*Nettavisen* Sport.

Norge er verdensmestere!

VERDENS BESTE: Norge er verdensmestere i kvinnehåndball etter 31-23-seier over Nederland. Foto: Henning Bagger (Afp)

Slo Nederland i finalen.

20.12.15 20:05

NORGE - NEDERLAND 31-23

Det var duket for den sjette VM-finalen for det norske kvinnelandslaget i håndball. Tidligere har landslaget tapt tre og vunnet to. Mot Nederland skulle den statistikken settes i balanse.

For etter en førsteomgang det vil bli snakket om i mange år så ledet de norske jentene med elleve mål. Nederland så virkelig ut som en førstereis-nasjon i finalen, og rutinerte norske jenter suste i fra.

- Vi har kledd av Nederland. Det har vært en maktdemonstrasjon, sa tidligere landslagskaptein Gro Hammerseng-Edin i TV2-studioet til pause.

Selv om andre omgang startet litt nervøst for de norske jentene så lukket Kari Aalvik Grimsbø igjen målet. Med 23 redninger på 45 skudd var hun fantastisk i det norske målet. De norske jentene våknet igjen ut over i omgangen og holdt stø kurs innover.

Det ble kun med forsøket for Nederland i deres første finale. Det sto til slutt 31-23 på tavla og de norske jentene kan igjen smykke seg med tittelen som verdens beste landslag i kvinnehåndball.

Artikkelen fortsetter under bildet

Klikk på bildet for å forstørre.

BEST: De norske jentene kunne slippe jubelen løs etter 31-23-seieren over Nederland i Boxen i Herning. Foto: Vidar Ruud (NTB scanpix)


Seieren betyr at de norske jentene nå er regjerende VM-, EM- og OL-mestre i kvinnehåndball. Den norske dominansen fortsetter på parketten.

- Det var en fantastisk førsteomgang. Det var bare ett lag som tok kommandoen, og det var Norge, strålet landslagstrener Thorir Heirgeirsson til TV2 etter kampen.

- Det er en av de beste førsteomgangene vi har gjort. Ihvertfall i en finale så lenge jeg kan huske, fortsatte Heirgeirsson.

En annen som var i lykkerus var landslagskaptein Stine Bredal Oftedal som ikke helt visste nøyaktig hva det var hun følte etter kampslutt:

- Det er en blanding av alt. Lettelse, lykke, og jeg er ganske tom også, for å være helt ærlig. Dette er helt nydelig!, sa en strålende fornøyd landslagskaptein til TV2 etter kampen.

- Det var godt det ikke ble jevnt!, fortalte en sliten, men veldig fornøyd Nora Mørk til TV2 etter kampen.

- Forsvaret satt og Kari var sykt bra i mål. Det var så godt å bare dra ifra og jeg tror ikke Nederland helt skjønte hva som skjedde der, fortsatte Mørk videre.

Maktdemonstrasjonen

Det skulle bli en førsteomgang for historiebøkene da de norske jentene tok til parketten i Herning. De nederlandske jentene truet med vanvittig fart og en levende vegg i keeper Tess Wester, men de skulle aldri true den norske dominansen.

Norge løp over nederlenderne som ikke så ut til å forstå hva som hadde truffet dem, og trener Henk Groener fikk først lagt ned time-out-kortet da det sto 9-4 til de norske jentene etter 12 minutter.

Artikkelen fortsetter under bildet

Klikk på bildet for å forstørre.

TOPPSCORER: Camilla Herrem scoret flest for Norge med syv mål. Foto: Jens Dresling (Ap)


Nederland scoret i det neste angrepet, men deretter så låste Norge helt igjen. Kari Aalvik Grimsbø gikk inn i kampen med redningsprosent på 37 før kampen. Etter første omgang gikk nok den kraftig opp. Györ-keeperen tok 14 av de 23 skuddene som kom hennes vei.

Tjue mål

Norges dominans åpnet for spillere som Stine Skogrand og Marta Tomac, og begge mesterskapsdebutantene leverte stort. Camilla Herrem, Veronica Kristiansen og Ida Alstad vartet også opp med flott spill.

