*Nettavisen* Sport.

Norge er bedre enn du tror

Foto: Lise Åserud/Scanpix

Sjekk hvor bra Norge egentlig presterte i OL - og hvem som egentlig ble beste nasjon.

13.08.12 13:53

De fleste har nok fått med seg at USA tok flest medaljer under OL i London. Amerikanerne tok 104 medaljer, fordelt på 46 gull, 29 sølv og 29 bronse.

Kina ble en klar nummer to, med 87 medaljer totalt, fordelt på 38 gull, 27 sølv og 22 bronse, mens vertsnasjonen Storbritannia endte på tredjeplass med 29 gull og 65 medaljer totalt.

Russland tok flere medaljer enn Storbritannia, 82 mot 65, men færre gullmedaljer og havner derfor bak britene på den offisielle medaljeoversikten.

- Blandet innsats
Norge tok to gull. Damene vant håndballturneringen og Eirik Verås Larsen var først over målstreken i K1 1000 meter padling for menn. I tillegg sørget Bartosz Piasecki for norsk sølv i fekting (kårde) og Alexander Kristoff for bronse i landeveissykling.

Fire medaljer ble altså den norske uttellingen. Det er under Olympiatoppens målsetting om 5-7 medaljer. Det er også den svakeste uttellingen Norge har hatt i et sommer-OL siden lekene i Los Angeles i 1984 (0 gull, 1 sølv, 1 bronse).

Idrettspresident Børre Rognlien la søndag ikke skjul på at norsk idrett må legge ned mye arbeid fram mot OL i Rio i 2016.

- Det må vi for å prestere bedre enn denne gang. Konkurransen blir bare hardere og hardere. Den norske innsatsen (i London) var blandet. Utøvere som vi hadde forventet oss i medaljestriden, innfridde ikke, sa Rognlien til NTB.

Klikk på bildet for å forstørre.

14.-plass
Som et av verdens rikteste land, skal det ikke være mangel på tilgjengelige ressurser. Men relativt sett skal kanskje ikke et så innbyggerfattig land som Norge være misfornøyd, selv om det bare ble en 35.-plass på den offisielle medaljeoversikten.

En uoffisiell medaljeoversikt, hvor antall gull er fordelt på innbyggere i hvert land, viser nemlig at Norge var den 14. beste nasjonen i London-lekene med 0,0000003977 gull per innbygger.

Best var knøttlille Grenada, som bare har 103.238 innbyggere. Takket være Kirani James' gull på 400-meteren for menn, ble Grenada beste nasjon med 0,0000096864 gull per innbygger. Det er hele 3,4 ganger bedre enn nummer to på listen, som ble Bahamas (353.658 innbyggere).

Hva med USA og Kina?

USA er nummer 28 og Kina nummer 47 på denne oversikten. Norge tok nesten tre ganger så mange gullmedaljer per innbygger enn USA, nærmere bestemt 2,7 ganger så mange, og 14 ganger så mange som Kina, som tok 0,0000000282 gull per innbygger.

GULLMEDALJER PER INNBYGGER:

Klikk på bildet for å forstørre.

Når det gjelder antall medaljer - altså ikke bare gull, men også sølv og bronse - topper fremdeles Grenada. Her er Jamaica, med sine 2,7 millioner innbyggere, på andreplass etter at det ble fire gull-, fire sølv- og fire bronsemedaljer i London.

Her er Norge nummer 29, USA nummer 49 og Kina nummer 69.

Danmark er faktisk helt oppe på tiendeplass her. Våre venner i sør tok fire gull, åtte sølv og seks bronse i London, fordelt på fem grener.

MEDALJER PER INNBYGGER:

Klikk på bildet for å forstørre.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.