Gå til sidens hovedinnhold

Norge ble ydmyket mot Tyrkia - tapte 3-0

Tyrkia feide Norge av banen.

NORGE - TYRKIA 0-3:

Ståle Solbakken var ikke fornøyd etter det ydmykende 3-0-tapet mot Tyrkia:

Forventingene til det norske landslaget var store før lørdagens viktige kamp mot Tyrkia, men Ståle Solbakkens menn var sjanseløse.

Tufan sørget for en marerittstart for Norge da han scoret etter bare fire minutter. Sørloth satte ballen i mål noen minutter senere, men ble avblåst for offside.

Etter en halvtime spilt doblet Leicester-stopper Söyüncü Tyrkia sin ledelse da han stanget inn en corner mot et passivt Norge i egen boks.

I andre omgang scoret Tufan sitt andre for kvelden da han fikk fyre løs fra 20 meter, og sørget for 3-0 til Tyrkia.

- Det er en lærepenge det som skjer i og rundt boksen vår i dag. Det er ikke noe feil med det vi gjør med ball og ideene. Vi skaper nok sjanser, men det som er feilen er at vi er altfor lite kyniske i de avgjørende situasjonene, sier Solbakken til TV 2 etter kampen.

Les også: Børs: Slik spilte Norge mot Tyrkia

Sterke reaksjoner

Underveis i kampen var det flere som reagerte kraftig på det Norge leverte i Malaga. En ting som gikk igjen i kritikken var hvor passive Norge var.

- Vi hjemsøkes av det som ga suksessen på 90-tallet – defensiv struktur, hermetisk lukket bakre ledd, dødballkraft og ledere i laget på stopperplass. Så langt i kveld er vi hjelpeløse fra 30 meter og inn til eget mål, skrev fotballekspert Lars Tjærnås på Twitter.

Jan Åge Fjørtoft var heller ikke imponert over det norske forsvarsspillet på corneren i første omgang som Tyrkia scoret på.

- Kan ikke tro hvor enkelt vi slipper inn mål. Corner. Sterke, høye norske spillere i boksen. Söyüncü 2-0, skrev han på Twitter.

Landslagssjef Solbakken mener Norge egentlig er et bra dødballag, og at det som skjedde mot Tyrkia ikke skal skje.

- Vi har et ekstremt dødballag. Det skal ikke være mulig å slippe inn mål på dødball på en ball som poles på bakre stolpe, sier han.

- Corneren er en katastrofe. Det har vi trent mye på, og vi visste at alle cornerne deres kom på bakerste stolpe, sier en ærlig Solbakken.

- Jeg klikker

Kjetil Rekdal fulgte lørdagens kamp i VG sitt fotball-studio, sammen med Bernt Hulsker og John Arne Riise. Landslagshelten fra 90-tallet var tydelig ikke fornøyd med Norges prestasjon.

- 3-0 internasjonalt. Det er slakt, sa Kjetil Rekdal, før han senere reagerte sterkt på hvor passive Norge var i flere situasjoner.

- Se på dette her. Jeg klikker. Tre norske spillere som så vidt setter frem foten. En tyrker, og han kommer ut med ballen. Klink nå til da en gang, sa han.

TV 2 sin fotballekspert Jesper Mathisen så kampen fra indre bane i Spania. Han var ikke imponert over det Norges stjernespillere, Ødegaard og Haaland, leverte.

- Jeg ser et utrolig passivt norsk lag. Det er uvirkelig å se hvor passive Norge har vært i og rundt egen boks. Så er det våre største stjerner, Ødegaard og Haaland, som har vært helt fraværende. Dette har vært en utrolig skuffende aften her i Malaga.

Marerittstart for Norge

Kampen var bare fire minutter gammel før Ozan Tufan sendte Tyrkia i ledelsen, og sørget for en marerittstart for Norge.

Tyrkia spilte fri Yzici på venstresiden og innlegget hans gikk via Ajer og rett til Tufan på bakerste stolpe. Tufan bredsidet ballen sikkert i mål til 1-0 fra 12-13 meter.

- Fryktelig start for Norge, kommenterte Petter Myhre da Tyrkia scoret.

Norge kom mer med i kampen etter hvert, og i det ellevte minutt trodde Sørloth at han hadde utlignet for Norge.

Trønderen la igjen til Haaland som skjøt på direkten, men skuddet ble heller en pasning til Sørloth. RB Leipzig-spissen satte ballen i mål, men ble korrekt avblåst for offside.

Litt over halvveis i første omgang var Sørloth farlig frempå igjen. Spissen vant ballen høyt i banen og kunne fyre av fra 16 meter. Ballen gikk knallhardt i stolpen og ut.

- For enkelt

Men da Norge sløste med sjansene var Tyrkia mye mer effektive. I det 28. minutt ruvet Söyüncü høyest på en corner i duell med tre nordmenn, og doblet tyrkerens ledelse.

TV 2-kommentator Øyvind Alsaker var ikke imponert over det norske forsvarsspillet på corneren.

- Det er rett og slett for enkelt. Dette er en arvesynd for det norske landslaget. Dette sleit Lagerbäck med fra dag én. Dette er for enkle mål å slippe inn om man har lyst til et sluttspill, sa Alsaker etter baklengsmålet.

Norge fortsatte å produsere målsjanser, men Solbakkens menn sleit med effektiviteten. Ti minutter før pause spilte Meling Moi nydelig gjennom. Vingen dro seg inn i banen, men avslutningen fra 14 meter gikk like utenfor korthjørnet.

Rett før pause kom Tyrkia til en stor sjanse med Yazici. Tyrkeren kom til avslutning, som gikk via en liggende Ajer, og over.

Tyrkisk perle

I andre omgang kom André Hansen inn for Rune Jarstein, som ifølge assistenttrener Kent Bergersen følte seg tom og i dårlig form.

Bare to minutter ut i andre omgang kom Norge til en god mulighet på corner. Ballen ble glimrende slått in av Midtsjø, og skled gjennom hele feltet, før Haaland var et halvsekund for sent ute på bakerste stolpe til å sli ballen i mål.

Men som i første omgang var Tyrkia effektive når de fikk muligheten, og Norge passive. I det 59. minutt fikk Tufan fyre løs fra 20 meter, og ballen curlet rundt Hansen og bort i lengste kryss til 3-0.

Fire minutter senere satte Haaland ballen i mål for Norge, men som med Sørloth i første omgang ble han korrekt avblåst for offside.

Ti minutter før full tid ble innbytter Kristian Thorstvedt utvist etter en stygg takling på Tykias Caner Erkin. Belgia-proffen kom med knottene først, og det var ingenting å si på det røde kortet.

- Trodde ikke denne kvelden kunne bli stort verre, sa Alsaker.