Når de franske dommer-tvillingene endelig blåste av til pause så sto det 20-9 til de norske jentene. Det er det meste Norge har scoret i dette VM siden gruppespillskampen mot Kazakhstan. Det var til sjokk og vanntro for Harald Bredeli i kommentatorboksen:

Artikkelen fortsetter under bildet

Klikk på bildet for å forstørre.

GLADE: De norske jentene var veldig fornøyd etter maktdemonstrasjonen mot Nederland. Foto: Vidar Ruud (NTB scanpix)


- Det er noe av det mest fantastiske vi har sett i vår lange håndballkarriere! Det er 20-9 i en VM-finale! Det er helt vilt!, hylte Bredeli i boksen

- Hvis nederlendere legger is i hallen og sender inn sine beste 10 000-løpere så har de ikke sjans, fortsatte kommentatoren i det lagene gikk til pause.

- Jeg tror aldri jheg har vært med på lignende. Den førsteomgangen er helt utrolig. Vi lykkes med alt!, fortalte Heidi Løke til TV2 etter kampen.

Nervøs start

To kjappe scoringer i den andre omgang så ut til å befeste Norges dominans videre i kampen. Likevel så virket de norske jentene litt for komfortable med den store ledelsen.

En to-minutter på Ida Alstad kom ubeleilig, og da Nora Mørk klarte å løpe på banen for tidlig så spilte Norge plutselig fire strake minutter i undertall. Fra å ha ledet med 13 så tok Thorir Heirgeirsson time-out med ledelse på syv.

- Jeg var så ivrig! Jeg skulle bare hive av meg vesten og løpe innpå igjen og så ikke at jeg hadde ett sekund igjen eller noe slikt. Det er vel sånn som skjer. Det er bedre å være for ivrig enn for treig!, fortalte en lattermild Mørk til TV2 etter kampen om den smått bisarre situasjonen.

Estavana Polman mistet mye av førsteomgangen med en skade i tommelen, men førte an for nederlenderne i den andre omgangen. Defensivt hadde også keeper Wester våknet.

Norge gikk hele syv minutter uten spillemål før Stine Skogrand satte inn 25-17. Nederland hadde virkelig våknet, men det var forgjeves for de oransjkledde.

Aalvik Grimsbø låser igjen

En av de som virkelig holdt Norge inne i kampen var keeper Kari Aalvik Grimsbø. Den norske keeperen fortsatte sitt imponerende spill fra første omgang og låste av buret så godt hun kunne. Med 23 redninger på 45 forsøk så kan man greit si at hun var Norges viktigste i finalen.

Artikkelen fortsetter under bildet

Klikk på bildet for å forstørre.

VEGG: Kari Aalvik Grimsbø var til tider en levende vegg for Norge. Foto: Vidar Ruud (NTB scanpix)Det er kanskje ingen håndballfinale uten at det blir litt drama. Det skulle ikke bli mer spennende enn en femmålsledelse til Norge. Med en fantastisk Grimsbø mellom stengene og et norsk angrep som ble bedre ut over i omgangen så hadde Norge til slutt god kontroll.

- Jeg var utrolig nervøs på forhånd, jeg føler vi møter en god motstander med gode skyttere. Vi går inn i kampen og gjør jobben vi skal og er stolt over førsteomgangen. Det betyr veldig mye når man føler at man bidrar, fortalte en stolt Aalvik Grimsbø til TV2 etter kampen.

Camilla Herrem som scoret syv mål og kaptein Stine Bredal Oftedal som tok kontroll da ting så ut til å vippe litt for Norge. Den største forblir likevel Grimsbø som var en levende vegg for de norske kvinnene.

Det endte 31-23 til de norske kvinnene som dermed tar sitt tredje VM-gull. De norske jentene er nå regjerende VM- EM- og OL-mestere, og viser hvorfor de er verdens beste kvinnelandslag i håndball.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag