SEEFELD/OSLO (Nettavisen): Norge stilte til VMs lagkonkurranse for begge kjønn med et klart medaljehåp på forhånd.

Som så ofte før i VM handlet kampen om gullmedaljene mest om vertsnasjon Østerrike og Tyskland. Tyskerne gikk seirende ut til slutt.

Norges kvartett med Anna Odine Strøm, Robert Johansson, Maren Lundby og Andreas Stjernen måtte tidlig konsentrere seg om å sikre en eventuell bronse. Hele seks nasjoner kjempet om tredjeplassen etter seks av åtte hopp.

Stjernen sikret Norge medaljene med et siste svev på 102 meter under meget vanskelige forhold.

- Pilene sto rett ned. Jeg trodde ikke det der skulle gå, faktisk, kommenterte NRK-ekspert Johan Remen Evensen om Stjernens tøffe vindforhold i finalehoppet.

Hemmelighetsfull

Sprova-hopperen vurderer å gi seg etter denne sesongen, og kan meget vel ha sørget for norske medaljer i sitt siste mesterskapshopp. Etter medaljesvevet fikk han spørsmål fra statskanalen om dette var hans siste mesterskap.

- Ja, det kan fort ha vært det. Jeg skal ikke si det for sikkert nå, men jeg må jo ta en avgjørelse i løpet innen ukes tid, tenker jeg, svarte han hemmelighetsfullt.

Nervedramaet som utspant i løpet av konkurransens siste pulje var naturlig nok også merkbart for den rutinerte 30-åringen.

- Jeg var nervøs, selvsagt. Jeg fulgte jo med utover i andre omgang og så at det var fryktelig jevnt. Det trøkker litt når det blir, men det ser ut som jeg klarte å prestere bra til slutt, tilføyde Stjernen overfor NRK.

Middelmådig start

Hopping litt under pari i første omgang, spesielt i de to siste puljene, førte til at avstanden til tetlagene Tyskland og Østerrike økte til rundt 50 poeng.

VMs individuelle verdensmester for kvinner, Maren Lundby, fikk seg også en skikkelig test som Norges nest siste hopper i finalen. Og etter et litt skuffende første svev på 99 meter, økte hoppstjernen fra Bøverbru til 105,5 meter.

Dermed ledet de norske utøverne med 2,7 poeng på Slovenia før siste pulje, der med Stjernen hoppet mot Peter Prevc. Den rutinerte sloveneren landet på 100,5 meter, noe som medførte at Norge kapret den siste medlajen med 7,6 poengs margin til slutt.

Anna Odine Strøm var første hopper ut på det norske laget. Altaværingen svevde ned til 97,5 meter i første omgang og økte til solide 102,5 meter i finalen.

Robert Johansson var Norges hopper i pulje to. Etter mye trøbbel tidligere i VM klemte til med solide 106,5 meter i sitt første hopp. Han landet på 103,5 meter i det andre svevet.

Med avslutningene til Lundby og Stjernen endte det altså med mer medaljejubel for norsk hoppsport.