*Nettavisen* Sport.

Norge er på bånn i OL

Foto: (Montasje: Scanpix/Nettavisen)

Vi gratulerer Eirik Verås Larsen med gullet. Men en kjapp titt på medaljestatistikken viser at vi blir knust av våre skandinaviske naboer.

08.08.12 21:14

Den norske innsatsen i OL i London må så langt sies å være under forventningene.

Eirik Verås Larsens gull på K1 1000-meter padling tirsdag, samt Bartosz Piaseckis sølvmedalje i fekting og Alexander Kristoffs bronse i sykling, er hittil det eneste medaljekåte nordmenn har fått muligheten til å juble over.

Både svømmerne, skytterne og roerne har skuffet, og Norge har i det hele tatt vært medaljekandidat i svært få av idrettene som har blitt utkjempet.

Dermed havner vi ikke spesielt høyt opp på medaljeoversikten. Med Verås Larsens gull klatret vi til 34.-plassen, men blir fortsatt grundig utklasset av de vi mest av alle i hele verden hater å tape mot.

Sverige og Danmark.

Dersom stillingen holder seg til årets mesterskap er ferdigklekt, vil Norge ha gjennomført sitt dårligste sommer-OL på 16 år, sett i sammenligning med våre skandinaviske rivaler.

Slik ligger Norge an på medaljestatistikken onsdag ettermiddag:

Klikk på bildet for å forstørre.

Godt OL for Danmark
Danskene ligger på 22.-plassen på medaljestatistikken, med to gull (banesykling og roing), fire sølv (badminton, roing, seiling og skyting) og to bronse (badminton og roing). Svenskene ligger som nummer 30, med ett gull (seiling), tre sølv (riding, skyting og triatlon) og tre bronse (seiling og bryting).

Av de nordiske landene har vi imidlertid både Finland og Island under oss. Sistnevnte står fortsatt uten medalje, mens Finland har en sølvmedalje i seiling.

I Beijing for fire år siden endte Norge som nummer 21 på medaljeoversikten, med tre gull, fem sølv og én bronse. Vi slo både Danmark og Sverige, som henholdsvis ble nummer 30 og 55.

Også i Aten i 2004 gjorde vi det bedre enn erkerivalene. Da ble Norge nummer 17, Sverige nummer 19 og Danmark nummer 37.

Vi må helt tilbake til Atlanta i 1996 før vi finner et sommer-OL hvor begge våre nabolandene har vært bedre enn oss. Da endte danskene på 19.-plassen og svenskene på 29.-plassen på medaljestatistikken, mens Norge fulgte på plasseringen bak de blågule.

Norges beste prestasjon i sommer-OL noensinne finner vi for øvrig så langt tilbake som i 1920 i Antwerpen, da norske utøvere sikret totalt 31 medaljer.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Lise Åserud (Scanpix)

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Anders Wiklund/Scanpix

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Erik Johansen/Scanpix

Flere norske medaljesjanser
Heldigvis er ikke kampen over. Norge kan sette medaljelit til både spydkaster Andreas Thorkildsen, terrengsyklist Gunn-Rita Dahle Flesjå og håndballjentene.

I tillegg gjør vi mer enn gjerne plass til overraskelser. Kan Jaysuma Saidy Ndure gjøre det virkelig store, og ikke bare kvalifisere seg til finalen på 200-meter, men hevde seg blant de virkelig store? Har høydehopper Tonje Angelsen prikket inn sitt livs form?

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Heiko Junge/Scanpix

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Getty Images/All Over Press

I den olympiske ånd lever vi i trua, og gleder oss uansett over flotte prestasjoner, som Henrik Ingebrigtsens femteplass på 1500-meteren tirsdag - et løp som var godt som gull.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Håkon Mosvold Larsen/scanpix

Og hvis behovet er å godte seg over at andre gjør det dårligere enn oss, er det bare å titte ned til medaljestatistikkens 62. plass, der de olympiske lekers grunnlegger og mor, Hellas, befinner seg, med kun to bronsemedaljer.

Tabellen toppes for øvrig av Kina, som hittil har konkurrert seg til 34 gullmedaljer, 21 sølvmedaljer og 18 bronsemedaljer. USA følger tre medaljer bak, med 30 gull, 19 sølv og 21 bronse.

Vertsnasjon Storbritannia ligger som nummer tre, men har hele 22 medaljer opp til USA på plassen over.

Sjekk hele OLs medaljestatistikk her!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.