RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Norge er klare for VM-finale etter å ha smadret Nederland

STORSCORER: Nora Mørk banket inn åtte mål for de norske jentene.
STORSCORER: Nora Mørk banket inn åtte mål for de norske jentene. Foto: Vidar Ruud (NTB scanpix)
Sist oppdatert:
Møter Frankrike i finalen på søndag.

NORGE - NEDERLAND 32-23

De norske håndballjentene er klare for sin andre strake VM-finale etter å ha slått Nederland. Dette er de norske jentenes tredje VM-finale på fire mesterskap.

Spesielt Nora Mørk vartet opp med åtte scoringer for de norske jentene, og viste vei i det offensive for Thorir Hergeirssons jenter. Stine Bredal Oftedal fortsatte sin fantastiske form med seks scoringer.

I den første omgangen låste Katrine Lunde igjen målet for de norske jentene, som tidvis utklasset sine motstandere nok en gang. Selv om Nederland var bedre med i den andre omgangen, så var den norske ledelsen aldri truet.

Heidi Løke fikk æren av å sette inn kampens siste scoring for de norske jentene da Norge smadret Nederland med sifrene 32-23, og er klare for nok en VM-finale.

- Det er en ny demonstrasjon av makt fra den regjerende mesteren, sa TV 2-kommentator Harald Bredeli da de norske jentene fortsatte sin dominans mot Nederland.

Den karismatiske kommentatoren holdt ikke igjen på superlativene.

- På en god norsk dag er det ingen andre som er i nærheten i verden. Det er nok en maktdemonstrasjon, sa Bredeli, som også påpekte at det begynner å bli lenge siden Nederland har slått Norge.

- De har ikke tapt for Nederland siden forrige årtusen. Det kan gå tusen år til neste gang også, hvis dette skal fortsette. Dette blir håndballjentenes finale nummer 21, sa Bredeli.

Selv med eufori fra kommentatorplass var det mer lettelse hos landslagstrener Thorir Hergeirsson.

- Det har vært grusomt i løpet av dagen, men det er godt nå. Den dagen det kjennes likegyldig, så er det på tide å slutte. Man må både grue og glede seg, men i dag har det faktisk vært arbeidsomt, sa Hergeirsson til TV 2 etter kampen. Han var også mektig imponert med det han hadde sett fra sine jenter.

FINALEKLARE: Nora Mørk og resten av de norske jentene kan juble for nok en finale.

- Dette er litt som mot Russland, men disse er enda bedre. De har en lagmoral, en god trener og et godt kollektiv. De gir seg aldri, de prøver alt, sa Hergeirsson som synes det var merkelig at de ikke forsøkte å spille i 7-6-overtall.

Også lagkaptein Stine Bredal Oftedal var i ekstase over å nå nok en finale.

- Det føles helt fantastisk! Nok en storseier, og i en semifinale, føles helt nydelig. Jeg er veldig stolt, og nå er det én ting som gjelder: seier i den finalen også, sa Bredal Oftedal til TV 2, som sa at hun følte at det meste klikket fra start for de norske jentene.

Nora Mørk leverte åtte mål for de norske jentene, hvilket imponerte Gro Hammerseng.

- Det er helt utrolig hvordan hun klarer å nullstille, og være like på hugget hver gang. Det er ingen som skulle tro at hun i et lite øyeblikk vurderte å bli hjemme fra dette mesterskapet, sa Hammerseng i TV 2-studioet etter kampen.

Nederlands landslagssjef, Helle Thorsen, var veldig klar på at det var en fortjent seier for de norske jentene.

- Det er hardt å tape en semifinale, men vi må jo bare si at det er klasseforskjell på Nederland og Norge. Når de får spille sitt spill, slik de gjør fra start, så blir det vanskelig for oss, sa Thorsen til TV 2 etter kampen.

De norske håndballjentene står totalt med tre VM-titler (1999, 2011 og 2015) og på søndag møter de Frankrike for å spille om sin fjerde. Norge slo de franske kvinnene i 1999 og 2011.

