Gå til sidens hovedinnhold

- Norge har definitivt et stort problem

- Huff, det er ikke bra, svarer Tarik Elyounoussi.

TIRANA (Nettavisen): Det norske fotballandslaget har så langt i VM-kvalifiseringen slitt med å skape sjanser og score mål.

Etter fem kamper er fasiten slik: Seks mål, fire scoringer på dødball, én kontring og ett mål mot etablert forsvar. Midtstopper Brede Hangeland er lagets toppscorer med to mål.

- Norge har definitivt et stort problem i det offensive spillet, sier tidligere landslagsspiller Mini Jakobsen til Nettavisen.

- Huff!
Han rister smått oppgitt på hodet når Nettavisen viser ham en oversikt over landslagstroppens scoringssnitt.

- Det første jeg tenker er 0-0, sier Mini spøkefullt når han får se listen.

Den viser at Tarik Elyounoussi er Norges mest pålitelige målscorer. RBK-spilleren har et scoringssnitt på 0,31 per landskamp, noe som sier at han scoret et mål i overkant av hver tredje kamp med flagget på brystet. De tallene er gode sammenlignet med andre landslagsspisser i Europa, men bak Elyounoussi ser det verre ut.

Erik Huseklepp følger som nummer to på listen med et scoringssnitt på 0,21 mål i snitt per landskamp, Joshua King er på tredjeplass med 0,20 mål i snitt per landskamp og Tore Reginiussen kaprer fjerdeplassen med 0,14 mål i snitt per landskamp (hele listen finner du nederst i saken).

En offensiv nøkkelspiller som Daniel Braaten er alt annet enn en mann Norge kan sette sin lit til foran mål. Braaten scorer nemlig i snitt bare hver 21. landskamp han spiller, illustrerende for hvordan Norge mangler målscorere.

Når Norge møter Albania fredag kveld, er det avgjørende at ballen havner i albanernes nettmasker. Skulle Norge gå på poengtap i Tirana, tyder mye på at VM-toget har forlatt perrongen for godt. Hvis Norge taper mot Albania, Island slår Slovenia og Sveits slår Kypros, vil Drillos så godt som være hektet av i kampen om en VM-billett til Brasil og Rio de Janeiro.

Tarik Elyounoussi blir oppgitt når han tenker på at forsvarsspiller Brede Hangeland er Norges toppscorer i VM-kvalifiseringen.

- Brede som toppscorer, ja. Huff, det er ikke bra, sier Tarik Elyounoussi til Nettavisen.

- Tenker dere mye på det innad i gruppa?

- I hvert fall jeg. Det er selvsagt veldig bra for oss at Brede scorer mål, og det skulle bare mangle med tanke på så svær og god på dødball han er, men jeg ønsker heller at angrepsspillerne scorer mål, sier Elyounoussi til Nettavisen.

- Hvis angrepsspillerne scorer mål, kommer selvtilliten, og da kommer det flere mål. Vi som er angrepsspillere må opp og frem, være litt ville i hodet og komme til sjanser. Det er både bra for angrepsspillet og bra for laget, fortsetter Norges mest pålitelige målscorer.

- Hva gjør at Norge sliter foran mål?

- Det er rett og slett fordi vi spiller 4-5-1, litt defensivt, og den ene spissen er som regel helt alene. Da er det vanskelig å få gjort noe, hvis man ikke heter John Carew. Det er tøft å spille alene på topp. Kantene har en defensiv jobb å gjøre, de skal alltid ned og være førsteforsvarer og sånne ting, sier Elyounoussi.

- Skaper ikke nok sjanser
Landslagsassistent Ola By Rise innrømmer at manglende målscorertyper og mål er noe landslagsledelsen tenker på.

- Ja, det er det, men vi må faktisk bare jobbe hardt for å få løst akkurat den biten der. Det handler om å klare å sette opp folk i situasjoner der de har mulighet til å score. Det er ikke slik at vi sløser bort målsjansene, vi klarer bare ikke å skape nok sjanser. Det med scoringer går i bølger, og vi er såpass kollektivt innstilt at det ikke er viktig hvem som scorer, sier By Rise til Nettavisen.

- Tarik sier det ikke er bra at Hangeland er Norges toppscorer i kvaliken. Er du enig i det?

- Jo, men samtidig har jeg vært opptatt av å få bedre uttelling av Bredes luftstyrke på dødballer. Brede skal ikke ha skylda for at han har scoret noen viktige mål i kvaliken, men vi skal score andre mål i tillegg. Jeg er mer bekymret over at vi har scoret seks mål i kvaliken, fire av dem har kommet på dødball, ett har kommet på kontring og ett har kommet i spill mot etablert. Vi har også eksakt lik statistikk imot. Vi må i første rekke øke scoringsraten i etablert spill og utnytte kontringer, påpeker By Rise.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Mini mener Norge må ta grep for å bedre den skralle scoringsstatistikken.

- Dette er utfordringen vår, vi kommer til sjanser, men sjelden store sjanser. Når vi først gjør det, blir det ofte dårlige avslutninger, mener han.

Mini hevder nemlig at Norges tropp mangler naturlige målscorere.

