Gå til sidens hovedinnhold

Norge avgjorde stafetten - Bolsjunov i full klinsj med Finland på oppløpet

Klar norsk stafettseier i Lahti, men innspurten bak tok det meste av oppmerksomheten.

Pål Golberg, Emil Iversen, Sjur Røthe og Simen Hegstad Krüger utgjorde den norske vinnerkvartetten på søndagens verdenscupstafett.

Norge vant med drøyt 40 sekunder på Finland, som ble nummer to etter et oppløp av det meget oppsiktsvekkende slaget.

Verdenscupleder Aleksandr Bolsjunov prøvde å spurte Russland inn til andreplassen. Men hjemnasjonen og Joni Mäki la seg inn foran på oppløpet, til russerens store irritasjon.

Les også: Kometen Fossesholm avgjorde for Norge: - En kanonetappe

Bolsjunov svarte med å slå etter Mäki med staven da han mente ble sperret. Deretter kroppstaklet Russlands ankermann ned finnen da de var inne i målområdet.

Det hele endte med at russerne ble disket fra tredjeplassen Bolsjunov gikk dem inn til.

Ifølge VG sier jyuryleder Pierre Mignerey i FIS at Bolsjunov ikke risikerer en strengere straff enn diskvalifiseringen hele laget fikk på stafetten.

Dermed er han klar til å gå som normalt de neste verdenscuprennene i Falun.

- Sjokkert

Norges landslagssjef, Eirik Myhr Nossum, var ikke nådig i omtalen av Bolsjunov da han snakket med NRK etterpå.

- Jeg er helt sjokkert over oppførselen. Det er langrenn vi driver med, ikke MMA eller kampsport. Dette er noe jeg aldri har har sett før i langrenn, og jeg håper jeg slipper å se det igjen, sier Myhr Nossum til statskanalen.

Bolsjunov forlot målområdet uten å snakke med mediene. Bolsjunovs trener, Jegor Sorin, sier følelsene tok overhånd for verdenscuplederen.

- Han var selvfølgelig lei seg og han gikk etter følelsene sine. Han finske skiftet korridor på oppløpet og det var kontakt to ganger. Aleksandr var veldig forbannet over det, for han ville slåss på en rettferdig måte, sier Sorin til NRK.

Mäkis korridorvalg kom seint, men han var en halv skilengde foran Bolsjunov der markeringene begynte. Etter å ha sett en rekke repriser kom NRKs eksperter fram til at finnen holdt seg innenfor regelverket, men at manøveren var helt på grensen.

- Ordentlig stygt

- Jeg ble litt overrasket for det føltes ut som at vi var med i en hockeykamp utpå der, sier Joni Mäki om opptrinnet til NRK.

- Det er ikke bra det han holder på med. Jeg tror jeg kom under huden hans, siden jeg hadde veldig gode ski. Jeg passerte han hele tiden i nedoverbakkene og han så flere ganger bort på meg, tilføyer Finlands ankermann.

Les også: Sjokktap for McGregor. Etterpå fikk UFC-sjefen en nedslående beskjed

«Taklingen» etter målpassering omtales som uakseptabel av NRKs studioekspert Astrid Uhrenholdt Jacobsen.

- Dette er jo ordentlig stygt, fordi dette kunne det jo blitt alvorlige skader ut av. Uansett om dette hadde vært regelbrudd fra finnens side eller ikke, så er jo dette uakseptabelt, sier hun.

- Han på vei inn til å velge oppløp, og her er finnen først. Den russiske storløperen Bolsjunov er rett og slett for seint inne og har valgt en dårlig strategi, fortsetter Uhrenholdt Jacobsen.

Da rennjuryen hadde gått gjennom TV-bildene på nytt, viste den oppdaterte resultatlista at Bolsjunov og Russland ble diskvalifisert for usportslig opptreden.

Røthe-rykk

Russlands andrelag var lenge Norges tøffeste konkurrent i de tåkelagte finske løypene, men Sjur Røthe rykket ifra Andrej Melnitsjenko etter omtrent halvgått tredjeetappe.

Vossingen skaffet seg raskt en luke på nesten et halvminutt, mens Melnitsjenko gikk på en liten smell. Russland II ble også hentet inn av Finlands Iivo Niskanen og Denis Spitsov på Russlands førstelag.

MortenP: Misunnelsen og raseriet blant norske supportere er ikke til å forstå

Dermed kunne Simen Hegstad Krüger gå ut med 38,3 sekunders luke til finnene, og rundt 40 sekunder ned til de to russiske profilene Bolsjunov og Sergej Ustjugov.

Krüger økte Nporges luke til rundt 50 sekunder, før Bolsjunov skrudde på turboen og ristet av seg landsmannen Ustjugov i kampen om plassene bak.

Den norske triumfen var aldri truet. Deretter fikk det som skjedde i innspurten bak altså langt mer oppmerksomhet enn Norges stafettseier.

Reklame

Endelig på lager igjen: Ladekabelen som kutter strømmen selv