giret ned mot danskene. Den smått sensasjonelle 12-4-seieren mot Tyskland ble fulgt opp med 6-2 mot Danmark.

- Det var bra gjennomført. Grunnspillet er ferdig og vi har tatt poeng i fem av sju kamper. Det gleder meg. Vi bestemte oss for å ta kampen på alvor. Det sto jo noen rankingpoeng på spill, og en mulig tredjeplass. Samtidig liker vi ikke å tape for Danmark, sier landslagstrener Roy Johansen til MAX, som sender alle Norges kamper direkte.

Skrøder nummer tre
Patrick Thoresen scoret ett mål og la opp til to, og har dermed gjort ni poeng på de to siste kampene. Det er en poengproduksjon norsk ishockey aldri har sett maken til i det ypperste internasjonale selskapet.

Selv Jevgenij Malkin må bøye av for Thoresen. Nordmannen topper poengligaen i VM etter tirsdagens oppvisning. 28-åringen som til daglig spiller i SKA St. Petersburg i Kontinental Hockey League, har gjort seks mål og ti assists på sju kamper.

16 poeng på sju kamper mot verdens beste spillere. Sånt kvalifiserer til gudestatus i enkelte nasjoner, men Thoresen bruker ikke mye energi på dette.

- De tankene som surrer i hodet mitt, er at vi skal spille kvartfinale om to dager. Jeg er utrolig stolt av gutta Vi har vunnet fire av sju kamper og en uavgjort, så vi har levert i fem kamper her, sier Patrick Thoresen til MAX.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: JONATHAN NACKSTRAND / Afp

Russiske Malkin er nummer to i poengligaen med 14 poeng på sju kamper. Per-Åge Skrøder er også høyt oppe, etter ett mål og én assist mot danskene har sverigeproffen nå elleve poeng. Det holder til tredjeplass.

- Vi håpet å få en førsterekke som kunne produsere mer enn de andre. De har levert meget bra og vært fokuserte. Det er ekstra moro hver gang vi har våre på topp av statistikkene, sier Roy Johansen.

5-0 i andre periode
Lars Erik Spets satte inn 1-0 for Norge etter 26,12 minutter mot Danmark, mens Morten Ask økte til 2-0 bare 77 sekunder etterpå. Skrøder la på til 3-0, mens Jonas Holøs satte inn 4-0 og Patrick Thoresen putta 5-0 før midtperioden tok slutt.

I sisteperioden reduserte Danmark to ganger, gjennom Morten Madsen og Morten Poulsen, før Mats Trygg banket inn 6-2.

Norge blir nummer fire i sin gruppe dersom Tsjekkia slår Tyskland og nummer tre dersom tyskerne skulle vinne.

Motstander i kvartfinalen torsdag 17. mai blir enten Russland eller Sverige.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: JONATHAN NACKSTRAND / Afp

Roy Johansen bryr seg lite om hvem det blir.

- Vi har hatt fokus på én og én kamp. Nå skal vi opp mot nasjoner som har helt andre forutsetninger, har en helt annen innfallsvinkel til hockey og da er det bare å glede seg. Vårt fokus må være at vi skal gjøre den kampen mest mulig frustrerende for motstanderen, sier Johansen til MAX.

Det er likevel ikke til å komme fra at Russland har imponert mest og ser vanskeligst ut.

- Russland har hatt fin disiplin i laget for én gangs skyld. Det ser ut som de har satt laget foran enkeltspillere. Det tror jeg skyldes at de spillerne de har med nå, som Malkin, er lagspillere. Russland har et kjempebra lag.

- Sverige har også et fantastisk bra lag, men de har ikke fått det til. Det har vært mye sutring rundt lag, som jeg tror har gjort til at de ikke helt har fått det til, men det tror jeg kan løsne når som helst, analyserer landslagssjefen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.