- Tarik har scoret fem mål for Rosenborg, men er ikke en notorisk målscorer. Huseklepp er heller ikke en spiller som dunker inn mål. Joshua King er en spiller vi ønsker skal bli en slik spiller, men har fortsatt litt igjen før han tar det siste steget og blir en John Carew, Jan Åge Fjørtoft eller slike spillere man visste scoret mål, sier han.

Og fortsetter:

- Problemstillingen er todelt. Blant de seks plassene fremover på banen har vi ikke folk som er vant til å komme inn i boksen, vant til avslutninger eller vant til å score. Så kommer neste utfordring, og det er når vi først kommer til sjansene. Ingen av de seks fremover på banen er kliniske avsluttere, sier han.

- Skal score
Tarik Elyounoussi er i hvert fall klar til å fortsette å ta scoringsansvar.

- Jeg er veldig offensiv i hodet når jeg skal utpå banen. Jeg er en offensiv spiller og skal gjøre en god jobb for laget. Men mine kvaliteter er offensivt, og da må jeg bruke det. Jeg vil gjerne score mål, selvfølgelig.

- Du scorer i cirka hver tredje landskamp. Da kommer det vel et mål på fredag?

- Jeg skal holde meg lojal til planen og gjøre en jobb for laget, men jeg skal score mot Albania, avslutter Elyounoussi.

Målsnitt for den norske troppen mot Albania:

Topp 5:
Tarik Elyounoussi (seks mål/ 19 kamper): 0,31 mål i snitt per landskamp. Scorer i underkant av hver tredje kamp.

Erik Huseklepp (syv mål / 33 kamper): 0,21 mål i snitt per landskamp. Scorer i overkant av hver femte kamp.

Joshua King (ett mål / fem kamper): 0,20 mål i snitt per landskamp, scorer i hver femte kamp

Tore Reginiussen (to mål / 14 kamper): 0,14 mål i snitt per landskamp, scorer i hver syvende kamp.

Håvard Nordtveit (ett mål / ni kamper): 0,11 mål i snitt per landskamp, scorer i hver niende kamp.

Resten av troppen:
Markus Henriksen (ett mål / 16 kamper): 0,06 i snitt per landskamp, scorer hver 16. kamp.

Brede Hangeland (fire mål / 83 kamper): 0,048 i snitt per landskamp, scorer i underkant av hver 21. kamp.

Daniel Braaten (to mål / 43 kamper): 0,046 i snitt per landskamp, scorer i overkant av hver 21. kamp.

Christian Grindheim (to mål / 52 kamper): 0,038 i snitt per landskamp, scorer i hver 26. kamp.

Espen Ruud (ett mål / 28 kamper): 0,036 i snitt per landskamp, scorer i hver 28. kamp.

Tom Høgli (ett mål / 29 kamper) : 0,034 i snitt per landskamp, scorer i hver 29. kamp.

Kjetil Wæhler (ett mål / 31 kamper): 0,032 i snitt per landskamp, scorer i hver 31. kamp.

Disse har ikke scoret landslagsmål for Norge:
Valon Berisha, Ardian Gashi, Ruben Yttergård Jenssen, Per Ciljan Skjelbred, Alexander Søderlund, Ruben Kristiansen, Kim André Madsen, Magnus Lekvenog Lars-Christopher Vilsvik.

Ikke i troppen, men spilt i kvaliken:
Mohammed Abdellaoue (seks mål / 25 kamper) 0,24 i snitt per landskamp, scorer i overkant av hver fjerde kamp.

John Arne Riise (16 mål / 110 kamper) 0,15 i snitt per landskamp, scorer i underkant av hver syvende kamp.

Kilde: Norges Fotballforbunds nettsider.

Her er topp tre hos to land vi liker å sammenligne oss med:

Sverige:
Zlatan Ibrahimovic (39 mål / 88 kamper) 0,44 i snitt per landskamp, scorer i overkant av hver andre kamp.

Tobias Hysen (10 mål / 30 kamper) 0,33 i snitt per landskamp, scorer hver tredje kamp.

Johan Elmander (18 mål / 69 kamper) 0,26 i snitt per landskamp, scorer i underkant av hver fjerde kamp.

Danmark:
Nicklas Bendtner (22 mål / 55 kamper) 0,4 i snitt per landskamp, scorer hver 2,5 kamp.

Michael Krohn-Dehli (seks mål / 32 kamper) 0,18 i snitt per landskamp, scorer i overkant av hver femte kamp.

Dennis Rommedahl (21 mål / 124 kamper) 0,17 i snitt per landskamp, scorer i underkant av hver 6. kamp.

Kilde: Altomfotball.no

Nettavisen er til stede i Tirana og kommer med flere saker frem mot kampen mot Albania. Kampstart fredag kveld er 20.30, og dramatikken kan du følge i vårt livesenter NaLive.

KONKURRANSE: Vil du vinne en New York Rangers-drakt signert av Mats Zuccarello Aasen? Alt du trenger å gjøre for å vinne, er å sende en mail med navn og adresse til konkurranse@nettavisen.no. Merk mailen med «Zuccarello». Konkurransen stenger 01. juli.

P. S: For å vinne må man være medlem av Nettavisen-sportens Facebook-gruppe. Trykk «like» for å bli medlem, hvis du ikke allerede har gjort det. Lykke til!

MER FRA NETTAVISEN:

Reklame

Kun i dag: 30 prosent på alt hos Christiania Glasmagsin

Kommentarer til denne saken