Les mer: EM-bronse til norske Hvas

To mål på 12 minutter

Norge så ut til å funnet inspirasjon fra Russland-kampen, for i løpet av de første minuttene suste de fra sine nederlandske motstandere i VMs semifinale.

Nora Mørk og Katrine Lunde viste seg utslagsgivende i begge ender, og de nederlandske jentene virket både stresset og ukomfortable både i angrep og forsvar.

Det ledet til at de måtte ta første timeout på stillingen 5-1 til Norge, og nok en gang på stillingen 8-1 til de norske jentene. Mørk vartet opp med tre av scoringene, men det var Katrine Lunde som viste seg mest imponerende.

Den norske veterankeeperen låste igjen buret i den første omgangen, og hindret nederlenderne gang på gang det første kvarteret.

Spesielt playmaker Nycke Groot så ut til å slite med å sette opp det nederlandske angrepet, og de måtte vente helt til det 12. minutt før Estavana Polman registerte deres andre scoring.

FULL JUBEL: Veronica Kristiansen og Katrine Lunde spilte begge gode kamper da Norge smadret Nederland, og tok seg til VM-finale.

Selv om Tess Wester var god mellom stengene for Nederland, vardet ingenting som kunne stoppe det norske maskineriet. I den første omgangen meldte også Veronica Kristiansen seg på.

Midtjylland-spilleren banket inn fire scoringer på like mange forsøk, og fikk følge av kaptein Stine Bredal Oftedal, som fortsatte sin scoringsform dette mesterskapet. Györ-playmakeren registerte tre scoringer.

- Jula kom tidlig i år, folkens, utbrøt TV 2-kommentator Harald Bredeli da Kari Brattset satte inn 13-5 for de norske jentene.

De nederlandske jentene jobbet seg mer inn i kampen anført av strekspiller Laura van der Heijden, men kom aldri nærmere enn at de lå syv poeng bak Thorir Hergeirssons superlag.

Van var Heijden registerte omgangens siste scoring, og hennes fjerde like før den første omgangen var over. De norske jentene ledet 17-10 etter den første halvtimen.

- Det er en fantastisk omgang nok en gang. Vi forventer oss fart fra Nederland, men det får vi ikke. Det er så imponerende at de klarer å holde fokuset etter den prestasjonen de leverte mot Russland, sa en meget imponert Gro Hammerseng i TV 2-studioet i pausen.

Hun var likevel veldig kritisk til nederlendernes dårlige innsats i det defensive.

- Det er helt krise. Hadde (Lois) Abbingh spilt på mitt lag, så hadde hun sittet på benken resten av kampen med den innsatsen på hjemløp, sa Hammerseng da bildene viste at Issy-Paris-spillerne nølte med hjemløpet på en Mørk-kontring.

Les mer: United-stjerne må opereres

Dominasjon

De norske jententene fortsatte å høvle over de nederlandske jentene i den andre omgangen, men de oransjkledde fulgte hakk i hæl innledningsvis. Etter de første fem minuttene stod det 20-13 til de norske jentene.

Yvette Broch våknet mer og mer for de nederlandske jentene i den andre omgangen, og selv om de norske jentene holdt avstanden, så følte Hergeirsson at det var nødvendig med en timeout ti minutter inn i den andre omgangen.

Selv med utvisninger på både Bredal Oftedal, Solberg og Brattset klarte ikke nederlenderne å spise seg inn på den norske ledelsen. Van der Heijden ble deres oppscorer med FEM mål.

Kari Aalsvik Grimsbø ble byttet innpå før den andre omgangen, og utover i perioden viste hun at det ikke er noen nedgradering for Hergeirssons jenter. Med tre redninger i løpet av det første kvarteret utvidet Norge ledelsen til ni.

Norge andrekeeper fortsatte sitt fantastiske keeperspill i den andre omgangen, og hjelp Norge til å ta en timålsledelse over nederlenderne med under fem minutter igjen på klokka.

Dermed gikk det som det vanligvis går for de norske håndballjentene. Med sifrene 32-23 er de klare for sin sjuende VM-finale i håndball for kvinner.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen Sport her og få flere ferske sportsnyheter i feeden din!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere